Friday, July 15, 2011

Cât timp să îi dăm lupului după intrarea în stână? - întrebare pusă de fratele Simion Ioanaş

După publicarea comunicatului celor 18 păstori români, cei mai mulţi de pe coasta de Vest, fratele Simion Ioanaş şi-a exprimat mulţumirea, deşi remarca întârzierea cu care a venit acest comunicat. Simţindu-se ultragiat de comentariul fratelui Ioanaş, patriarhul Asocaiţiei a reacţionat violent la fel ca şi Mara Cornel şi Paul Bărbătei (cari au depus  plângeri penale împotriva fraţilor lor şi au cerut autorităţile să îi încarcereze) ameninţând cu darea în judecată. Urechile patriarhului nu pot accepta o mustrare frăţească pentru lipsa de principialitate în situaţia creată de Iosif Ţon. Iată al doilea fragment din scrisoarea fratelui Ioanaş:
 
"Nici prea devreme, nici prea tarziu"
M-am bucurat citind aceasta hotarare-comunicat, cu privire la fratele Iosif Ton. Ma intreb oare de ce asa tarziu? Oare pastorul care sta la o stana de oi, cand vine lupul asteapta un an de zile sa ia masuri, sau ia masuri imediat? Uniunea Baptista din Romania, de mult s-a lepadat de invataturile fratelui Iosif Ton si Asociatia Baptista din State abia acum. Oare de ce? Ma intreb, daca un cioban ar lasa lupul sa-si vada de treaba in turma, vreun an de zile, ce s-ar alege de turma?
Ma gandesc, doar sa-i fie de invatatura fratelui Daniel Branzei, presedintele Asociatiei, deoarece cu aproape un an in urma, in situatia creata la Portland de fratele Ton, ii cam tinea partea. Ma intreb, oare doar acum v-ati trezit frate Daniel Branzei?
Dupa ce ne-a aprins fratele Ton "fanul si otava" din Hambar, pe deasupra si am fost hartuiti aproape jumatate de an, este binevenit acest comunicat ca si masina de pompieri dupa ce incendiul s-a stins.
Eu nu zic ca sa-l tragem de barba pe "cioban" pentru neglijenta, insa macar sa fie o invatatura de minte pentru Asociatia baptista, nu de alta, doar ca Dumnezeu ne-a asezat sa pastorim Turma lui Isus si-ntr-o zi vom da socoteala inaintea Domnului.
Apostolul Pavel nu-l invata pe Timotei, sa amane mustrarea un an de zile de dragul celui care a pacatuit, ci spune clar: "Pe cei ce pacatuiesc mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica." (1 Timotei 5:20)
Pe deasupra suntem invatati conform Scripturii, sa ne departam de orice om care s-a departat de invatatura Evangheliei, pe cand noi inca mai vrem dialog cu acest fel de oameni. Oare nu a avut destul timp fratele Ton? Umbla prin anumite biserici si ne vorbeste de rau si noi il chemam la dialog, de unde asemenea practici, oare de ce nu ascultam de ce ne spune Apostolul Pavel :"In Numele Domnului nostru Isus Hristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate care traieste in neoranduiala, si nu dupa invataturile pe care le-ati primit de la noi." (2 Tesaloniceni 3:6)
Cred ca Asociatia Baptista ar avea nevoie de o cercetare a Duhului Sfant si pocainta, in special cei care au fost alesi la conducere, o pocainta publica si o parere de rau, legat de aceste atitudini defectuoase, vizavi de invataturi nimicitoare si invatatori falsi.
Cu toata dragostea in Hristos Isus, Simion Ioanas, diacon al Bisericii Baptiste Portland, Oregon

No comments: