Sunday, January 31, 2016

Un primar din Texas are curajul să înfrunte pe batjocoritorii lui Christos

Când Will Rogers, primarul orașului Hawkins din Texas a plasat o pancartă uriașă cu inscripția „Isus îți spune ”bun venit” (Jesus Welcomes You) pe proprietatea unei biserici din oraș, ateii au sărit în sus și l-au l-au somat să o înlăture după care l-au dat în judecată pe el și pe membrii consiliului orășenesc.

Când membrii consiliului i-au ignorat, ateii l-au acuzat pe primar de ilegalități și au cerut sherifului să îl aresteze. La cererea lor sheriful a procedat la arestarea primarului, dar după câteva ore a fost nevoit să îl elibereze.

În derularea procesului intentat de atei, primarul a fost răzbunat cu vârf și îndesat. A câștigat procesul, și-a menținut poziția de primar, pancarta a fost lăsată în locul ei, și multe orașe din jur au adoptat practica plasării de pancarte cu semnul „Isus îți spune ”bun venit” pe proprietățile bisericilor plasate la intrarea în oraș doritoare să lupte pentru libertate religioasă!

Cinste primarului Will Rogers!

Friday, January 29, 2016

În boxa martorilor

Zilele trecute ajutat de prieteni am înregistrat o serie de mărturii pentru a le face cunoscute publicului ce este interesat de stabilirea adevărului cu privire la persecuțiile religioase din România comunistă care au fost negate de unii colaboratori ai Securității cum a fost de exemplu Ioan Bunaciu. Simt că sunt dator să spun adevărul așa cum am făcut-o și în timpul când am fost persecutat. Pe de altă parte postez și alte lucruri decât mărturiile privitoare la persecuțiile din România pentru a permite cititorilor blogului meu să mă cunoască mai îndeaproape. Nu că doresc să fiu cunoscut, dar pot să își facă o idee mai corectă despre mărturiile mele dacă mă cunosc și din altă perspectivă.

Luptele din Caransebes          https://youtu.be/MhYdClUNNts
Octavian Dobos Marturie        https://youtu.be/vxoZsxFK4hg
Nicolae Radoi  poze                https://youtu.be/9rF8FIXjsjw
Nunta de aur                            https://youtu.be/e8MQ3wBdtVY
Caransebes 1978 Discutie      https://youtu.be/cBJhav-2aR4

Monday, January 25, 2016

Notă privind convorbirea telefonică a lui Iosif Țon cu Nicolae Rădoi și Viorel Vuc

Se dă un raport Securității de către un amploiat al acesteia despre o convorbire telefonică dintre Iosif Țon pe de o parte, și Nicolae Rădoi și Viorel Vuc, pe de altă parte. Ce reiese din nota informativă?

Că Iosif Țon a inițiat această convorbire și că intenția lui a fost să aducă comitetul Bisericii Baptiste din Caransebeș la ascultare de Comunitatea Baptistă din Timișoara. Reiese clar că la ora aceea Țon se lepădase de sfaturile ce le dăduse frățietății din România de a rezista măsurilor de control ale conducătorilor impuși Cultului Baptist de Departamentul Cultelor. Din dorința de a parveni la conducerea Cultului Baptist și din dorința de a evita alte confruntări cu Securitatea, Iosif Țon a trecut la o poziție de compromis și se străduia să facă servicii Uniunii Baptiste pentru a intra în grațiile acesteia.

La ora aceea (28 august 1978) el încă recunoaște că comitetul Bisercii Baptiste din Caransebeș era legal (fusese ales în Februarie 1978 și reales în 27 August 1978 pentru a arăta atât conducerii Cultului Baptist cât și autorităților comuniste că Biserica Baptistă din Caransebeș a ales și reales conform Bibliei și Statutului) și sfătuiește acest comitet prin Viorel Vuc să facă compromisuri cu conducerea Comunității din Timișoara pentru că „numai așa putem trăi în realitățile societății socialiste” (parcă a uitat că înainte cu câțiva ani scrisese un tractat intitulat Cine își va pierde viața în care sfătuise pe credincioșii baptiști să se opună autorităților comuniste și conducerii Baptiste corupte chiar cu prețul vieții!

