Saturday, July 9, 2011

ARTICOL PRELUAT DE PE BLOGUL IOAN 8

Iosif Ton din nou in discutie

Problema ereziilor lui Iosif Ton sunt in discutia Asociatiei Romane Baptiste din SUA si Canada. S-a pubicat o dare de seama a stagiului l-a care se afla dezbaterile. Puteti citii aici.
Nota: Asociatia Romana Baptista din SUA si Canada in continuare v-a fi prescurtata in text cu RBA.
Fratele Simion Ioanas, diacon la Biserica Baptista din Portland si-a exprimat nemultumirea ca s-a actionat tirziu in ce priveste problema Ton, in raport cu reactia prompta si Biblica a Uniunii Baptiste din Romania. Dinsul a scris scrisoarea de mai jos:
“Nici prea devreme, nici prea tarziu”
M-am bucurat citind aceasta hotarare-comunicat, cu privire la fratele Iosif Ton.
Ma intreb oare de ce asa tarziu? Oare pastorul care sta la o stana de oi, cand vine lupul asteapta un an de zile sa ia masuri sau ia masuri imediat? Uniunea Baptista din Romania, de mult s-a lepadat de invataturile fratelui Iosif Ton si Asociatia Baptista din State abia acum. Oare de ce?
Ma intreb, daca un cioban ar lasa lupul sa-si vada de treaba in turma, vreun an de zile, ce s-ar alege de turma?
Ma gandesc, doar sa-i fie de invatatura fratelui Daniel Branzei, deoarece cu aproape un an in urma, in situatia creeata la Portland de fratele Ton, ii cam tinea partea. Ma intreb, oare doar acum v-ati trezit frate Daniel Branzei?
Dupa ce ne-a aprins fratele Ton “fanul si otava” din Hambar, pe deasupra si am fost hartuiti aproape jumatate de an, este binevenit acest comunicat ca si masina de pompieri dupa ce incendiul s-a stins.
Eu nu zic ca sa-l tragem de barba pe “cioban” pentru neglijenta, insa macar sa fie o invatatura de minte pentru Asociatia baptista, nu de alta, doar ca Dumnezeu ne-a asezat sa pastorim Turma lui Isus si-ntr-o zi vom da socoteala inaintea Domnului.
Apostolul Pavel nu-l invata pe Timotei, sa amane mustrarea un an de zile de dragul celui care a pacatuit, ci spune clar: “Pe cei ce pacatuiesc mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica.” (1 Timotei 5:20)
Pe deasupra suntem invatati conform Scripturii, sa ne departam de orice om care s-a departat de invatatura Evangheliei, pe cand noi inca mai vrem dialog cu acest fel de oameni. Oare nu a avut destul timp fratele Ton? Umbla prin anumite biserici si ne vorbeste de rau si noi il chemam la dialog, de unde asemenea practici, oare de ce nu ascultam de ce ne spune Apostolul Pavel: ”In Numele Domnului nostru Isus Hristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate care traieste in neoranduiala, si nu dupa invataturile pe care le-ati primit de la noi.” (2 Tesaloniceni 3:6)
Cred ca Asociatia Baptista ar avea nevoie de o cercetare a Duhului Sfant si pocainta, in special cei care au fost alesi la conducere, o pocainta publica si o parere de rau, legat de aceste atitudini defectuoase, vizavi de invataturi nimicitoare si invatatori falsi.
 Cu toata dragostea in Hristos Isus, Simion Ioanas, diacon al Bisericii Baptiste Portland, Oregon
Celor care li se pare ca plingerea fratelui Ioanas ar fi cam dura, as vrea sa le amintesc de trauma pe care Iosif Ton a produs-o bisericii Baptiste din Portland dupa cei zece ani in care a fost tratat cu cea mai mare cinste.
In urma scrisorii fratelui Ioanas a urmat un schimb de emailuri intre pastorul Daniel Branzei, presedintele RBA, si el. Corespondenta aceasta nu a fost strict intre ei doi, ci mai erau si alte persoane incluse ca recipienti. Fratele Ioanas m-a rugat sa public pe blogul meu intreaga situatie. Am facut asta fara sa am vreun comentariu, insa pastorul Daniel Branzei s-a suparat si mi-a cerut sa sterg postarea deoarece a spus ca discutia il priveste pe el si pe Ioanas. Cu toate ca nu era asa, am facut ce m-a rugat in mod expres pastorul Branzei. Felul cum mi s-a adresat, nu a fost cel mai elegant, ca sa spunem asa.
