Tuesday, May 31, 2011
De la catedra Preşedintelui, sau Peştele de la cap se împute
Monday, May 30, 2011
Aşchia şi butucul – o lecţie de înţelepciune populară
Noi cu cine votăm? Piesă în două acte - rubrică întreţinută de Ioan Târziu
Friday, May 27, 2011
Thursday, May 26, 2011
La adăpostul minciunii (partea II)
Probabil că fraţii noştri ce refuză să spună adevărul despre persecuţiile perioadei comuniste şi despre persecutorii fraţilor lor, ar trebui să privească la Domnul Isus şi să ia exemplul Său. Domnul Isus este descris ca un războinic viteaz care îşi încinge sabia şi apără adevărul, blândeţea şi dreptatea (Psalmul 45:3-4). El este viteaz tocmai pentru că apără adevărul şi dreptatea cu duhul blândeţii. Oare a greşit Domnul Isus pentru că a descoperit păcatele altora? Oare a fost lipsit de dragoste, pentru că a expus păcatele contemporanilor Săi? Ce bine ar fi dacă am urma exemplul Său! Iată cum a procedat Domnul Isus:
El a expus falsitatea păstorilor corupţi ai lui Israel şi implicit a păstorilor corupţi servind la Comunităţi şi la Uniune, acuzându-i că îi interesează poziţiile şi banii strânşi de la văduve (Matei 2314);
El a demascat ipocrizia fariseilor, care predicau altora să se pocăiască, dar ei nu se gândeau să o facă (Matei 23:13); Iosif Ţon şi alţi trădători vorbesc altora de pocăinţă, de bunătate şi iertare, dar nu se gândesc să trăiască ceea ce predică.
El a denunţat patriotismul fals al irodienilor, al celor ce s-au făcut informatorii guvernului susţinând că fac un serviciu poporului lui Dumnezeu (Matei 22:16-21); Toţi trădătorii fraţilor se scuză că de fapt au dat declaraţii la securitate cu gândul să ajute pe fraţii lor!
El a condamnat pe „cărturarii” şi „fiii cărturarilor” care „înconjurau marea şi pământul” ca să studieze în Apus şi să proiecteze o imagine pozitivă a persecutorilor sub pretenţia că fac ucenici (Ioan Bunaciu, Vasile Talpoş, Iosif Ţon, etc. au înconjurat pământul ca fariseii vremii Domnului Isus... Matei 23:15); Domnul a condamnat pe cei care studiau la „Oxford” şi în alte locuri „înalte” cu preţul trădării fraţilor lor, şi apoi reveneau în ţară ca să toarne pe fraţii lor (Iosif Ţon şi Otniel Bunaciu).
El l-a condamnat pe „înţeleptul” Iosif Ţon care spunea că păcatul mare care l-a înfăptuit a fost că a strigat „Trăiască Stalin,” dar a uitat să mărturisească că şi-a vândut fraţii şi a împins la închisoare pe alţii (Matei 23:16-22); strecoară ţânţarul şi înghite cămila! Observaţi indignarea Domnului Isus în faţa acestor ipocrizii!
El a condamnat pe cei ce dau un leu la Biserică (zeciuială din chimen), dar lasă neînfăptuită dreptatea (coalizându-se cu prigonitorii), mila (trimiţând la închisoare pe fraţii lor fără să le pese de soarta acestora şi a familiilor acestora) şi credincioşia (lepădându-se de cuvântul ce şi l-au dat la început că vor suferi alături de Domnul Isus, făcându-se în schimb prigonitori);
El a condamnat pe cei care în epoca prezentă au persecutat pe credincioşi, dar se declară împotriva persecutorilor din generaţiile trecute (Matei 23:29-31)! Ioan Bunaciu, Vasile Talpoş, Iosif Ţon şi alţii care au scris despre persecuţiile prin care au trecut înaintaşii noştri în alte generaţii, de fapt sunt fiii spirituali ai acelor persecutori care au omorât pe profeţii Domnului, deoarece ei înşişi au trădat pe fraţii lor şi i-au dat pe mâna autorităţilor comuniste pentru a fi schilodiţi.
„Vai de voi” a spus Domnul Isus, „nebuni şi orbi, povăţuitori orbi, morminte văruite cu conţinut plin de răpire şi necurăţie, făţarnici care zidiţi mormintele prorocilor şi împodobiţi gropile celor neprihăniţi, voi umpleţi măsura părinţilor voştri...”
Este timpul ca cei ce au trădat pe fraţii lor să ia aminte la avertizarea Domnului Isus: „Să vină asupra voastră tot sângele care a fost vărsat pe pământ...” A curs sânge la Caransebeş, a curs sânge la Bucureşti – sângele lui Traian Bogdan, a curs sânge la Sibiu – sângele lui Sabin Teodosiu, alt membru ALRC condamnat public de Iosif Ţon, a curs sângele atâtor credincioşi, puşi în celula morţii, pe care Ioan Bunaciu, Vasile Talpoş şi Iosif Ţon îi au pe conştiinţă. În timp ce fraţii lor sufereau în închisori ei se plimbau prin lume ca să proiecteze o imagine pozitivă a guvernului ce persecuta pe fraţii lor! E timpul ca ei, şi alţii care au persecutat pe fraţii Domnului Isus să iasă de sub adăpostul minciunii şi să se adăpostească sub sângele Domnului Isus, recunoscând vânzarea fraţilor şi cerând iertare acestora.
Wednesday, May 25, 2011
La adăpostul minciunii sau Cum se scuză cei ce nu vor să apere adevărul
Cine te crezi, de judeci pe alţii? Lasă că îi va judeca Dumnezeu!
Ce rost are să dezgropi acum lucrurile trecutului? Nu ajută nimănui!
Nu ne-a chemat Hristos la dragoste? A expune păcatele altora nu este dragoste! Dragostea acoperă o sumedenie de păcate!
Aşa mi se spune când vorbesc sau scriu despre persecuţiile ce le-am îndurat din partea celor ce se numesc „fraţi” şi din partea autorităţilor comuniste!
Noi nu facem politică! – spun unii pe care îi solicit să depună mărturie despre timpurile persecuţiilor Bisericii lui Hristos. Mai mult, ei afirmă lucrul acesta cu un aer de superioritate, vrând să condamne implicit pe cei care depun mărturie. Sărmanii, ei nu ştiu că de fapt fac politică, dar nu a Domnului cerului, ci a domnului puterii văzduhului!
Suntem angajaţi într-o luptă pentru Adevăr. Satan mânuieşte cu multă eficacitatea minciuna, nu numai prin adepţii lui cu ajutorul cărora împrăştie minciuna, ci şi prin adepţii Domnului Isus care nu vor să spună adevărul, întrucât Adevărul are consecinţe, şi ei nu sunt gata să plătească preţul pentru Adevăr. Pe la congrese, unde se înghesuie trădătorii menţinuţi prin laşitatea poporului în funcţii de conducere, se vorbeşte de trei categorii de oameni dar nu în relaţie cu Adevărul. Unii în uniformă, alţii fără, unii cu carnet, alţii… dar slujind acelaşi partid; oare câte categorii sunt în realitate?
O să expun şi eu trei categorii de oameni ai Bisericii în relaţie cu evenimentele perioadei persecuţiei comuniste.
- Cei care au contribuit la persecuţia fraţilor lor fără să se pocăiască, şi de aceea condamnă pe cei care depun mărturie cu privire la acele vremuri. Aici se încadrează cei ce au ocupat posturi de conducere la Comunităţi şi la Uniune sub comunişti (unii din ei au dat faţă cu Judecătorul drept, alţii urmează să dea faţă cu El). Ei au ocupat acele posturi numai după ce au semnat declaraţii de cooperare cu duşmanii lui Hristos! Tot aici se încadrează cei ce nu aveau funcţii oficiale, dar figurau pe listele de informatori ai securităţii, mişunând în număr foarte mare în Bisericile Domnului Hristos. Aceştia toţi, nu numai că au trădat pe fraţii lor cauzând unora suferinţe mari, dar la ora actuală ei continuă să asuprească pe fraţii Domnului Isus, deoarece calomniază şi încearcă să discrediteze mărturiile oferite de credincioşii persecutaţi, atacând caracterul celor ce oferă mărturiile. Unii rescriu istoria pentru a se justifica sau pentru a măslui lucrurile. Culmea ironiei, câţiva din trădătorii menţionaţi se autoproclamă apărători ai drepturilor credincioşilor sub communism, când toată lumea cunoaşte activitatea lor de slujire a guvernului communist atât în interior, cât şi în exterior! Cum se publică vreo informaţie care le expun faptele făcute la întuneric, ei îşi asmut haita de apărători împotriva celor ce spun Adevărul şi pornesc campania de calomniere. Se pare că încă mai sunt de folos stăpânilor lor, dacă aceştia le oferă cerberi spre apărare.
- O altă categorie este a celor care cunosc adevărul despre trădarea fraţilor şi despre persecuţie, dar preferă să rămână tăcuţi, deoarece nu vor să se expună atacurilor celor din prima categorie. Îşi justifică laşitatea cu versete din Scripturi care nu au nimic de-a face cu situaţia descrisă. Tac pentru că la conducere sunt încă cei care şi-au asumat slujba lui Iuda, sau descendenţii acestora, şi nu e bine să te pui rău cu autorităţile, „ci trebuie să le fii supus.” Şi aceştia vând adevărul, când Scriptura ne îndeamnă foarte solemn să nu vindem adevărul.
- Să mulţumim lui Dumnezeu că, într-o vreme când Adevărul este suprimat sau relativizat, există încă o categorie de oameni: cei care nu tăinuiesc adevărul de frica altora, ci îl proclamă cu curaj. Sunt cei care încă mai cred că este o datorie să spunem adevărul şi să apărăm adevărul. Generaţiile viitoare vor fi slujite de adevărul pe care îl spunem, şi nicidecum de neadevărul ce rezultă din refuzul expunerii adevărului de dragul compromisurilor. Aceştia iubesc cu adevărat pe fraţii lor care i-au trădat, deoarece îi îndemnă la pocăinţă, ca astfel să scape de judecata de la sfârşit.
„Pentru că ziceţi: „Avem ca loc de scăpare neadevărul şi ca adăpost minciuna, de aceea... când va trece urgia apelor năvălitoare veţi fi striviţi de ea” (Isaia 28:15,16, 18). Când va veni judecata lui Dumnezeu toţi cei „n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiţi...” ci „au trădat adevărul, găsind plăcere în nelegiuire, vor fi osândiţi” (2 Tesaloniceni 2:10, 12). Va urma
Tuesday, May 24, 2011
A căzut un „străjer”... Să îl compătimim, sau să îl condamnăm?!
"Ce ar fi fost dacă?" Să ne răspundă cititorii! Rubrică întreţinută de Ioan Târziu
1. De ce au fost atât de hotărâţi cei din eşaloanele superioare ale organelor de stat să termine cu comitetul Bisericii Baptiste din orăşelul acela neînsemnat, numit Caransebeş? A fost “experimentul” de la Caransebeş aşa de periculos pentru autorităţile comuniste încât să necesite o intervenţie atât de brutală?
2. De ce în urma unor acţiuni pentru care au fost toţi trei interogaţi şi ameninţaţi, Aurel Popescu şi Pavel Nicolescu au fost daţi afară din cultul Baptist, iar Iosif Ţon a fost avansat? Ar putea apărătorii lui Iosif Ţon să explice acest lucru? De la Iosif Ţon nu aşteptăm nici o explicaţie!
3. Cum se explică faptul că păstorul Teodor Vereş a efectuat o întoarcere atât de bruscă în ce priveşte relaţiile sale cu Iosif Ţon, din susţinător devenind un detractor al acestuia? Probabil că răspunsul cel mai bun ni l-ar putea da fratele Vereş, care a avut informaţii de mâna întâi despre evenimentele invocate de mărturia fratelui Nicolae Rădoi.
4. Cum se explică faptul că seminaristul Filip Dincă, ce luptase pentru promovarea lui Iosif Ţon ca professor la Seminarul Baptist din Bucureşti riscându-şi statutul de student al Seminarului, să scrie o scrisoare denunţătoare la adresa lui Iosif Ţon, doar la câteva luni după ce luptase pentru promovarea acestuia?
5. De ce Iosif Ţon a fost dispus să discute în Scrisoarea Deschisă din noiembrie 1978 “greşelile” tinerilor din Caransebeş (Nicolae Rădoi, Petre Cocârţeu şi Ionel Prejban, pe care nu îi numeşte fraţi, ci doar “tineri”), dar nu a fost dispus să discute "dreptul" Uniunii din Bucureşti de a interveni în problemele interne ale unei Biserici, de a chema autorităţile în Biserică şi de a face reclamaţie în scris împotriva fraţilor lor aleşi statutar în comitet?
6. Oare se putea scrie altfel istoria baptiştilor din România , aşa cum susţine fratele Nicolae Rădoi, sau lucrurile ar fi evoluat la fel, indiferent de poziţia lui Iosif Ţon în problema de la Caransebeş?
Monday, May 23, 2011
Prima mea întâlnire cu fratele Liviu Olah (partea III)
Sunday, May 22, 2011
Prima mea întâlnire cu fratele Liviu Olah (partea II)
„Ce fel de slujitor al lui Dumnezeu eşti tu, când te opui predicării Cuvântului la care se pocăiesc atât de mulţi oameni? Sângele oamenilor care ar putea să asculte Cuvântul şi totuşi nu îl vor asculta, pentru că tu te opui, va fi cerut într-o zi din mâinile tale! Încetează să te împotriveşti lui Dumnezeu!”
Văzând că noi îl invităm mereu pe Liviu Olah la Biserică, la scurtă vreme păstorul Bisericii Baptiste din Caransebeş a plecat în altă localitate. Noi am continuat să invităm în localitatea noastră, nu numai pe fratele Liviu Olah, ci şi pe alţi predicatori. În fiecare duminică aveam la masă în jur de 40 de persoane. Casa noastră era deschisă pentru Liviu Olah, pentru Aurel Popescu, pentru Pavel Nicolescu, pentru Pascu Geabou, pentru Iosif Ţon şi alţii. Biserica din Caransebeş a cunoscut atunci o trezire spirituală remarcabilă. (Va urma)
Saturday, May 21, 2011
Prima mea întâlnire cu fratele Liviu Olah
Friday, May 20, 2011
Cum m-am întors la Domnul
Thursday, May 19, 2011
De ce am luptat pentru credinţă sub comunism
Bucuria mea a fost intreruptă de faptul că am fost contactat de oamenii securităţii care mi-au spus că ei se vor îngriji ca în fiecare primăvară să îmi repartizeze în munţi păşuni potrivite pentru turma de mioare ce o aveam, dar cu o condiţie. Ştiam că repartizarea păşunilor era o problemă mare, şi dacă nu aveai o păşune bună, riscai să pierzi afacerea. Cei de la securitate mi-au cerut un singur lucru: să nu mai invit pe fratele Liviu Olah la Caransebeş, fratele meu, pe care ei îl numeau batjocoritor "bozgorul acela" - un nume peiorativ ce însemna "ungur împuţit". Nu am promis nimic, dar am încetat să îl mai invit pe fratele Liviu Olah la Caransebeş. În anul acela mi s-a dat cea mai bună păşune în munţi. Eram mulţumit de această repartiţie, dar ceva nu mai îmi dădea pace.
Într-una din zile, pe când eram în mijlocul unui transport ce trebuia să îl fac în jurul oraşului Lugoj, am băut apă din râul Bega. Nu ştiam că porţiunea aceia de râu era locul unde se deşărtau resturile abatorului local. Fără să îmi dau seama, am ajuns să mă îmbolnăvesc grav. Temperatura puternică ce o aveam, tulburările intestinale, delirul în care cădeam i-a convins pe cei din jur că sufeream de lingoare şi am fost dus la spital. Acolo doctorii au confirmat că aveam febră tifoidă, şi că nu mai puteam fi ajutat cu nimic. Starea mea era aşa de disperată, încât medicul s-a pronunţat că aceea era ultima noapte a vieţii mele. Când am rămas singur în cameră am luat o bucată de hârtie pe care am scris următoarele: "Dacă voi muri în noaptea aceasta e pentru că am făcut un mare compromis în viaţă. Am încetat să îl mai chem pe fratele Liviu Olah la Caransebeş, ceea ce a însemnat că oamenii oraşului Caransebeş şi din satele din jur nu au mai putut auzi Evanghelia prin gura fratelui Olah, şi de aceea nu s-au pocăit". Simţeam o mare povară în suflet. Ştiam că eram vinovat de nepocăinţa altor oameni. În nopatea aceea m-am rugat cum nu m-am rugat niciodată până atunci. Am zis: "Doamne, ştiu că am păcătuit împotriva Ta! Ştiu că m-am încărcat de vinovăţie! Nu mă lăsa să mor! Te rog cruţă-mi viaţa, şi de aici înainte voi fi gata să mă jertfesc pentru Tine. Nu voi mai pregeta să risc pentru Tine. Îmi voi da şi viaţa pentru Tine dacă va fi nevoie!"
În clipa când am terminat rugăciunea, am simţit o atingere în trup şi am adormit. Când m-am sculat dimineaţa, doctorul era lângă patul meu, a constatat vindecarea mea şi mişcat mi-a spus: "Rădoi, nimeni nu a crezut că mai poţi să scapi! Dar rugăciunea care ai înălţat-o spre Dumnezeu te-a salvat! Sora de caritate te-a auzit şi mi-a relatat felul cum te-ai rugat!" I-am spus că Dumnezeu a fost acela care m-a vindecat, şi am adăugat că vreau să plec acasă. Doctorul mi-a răspuns că aşa ceva era imposibil, dar eu l-am asigurat că pot să mă duc pe picioarele mele. Împotriva tuturor sfaturilor medicului am plecat acasă şi când am ajuns la uşa casei, soţia mea a rămas încremenită.
L-am sunat pe fratele Olah şi l-am invitat la Caransebeş. Secretarul de partid al oraşului a aflat de invitaţia mea, şi mi-a spus că nu aveam voie să îl invit. I-am răspuns că legile ţării îmi garantau libertatea religioasă şi eu acţionam în acord cu acele legi. Apoi am adăugat: "Am făcut compromis pentru o mână de iarbă, dar de acum înainte nu voi mai face compromisuri niciodată!" Fraţii din comitetul ALRC (Asociaţia pentru Libertatea Religioasă şi de Conţştiinţă) m-au contactat şi mi-au cerut să mă înscriu asigurându-mă că nu mă pun în linia întâi, ci în linia a doua, unde eram mai scutit de persecuţie. Le-am răspuns că locul meu este în linia întâi, din moment ce Domnul m-a vindecat şi mi-a redat viaţa. Aşa am ajuns să mă înscriu în eşalonul celor ce luptau pentru libertate religioasă în România. Nu voi uita niciodată că Domnul şi-a arătat bunătatea faţă de mine izbăvindu-mă de la moarte, şi mai ales de vinovăţia laşităţii în lucrarea Lui. Curând au urmat evenimentele din vara şi toamna anului 1978 când Biserica Baptistă din Caransebeş cu comitetul ales prin vot secret a ajuns ţinta atacurilor securităţii şi a "fraţilor" din conducerea cultului Baptist. Am ajuns bătut, torturat, închis în temniţa morţii, dar nu am regretat niciodată că am rămas credincios Domnului meu care mi-a salvat sufletul şi viaţa.
Tuesday, May 17, 2011
Flămând după dreptate...
Fratele Nicolae Rădoi este un Horia al timpului nostru, un luptător ce a fost însetat de dreptate şi activ în lupta pentru câştigarea libertăţii religioase sub comunism, şi dispus acum, în perioada post-comunistă, să se sacrifice, dacă este necesar, pentru ca adevărul să triumfe în istoria baptiştilor români care se scrie la ora actuală. El nu vrea să lase pe ciocoii vremurilor comuniste erijaţi în ispravnici ai Bisericilor lui Christos şi ai tainelor Împărăţiei cerurilor să se aşeze liniştiţi în pat. Cei care au trădat cauza Domnului şi pe fraţii lor dându-i pe mâna călăilor comunişti vor trebui să dea socoteală la tribuna scrierilor sale. Ceea ce spune el poate fi suspectat de subiectivitate, sau poate fi etichetat ca o intenţie de discreditare, dar cititorul obiectiv va detecta pasiunea lui pentru adevăr şi pentru dreptate, pasiune care l-a pus în conflict cu autorităţile comuniste şi a determinat prigoana pe care a suferit-o cu curaj şi demnitate. Oricum, ceea ce Nicolae Rădoi mărturiseşte nu poate fi ignorat, el fiind participant la evenimentele pe care le descrie. Alături de atuul faptului că a trăit ceea ce mărturiseşte, el are şi avantajul că o pleiadă de martori confirmă cele cuprinse în declaraţiile sale.
Pe lângă faptul că stabileşte unele adevăruri istorice cu privire la evenimentele abordate, trebuie să recunoaştem că mărturia lui Nicolae Rădoi arde, pune pe jăratec pe cititor - atunci când deapănă întâmplări - provocând la introspecţie serioasă şi inducând în cititor o dorinţă de a trăi mai mult pentru Cel ce şi-a dat viaţa pentru noi, inclusiv dorinţa de a suferi pentru Domnul. "Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după dreptate, căci ei vor fi săturaţi" - declară Mântuitorul nostru. Mărturiile lui Nicolae Rădoi sunt contribuţia lui la stabilirea adevărului istoric (şi la efectuarea unei dreptăţi ce s-a lăsat multă vreme aşteptată), pentru o perioadă ce a fost supusă nu numai abuzurilor comuniste, ci şi abuzurilor scriitoriceşti ale unor trădători ai Bisericii Domnului ce s-au gândit să devină peste noapte chiar "istorici." Acum, când cenzura comunistă a adevărului se continuă prin dezinformările celor ce au slujit autorităţile comuniste, trebuie să mulţumim lui Dumnezeu că există oameni integri ca fratele Nicolae Rădoi, cari depun mărturie cu mult curaj, mărturie a cărei adevăr istoric poate fi constatat şi stabilit de cititorii însetaţi şi ei după dreptate, şi dotaţi cu spirit de discernământ.
Prietenii fratelui Nicolae Rădoi, în numele cărora semnează Ioan Târziu
Monday, May 16, 2011
CU DOMNUL IN TEMNITA
Duşmani ce devin prieteni
Fratele Cocârțău și cu fratele Prejban erau într-un țarc de unde vedeau cele ce se petreceau și ei ar fi urmat să intre în scenă în actul doi. Când a venit rândul la percheziţionare a fratelui adventist, au găsit asupra lui o Biblie. Acum „păcatul” lui era dintr-o dată mult mai grav. Ca să îşi bată joc de el, cei care îl anchetau i-au cerut să mănânce Biblia, promiţându-i că dacă acceptă, nu va fi bătut. Tânărul adventist stătea în faţa lor galben, fără să spună ceva, sau să facă ceva. Se vedea clar că este descumpănit şi îngrozit. Ofiţerii vedeau lucrul acesta şi stăruiau de el să înceapă să mănânce Biblia. Nu ştiam cum se va sfârşi scena la care participam. Eram ultimul din coloană şi mă gândeam că odată cu mine nu mai au nici un alt caz de analizat şi vor avea timp din belşug să mă bată. Îngrijorarea tânărului adventist era şi a mea în clipele acelea. La un moment dat unul din ofiţeri s-a apropiat şi a luat în mână corpul delict, Biblia, şi a deschis-o, curios să vadă ce scria în acea carte pentru care cei credincioşi erau gata să sufere atâta umilire şi maltratare. S-a aşternut o tăcere grea. Apoi ofiţerul a început să citească cu voce tare. Biblia se deschisese la Isaia, şi ceea ce i-a căzut sub ochi era versetul zece din capitolul 41. Fără să îşi dea seama ce face ofiţerul a citit: „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci eu sunt Dumnezeul tău; eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” Ce bine au venit pentru noi acele cuvinte! Nu ştiu dacă lucrul acesta a fost observat de cei care urmau să ne tortureze, dar atunci s-a petrecut o minune. Ofiţerul care a citit versetul a adăugat după ce şi-a ridicat ochii din Scriptură: „De ce te temi? Nu scrie aici să nu te temi, pentru că Dumnezeu este cu tine?” Apoi s-a oprit, s-a întors spre ceilalţi, s-au înţeles din priviri şi au plecat cu toţi, fără să ne mai interogheze şi fără să pună să fim bătuţi! Se vedea că cercetarea lui Dumnezeu a venit peste ei! Noi nu știam că unul din ofițeri participase la procesul nostru și știa că acuzațiile ce ni s-au adus erau false. Am așteptat acolo neștiind ce să fac. În cele din urmă a venit unul care ne-a spus să ne îmbrăcăm și să plecăm la celulă. La fel s-a procedat și cu frații mei Cocârțău și Prejban. Noi am fost singurii puși în pușcărie pentru “păcatul că am bătut milițieni” și care nu am fost torturați la intrarea în pușcărie! Milițienii însărcinați cu supravegherea noastră au știut că acuzațiile au fost mincinoase și nu ne-au bătut. E trist că unii credincioși au crezut minciunile oficialilor, dar milițienii puși să ne facă viața amară nu le-au crezut. Aşa au început zilele oficiale de puşcărie. Dumnezeu a vegheat ca la începutul puşcăriei noastre să ne întărească dându-ne una din cele mai frumoase promisiuni ale Bibliei pe care să o tezaurizăm pentru zilele ce urmau. Mai mult, Dumnezeu a împlinit o promisiune făcută în altă parte a Scripturii (Proverbe 16:7): „Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar şi pe vrăşmaşii lui.” Ofiţerul care a citit versetul din Isaia, a devenit din ceasul acela un prieten al nostru. Prin toate cele întâmplate în prima zi a detenţiei noastre oficiale, Dumnezeu ne-a comunicat că este cu noi şi ne putem bizui pe prezenţa Sa, un ajutor care nu lipseşte niciodată în nevoi.