Țon este un abil sforar. Îl sfătuiește pe Viorel Vuc să cedeze și să coopereze cu trădătorii Cultului Baptist. În același timp îl ponegrește pe Pavel Nicolescu deoarece știe că acesta nu va face nici un compromis și îl descrie ca un recaalcitrant ce trebuie evitat!

Interesant este faptul că după ce Comitetul Bisericii Baptiste din Caransebeș a refuzat să contacteze pe conducătorii Comunității Baptiste din Timișoara și să facă compromisuri cu aceasta după sfatul lui Iosif Țon, acesta s-a întors 180 de grade și a declarat realegerea comitetului Bisericii Baptiste din Caransebeș nulă din moment ce Biserica nu s-a rugat și nu a stat în post pentru acele alegeri! Câtă vreme a întreținut ideea că va capacita pe membrii comitetului să coopereze cu Comunitatea el nu a contestat realegerea Comitetului, dar în momentul în care a văzut că sfatul lui de a face compromisuri nu a fost acceptat, a întors pagina și a declarat că alegerile nu fuseseră legale fără post și rugăciune și insista să acceptăm arbitrajul celor de la Timișoara și a celor de la București pe data pe care el o stabilese cu aceștia, 13 octombrie 1978! E clar din document că Iosif Țon era în tratative cu Uiune Baptistă de la București încercând să facă servicii acesteia pentru a fi promovat ca profesor la Seminar așa cum își dorea de mai mulți ani!

Cât de bine l-a caracterizat pastorul Teodor Vereș pe Iosif Țon când a constatat această manevră de trădare și când stupefiat că Iosif Țon a scris o scrisoare împotriva celor de la Caransebeș ce luptau pentru autonomia Biserici, l-a numit în față „curvă.”

În mai puțin de șase săptămâni Iosif Țon își va da arama pe față când va publica scrisoarea de condamnare a celor trei ce am fost arestați și condamnați. Rezumatul convorbirii telefonice arată clar că la 28 august 1978 Iosif Țon se antrenase bine în a face servicii conducerii corupte a baptiștilor din România. Deh, dorința de a parveni și a evita persecuția.


Dăm alături caracterizarea pe care pastorul Aurel Popescu a făcut-o lui Iosif Țon în urma faptului că a publicat scrisoarea ce condamna pe eroii credinței din Biserica Baptistă din Caransebeș. Pastorul Popescu arată că în iulie 1978 Iosif țon era împotriva conducerii corupte a Uniunii Baptiste de la București și îl numea pe Paul Barbatei un „Iuda”.  Descriind trădarea lui Iosif Țon ce are loc la numai câteva săptămâni după aceea, pastorul Aurel Popescu spune că Iosif Țon este autorul moral al persecuției la care au fost supuși cei din Caransebeș. Până astăzi trădătorul nu și-a asumat responsabilitatea pe care și-a incumbat-o prin publicarea scrisorii! Aurel Popescu se întreabă pe bună dreptate: „De ce a făcut Iosif Țon acest pas nenorocit?” Chiar așa! Măcar de ar recunoaște înainte de a se nenoroci iremediabil la scaunul judecății finale!

Wednesday, January 20, 2016

Lucruri cam complicate - pot ajunge la Radio Europa Liberă - opinează domnul Băleanu Gheorghe

Agentul Dogaru informează Securitatea cu privire la discuțiile avute la întrunirea conducerii Comunității Baptiste din Timișoarea.
Mai întâi se socate pe sine în față arătând că el este primul ce chestionează legalitatea Comitetului ALRC care chipurile, nu are aprobarea lor, a păstorilor Comunității, ca și cum ei sunt cei ce aprobă sau dezaprobă înființarea unui organism menit să lupte pentru libertatea religioasă în România.

Domnul Românu se spală pe mâini cu explicația că membrii Comitetului sunt excluși în majoritate din cult (ceea ce era o exagerare, la ora aceea din câte știu eu niciunul dintre noi nu era exclus din cult). Pastorul Râncu cere sfat cum să procedeze cu unul din membri ce este parte din Comitetul ALRC, iar domnul Gheorghe Băleanu (agentul cu numele conspirativ PETRE GH.)îl sfătuiește în limbajul său de lemn să îi dea un ultimatum deoarece „nicăieri în Biblie nu scrie că un om pocăit să se ocupe cu politica.” Prin evaluarea ce o face domnul Băleanu se exclude pe sine de la pocăință, având în vedere că el făcea politica partidului.

Urmează apoi în discuție intenția Bisericii Baptiste din Caransebeș de a angaja un pastor. Nici aceasta nu era problema Comunității,deoarece o Biserică Baptistă își alege singură păstorul care îl vrea, conform statutului de funcționare. Dar, aș, cum să lase conducătorii iubiți ai Comunității libertate unei biserici de a-și alege singură păstorul!? În condiții obișnuite, Comunitatea ar fi dictat cine să fie „ales” ca păstor. În cazul Bisericii Baptiste din Caransebeș agentul PETRE GH. (domnul Băleanu) sesizează o problemă destul de mare. Dacă Biserica din Caransebeș ar fi fost una obișnuită, ei, conducătorii preaiubiți, ar fi decis ușor care este omul dorit de partid acolo, dar din moment ce la Caransebeș activează Comitetul ALRC și unul din membrii acestuia (Cocârțeu Petru, credea el) are posibilitatea transmiterii imediate a informațiilor la Europa Liberă, „lucrurile sunt mai complicate” - opinează agentul de serviciu. Domnul Băleanu este conștient că sforăriile nu merg bine la Caransebeș.

Este de remarcat și ultima notă a informației în care ni se spune că toți pastorii au cântat la unison laude la adresa guvernului ceaușist care le permite să aibă „libertate deplină!” Ei aveau toată libertatea să impună decretele partidului în bisericile baptiste! O singură Biserică li se împotrivea, și aceasta le dădea bătaie de cap!

Sunday, January 17, 2016

Ei nu și-au iubit viața chiar până la moarte...

Pastorul american de origine iraniană Saeed Abedini a fost în sfârșit eliberat (sâmbătă, 16 ianuarie) de guvernul iranian după ce  a stat trei ani în închisoare executând o condamnare de opt ani!

Iranienii l-au arestat în timp ce oferea ajutor pentru construcția unui orfelinat în Iran și l-au acuzat de crime ce periclitează securitatea statului Iranian. Toți au știut că sentința a fost în realitate pentru faptul că Abedini se convertise la credința creștină și era activ în evanghelizarea celor de un neam cu el.

În închisoare s-au făcut presiuni intense asupra lui (abuzat fizic și psihic, torturat de multe ori), să renunțe la credința creștină și să revină la islamism.  Saeed Abedini a stat tare declarând că nu va renunța la credința creștină indiferent ce i se va întâmpla!

Administrația Obama a refuzat să intervină pentru el pe tot parcursul celor trei ani. În urma acordului nuclear încheiat anul acesta de Statele Unite cu Iranul președintele a fost criticat de unii senatori că nu a negociat cel puțin eliberarea americanilor deținuți de Iran. Sub această critică administrația Obama a perfectat în ultima oră (înainte de eliberarea fondurilor iranieine ce fuseseră înghețate) un schimb de persoane. Patru americani (printre care și Saeed Abedini) au fost eliberați în schimbul mai multor iranieni.