Domnul mi-a pus pe inima sa ma rog pentru anumiti lideri evanghelici Romani si Americani. De aceea ce urmeaza este ca si rezultat a unei consultari cu Domnul pe o perioada lunga.
Pastorul Daniel Branzei are analize teologice foarte competente. In acelas timp, pastreaza prietenia cu niste eretici, ca de exemplu pastorul Adventist Nicu Butoi, preotul Ortodox Mihai Oara (fost Baptist), Danut Manastireanu marele ecumenic al Romaniei. Rezultatul acestei pozitii dualiste a facut ca Iosif Ton sa gaseasca protectie si ingaduinta din partea pastorului Daniel Branzei pana acolo incit RBA nici acum nu a luat o decizie cu privire la Iosif Ton, in pofida denigrarii bisericilor Baptiste pe care acesta a facut-o cit si a ereziilor lui.
Iata o serie de articole in care pastorul Daniel Branzei amesteca lucruri foarte bune de doctrina, cu un spirit ecumenic ici si colo, care produce confuzie printre cei neavizati. Cititi aici.
In Luminatorul din 20 Iunie 2010, primul articol scris de pastorul Branzei ca si presedinte RBA are titlul “Intre frati”. Pastorul Branzei a declarat ca s-a simntit intre frati printre ereticii Adventisti datorita prezentei prietenului sau pastorul Adventist Nicu Butoi. Tot in acelasi articol, ni se spune cum anti-evanghelicul Mihai Oara a predicat la biserica unde slujeste pastorul Branzei, si din nou concluzia este ca Daniel Branzei s-a simntit intre frati cu Oara.  Articol in Luminatorul
In ce priveste miscarea Adventista si ereziile uriase pe care aceasta le are, au fost abordate in cartea pe care am scris-o “Adevarul Despre Miscarea Adventista”. Poate fi citita aici in format electronic: Adevarul Despre Miscarea Adventista
Pastorul Branzei stie de aceasta carte, si chiar fara lucrarea mea dinsul cunoaste bine cine sunt Adventistii si ce fac ei. Si totusi intretine prietenie cu Nicu Butoi Adventistul, care lucreaza la demolarea Evangheliei adevarate in Romania.
Mihai Oara este numit prieten de catre pastorul Branzei, iar lectura aceasta este foarte instructiva: Mihai Oara si Daniel Branzei 
Andrei Popescu, cumnatul lui Mihai Oara si fiul fostului Aurel Popescu, ne dezvaluie in articolul mentionat, cum Mihai Oara aici in America a frecventat  o biserica carismatica de tipul Toronto Blessing, si cu toate ca in acea biserica oamenii se tavaleau pe jos, latrau, si faceau ca toate animalele, Mihai Oara spune lui Andrei si altora din familia lor ca pierd trenul “lucrarii Duhului Sfant” prin respingerea carismatismului. Dupa episodul carismatic, Mihai Oara devine Ortodox si incepe sa desfasoare o activitate de apologetica Ortodoxa impotriva Evanghelicilor: Orto-logia
Este interesant ca in marturia personala pe care Mihai Oara o are aici, nu spune nimic de faptul ca inainte de a devenii Ortodox a imbratisat grotescul carismatic. El doar spune ca “a cautat” lucruri mai depline la carismatici.
Carismatismul aceptat si frecventat de Mihai Oara pentru o perioada este de natura oculta. Iata un articol ce discuta aspecte carismatice: O Corectiva Divina adusa Miscarii Penticostale si Carismatismului.
Nu e de mirare ca M. Oara astazi se manifesta in felul acesta.
Ce am scris aici nu este nici pe departe o critica a pastorului Daniel Branzei. Asa cum am zis ma rog pentru dinsul de foarte mult timp, si sunt convins ca daca se v-a delimita strict la a fi un credincios Baptist Evanghelic fara prieteniile cu acesti eretici, inclusiv cu Ton, dinsul v-a avea claritatea si autoritatea necesara in vremuri de apostazie ca acestea.  
Pastor Paul Dan

No comments: