Thursday, March 8, 2012

Domnul Conțac – Un pedagog de școală nouă


Când îi lipsesc argumentele profesorul Emanuel Conțac apelează la umori caragialești pentru a-și camufla diletantismul.  Ca admirator al personajele lui Caragiale, probabil nu și-a dat seama cât de mult l-a emulat pe pedagogul de școală nouă, care, culmea similitudinii, era și el promotor de „metode revoluționare” în pedagogie. Uzând de cunoștințele sale istorice, pedagogul de școală nouă îi declara pe „toți magnații maghiari români de-ai noștri.” În mod paralel, aplicând aceeași tehnică persuasivă domnul Conțac îi transformă pe unii teologi fundamentaliști (tare încăpățânați în susținerea ineranței Scripturilor și a teologiei paulino-augustino-calviniste) în evoluționiști de ai săi.
Mândru de metoda sa (care – susținea el – fusese promovată de renumitul pedagog elvețian Pestalozzi), pedagogul de școală nouă, inconștient de procedurile sale ce frizau ridicolul, își identifica mentorul: „Căz doar asta-i metoda lui Peștaloții!” Studenții de la ITP pot de acum înainte, când vor fi acuzați de academism rudimentar și superficial, să se scuze, cu formula „căz doar asta-i metoda domnului Emanuel Conțac,”  pedagogul de școală nouă a vremii noastre. Dacă pedagogul de școală nouă a lui Caragiale a putut transforma cu o mișcare de condei pe magnații maghiari în români de ai noștri, de ce nu ar putea și profesorul Conțac să îi transforme pe teologii fundamentaliști în evoluționiști de ai săi, cu o similară mișcare de condei?

2 comments:

ianis said...

Domnule Radoi

Vazand ca majoritatea articolelor blogului sunt scrise impotriva domnului Contac, as dori sa va intreb: Care sunt motivele razboiului dumneavoastra sfant?
(intr-un exces de psihanaliza mai sa imi vina sa cred ca aveti fantezii cu acest domn)

P.S. Nu va cunosc personal, nici pe Emanuel, circul acesta fratesc insa merita urmarit.

Nicolae Radoi said...

Domnule Ianis,
Ați citit foarte puțin din ceea ce se oferă pe acest blog, și ați înțeles și mai puțin intenția articolelor postate aici dacă ați tras concluzia că majoritatea lor ar fi scrise împotriva domnului Conțac.

Dacă apărarea Evangheliei este un circ, atunci nu vă mai faceți probleme, că nu sunteți capabil să îl urmăriți. Nu ați sesizat în cursul anilor degradarea la care a fost supusă Evanghelia de liberali, de ecumeniști, de feminiști, de neo-evanghelici și mai nou de filo-islamici, poziții cu care domnul Conțac se simte foarte confortabil.

Blogul nostru nu este împotriva cuiva, ci împotriva învățăturilor ce cârciumăresc Evanghelia, și implicit ia poziție pentru apărarea credinței ce am primit-o cu preț de sânge de la înaintașii noștri.

Dacă vă puteți identifica cu poziția străjerilor ce prin învățăturile lor degradează pe Fiul (susținând că și noi suntem hristoși) și pe Tatăl (susținând că și noi suntem dumnezei)și pe Duhul Sfânt (susținând că noi dispensăm duhul), atunci toba pe care o batem noi cade pe urechi surde în cazul dvs. Și nu pot decât să vă compătimesc, așa cum o fac și în cazul domnului Conțac. Dumnezeu nu are de comunicat decât celor ce au urechi de auzit.

Nu m-aș mira să îmi spuneți că aveți și dvs. vreun doctorat (care v-a smintit mințile din pricina îngâmfării) în psihologie, deoarece văd că psihanaliza lui Freud vă este dragă (nu cunoașteți nimic despre studiile de cazuri ale lui Freud care au fost contrafăcute pentru a-și susține teoriile ce au dus la propulsarea psihanalizei). Astfel stând lucrurile este evident că ați evadat din realitate în domeniul oniric al fanteziei „psihanalitice.” Când veți reveni la realitate să îmi dați de știre, și atunci vom putea purta un dialog.
„Te laud tată, că ai ascuns aceste lucruri de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor.”