Mulțumim lui Dumnezeu că a răspuns rugăciunilor multor creștini ce au strigat pentru pastorul Abedini! Dumnezeu are și astăzi oameni ce Îl iubesc și sunt gata să sufere martiraj pentru credința în Domnul Isus.

Friday, January 15, 2016

Declarația mea semnată de ofițerul de Securitate

După ce am format Comitetul de Apărare a Libertății Religioase și de Conștiință am fost chemat la Securitate și am fost anchetat timp de patru zile (12-16 mai, 1978). Mi s-a cerut să dau o declarație cu privire la toți cei ce făceau parte din Comitet și cu privire la înființarea acestuia și a activităților acestuia, cu privire la cine scotea afară materialele Comitetului.

Am refuzat să dau declarații despre prietenii mei. Le-am spus numai ceea ce mă privea pe mine în relație cu Comitetul.

Seminaristul pentru care Comitetul a luptat să fie reprimit la Seminarul Baptist de unde fusese exmatirculat era Filip Dincă.

Ofițerul mi-a înregistrat cele spuse și a semnat el ceea ce a bătut la mașina de scris. Dezacordurile îi aparțin.

Ofițerii de Securitate au cunoscut încă de atunci că nu eram dispus să le dau informațiile pe care ei le cereau și eram gata să mor mai bine decât să divulg secretele activității noastre.



Thursday, January 14, 2016

Un alt trădător ce se dădea drept pastor baptist

Dovada că pastorul Băleanu Gheorghe slujea Securitatea cu numele conspirativ PETRE GH.
Era în fruntea Comunității Baptiste din Timișoara și îndeplinea cu scumpătate toate ordinele Securității.

A percutat imediat ce Securitatea a cerut izolarea și excluderea noastră din cult pe diferite pretexte și a fost prezent cu acomplicii lui la întrunirile programate la Biserica Baptistă din Caransebeș pentru executarea ordinelor Securității.

Băleanu nu se sfia să proclame în ședințele păstorilor binefacerile regimului comunist, să laude libertățile de care ne bucuram (mai ales el), nici să călătorească prin țări străine cu delegațiile oficiale ale Cultului Baptist. Toți îi știau hramul.



Wednesday, January 13, 2016

Cel ce mănâncă cu mine...

Documentul arată că  unul din cei mai „buni” păstori ai Caraș Severinului (Iacov Vucu) era un informator notoriu. Nu am știut acest lucru decât când am luat dosarul meu de la CNSAS.

Domnul „Dogaru” (se vede că îi săriseră doagele) venea în casa noastră, mânca la masa noastră, era iubit de frățietatea Bisericii unde predica de multe ori, și predica foarte elocvent! Iată că elocvența nu are nimic de-a face cu spirirualitatea! Era convingător în ceea ce prezenta de la amvonul Bisericii...

Și totuși, era un trădător!



Thursday, January 7, 2016

Documentul sinteză

Documentul Securității ce face o sinteză a situației de la Caransebeș până la condamnarea noastră la închisoare a fost întocmit de locotenentul major Ioan Fărcaș.

De observat următoarele lucruri:

Ofițerul care redactează documentul contestă că în România ar fi încălcate drepturile religioase, dar în același timp inferează că Biserica sau conducerea acesteia trebuie să asculte de organele politice ale orașului! „Deși știau atât Rădoi cât și Cocârțeu , precum și ceilalți adepți ai lor că pastorii susmenționați și-au permis ca în predicile lor să facă afirmații, din punct de vedere politic, injuste și tendențioase, totuși i-au preferat pe aceștia în biserica lor în ciuda repetatelor atenționări din partea împuternicitului cultelor, a consiliului popular orășenesc și al altor organe în drept.”

Deci libertatea religioasă este garantată, deși decizia cu privire la cine predică în bisericile baptistă aparține împuternicitului, consiliului orășenesc și alte organe în drept! Câtă libertate și câtă mărinimie din partea autorităților comuniste! Consiliul orășănesc decide cine și ce se predică într-o Biserică Baptistă! Pe lângă împuternicit și consiliul orășenesc mai existăși „alte organe în drept.” Chiar așa!

Acuzațiile pe care le aduce ofițerul în document nu au putut fi dovedite deloc. Nici actele de huliganism, acuzație la care au renunțat la proces și au pedalat ulterior pe ultraj la bunele moravuri, nici „faptele ilicite de afaceri” acuzația de venituri ilicite. Procesul deschis sub această acuzație a fost în final închis deoarece nu s-a putut dovedi că am avut venituri ilicite!

Este recunoscută deschis cooperarea conducătorilor de la Uniunea Baptistă din București cu organele locale cărora primii le-au înaintat o plângere penală împotriva noastră! „Frații” de la București și cei de la Timișoara (conducătorii) au procedat exact pe dos de cum ne învață apostolul Pavel, ca atunci când în Biserică există neînțelegeri, să fie solicitați oameni duhovnicești din Biserică, și nicidecum să nu se recurgă la tribunalele laice! (1 Corinteni 6:1-9). Apostolul Pavel arată că cei care recurg la tribunale sunt cei ce nedreptățesc pe frații lor! Cert este că reprezentanții de atunci ai Cultului Baptist s-au umplut de veșnică ocară, au luptat împotriva unei biserici care își organiza viața după principiile Bibliei, au calomniat pe luptătorii credinței care au înălțat un steag spre biruința adevărului, au făcut jocul autorităților marxiste aducând acuze mincinoase împotriva unor credincioși a căror singură vină a fost aceea că doreau și cereau să fie lăsați în pace de autorități să se închine conform Scripturii! Tocmai ei au făcut plângere penală împotriva noastră!







Wednesday, January 6, 2016

Dosarele de urmărire informativă


Pagina de titlu a primului volum de urmărire informativă unde numele conspirativ este Credinciosul.







Pagina de titlu a volumului doi de urmărire informativă, Numele conspirativ este acum Răducanu



Tuesday, January 5, 2016

În dispută cu apărătorii lașității

A fi precaut cu scopul de a proceda corect cu informațiile oferite de CNSAS nu înseamnă a ceda la insistențele apărătorilor infamiei de a renunța la expunerea trădătorilor de frați. Mirosind o slăbiciune în cele scrise de mine un comentator s-a aventurat să mă sfătuiască la fel cum o făceau vânduții din fruntea Cultului Baptist sub Ceușescu. Iată-i comentariul:   
Cine dorește să împlinească voia Domnului în întregime își stăpânește acest duh de ceartă care nu zidește nu sfințește nu aduce progres Împărăției. „Nu faceți nimic din duh de ceartă” Descoperirile se cer a fi de folos, spirituale și de unitate frățească în aceste vremuri amare a festivismului religios și lipsit de putere în lupta nevăzută. 
Câți v-ați rugat pentru acești oameni? Câți n-ați putut dormi gândind, oare aș putea să fiu martir la 30 de ani, cu doi copii mici care vor rămâme orfani? Ce faci acum e osândă, și fugă după vrăjitoare. Majoritatea nu mai sunt în viață. Fiecare va răspunde singur înaintea lui Dumnezeu. Știm prea puțin situația lor. Iar ce este afirmat se știe prin Duhul de mult. Până și românul simplu spune: „despre morți numai de bine. Apoi, sunt și lucruri îngăduite, pentr ca Dumnezeu să folosească pe satana la carul Lui.
Atunci. dl. Rădoi Nicolae, vei fi judecat de Domnul pentru otava neconstructivă. Sunt credincioși tineri care vor fi dezgustați și să nu mai creadă în nimeni și în nimic...
Ai fi gata să pleci misionar într-o țară musulmană sau păgână? fă-o și vei avea răsplată decât să blamezi ce au reușit sau nu alții. 
Învață de la Hristos să te porți cu cei care te vând, dacă chiar ai pătimit din pricina lor. El S-a rugat pentru Petru să nu i se piardă credința, L-a iertat, deși nu și-a cerut iertare, I-a dat o misiune cu și mai mare răspundere. Vrei să faci așa? Domnul te va lăuda.
Lăsați sufletele oamenilor liniștite să poată crede în Dumnezeu și în puterea Lui de schimbare a vieții omenești. Mă rog pentru d-ta.
Anonim
January 2, 2016 at 1:12
La care i-am răspuns foarte amabil:
Stimabile,
Am reținut sfatul pe care mi-l dai în umbra anonimatului! E gratuit. Eu am mers la închisoare pentrucă nu am vrut să trădez Biserica Domnuluiu și pe frații mei. Am toată simpatia pentru cei care au cedat persecuțiilor dar și-au mărturisit slăbiciunea. Nu am nici o înțelegere pentru colaboraționiștii care în loc să mărturisească păcatul comis, se recomandă a fi eroi ai credinței!
Cu acoperirea mizeriei lor nu îi ajutăm pe cei mai tineri în credință, nici pe cei ce au nevoie de întoarcere la Domnul. Biblia nu ascunde căderile oamenilor mari ai lui Dumnezeu. Dacă sunteți atât de interesat de furnizarea unei imagini ideale a trădătorilor Cultului Baptist, vă propun să începeți cu Biblia și să eliminați de acolo tot negativismul, toate informațiile ce pun în lumină neprielnică pe oamenii lui Dumnezeu. Nu cred că are cineva curajul să procedeze așa cu Scripturile. De ce am proceda diferit cu istoria și am elimina ceea ce constituie un semnal de alarmă pentru generația actuală? 
Dacă sunteți unul care ați trecut prin închisorile comuniste și sunteți gata să mergeți în țările musulmane ca misisonar, așa cum îndemnați pe alții, ieșiți în față și identificați-vă. Vă cumpărăm un bilet de avion pentru a vă ajuta să ajungeți acolo unde sfătuiți pe alții că ar trebui să meargă.
Eu am dovedit că am curaj să apăr adevărul atunci când se plătea cu viața pentru opoziția față de guvernul comunist. Și am dovedit că am curaj rugându-mă și iertând pe cei care m-au trimis la închisoare deși ar fi trebuit să mă apere, știind că eram membru într-o biserică baptistă pe care aceia aveau datoria să o apere! 
Stimabile, cu ce te poți lăuda? Că în Christos nu prea văd că vrei să te lauzi. Lașitatea nu este motiv de laudă. Apărarea și scuzarea trădării nu este motiv de laudă.
Mai ușor cu rugăciunea pentru alții, dacă nu avem șira spinării dreaptă. Ar fi bine să te rogi pentru domnia ta să ieși din cursa Diavolului în care ai fost prins ca să îi faci voia.
Deocamdată tinerii contemporani ne admiră pe noi, cei care au mers la închisoare pentru credință, nu pe cei care au mers la Securitate să dea declarații contra fraților lor! La care vezi virtute? Care vrei să fie model pentru noua generație? E greu să răspunzi? De fapt, când lupta era în toi, de partea cui te aflai, Stimabile?
Semnat: Nicolae Rădoi

Friday, January 1, 2016

An Nou Fericit cu Cel care fericește!

The year is closed, the record is made,
The last deed done, the last word said,
The memory alone remains
Of all its joys, its griefs, its gains,
And now with purpose full and clear.
We turn to meet another year.

Robert Browning

Fie ca Anul Nou să aducă tuturor celor înnoiți prin Evanghelie dorința de a-l folosi cu scopuri precise pentru Domnul!

Vă dorim tuturor cititorilor noștri acea claritate a minții și a inimii care rezultă într-o dedicare mai mare pentru Mântuitorul nostru!

Nicolae Rădoi