Wednesday, March 27, 2013

Profetul anunțat și prefigurat de Moise


Scripturile vorbesc de doi izbăvitori mari ai lui Israel. Unul a fost Moise, eliberatorul evreilor din robia egipteană, eliberare sărbătorită de evrei chiar astăzi. Al doilea a fost anunțat de Moise în ultima sa scriere, Deuteronomul 18:15, 18.

      Domnul, Dumnezeul tău, îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un prooroc ca mine: să ascultaţi de el! Le voi ridica din mijlocul fraţilor lor un prooroc ca tine, voi pune cuvintele Mele în gura lui, şi el le va spune tot ce-i voi porunci Eu.

Profetul anunțat urma să fie un al doilea Moise pentru poporul lui Dumnezeu. Noul Testament susține că Moise a profețit despre Iisus din Nazaret. Apostolul Petru aplică profeția lui Moise la Învățătorul Iisus într-una din predicile sale adresate evreilor din Ierusalim (Faptele Apostolilor 3:22-23). Că există o asemănare izbitoare între cei doi profeți ai evreilor nu mai încape îndoială. Iată o succintă paralelă ce dovedește asemănarea celor doi, ceea ce confirmă identificarea profetului anunțat de Moise cu Domnul Iisus.

1. Amândoi și-au petrecut anii copilăriei în Egipt, fiind ascunși de cei ce voiau să le ia viața.
        
2. Amândoi au devenit personalități oferind profeții și învățătură.

3. Amândoi au postiti timp de 40 de zile.

4. Ambii sunt cunoscuți pentru legea pe care au promulgat-o pe vârful unui munte. Moise este asociat cu    Legea Sinaiului și Iisus cu Predica de pe Munte.

5. Amândoi au făcut minuni care au confirmat misiunea lor specială din partea lui Dumnezeu, inclusiv            supunerea apelor unei mări.

6. Amândoi au avut întipărită pe față gloria divină după ce au urcat pe un munte. Moise pe Sinai, Iisus pe      muntele schimbării la față.

7. Amândoi au oferit izbăvirea de moarte. După cum Moise a ridicat șarpele în pustie ca muribunzii                mușcați de șerpii veninoși să fie vindecați, tot așa Fiul Omului a fost înălțat pe cruce pentru ca oricine   crede în El să nu piară ci să aibe viață veșnică.

8. Moise a efectuat eliberarea poporului ales din robia egipteană pe baza jertfei unui miel. Isus a înfăptuit    eliberarea rasei umane din robia păcatului oferindu-se pe Sine în jertfă ca Mielul lui Dumnezeu.

9. Cine încălca Legea mozaică era condamnat la moarte. Cine refuză noua lege, credința în Domnul Iisus,      este deja judecat și condamnat pentru eternitate.

10. Amândoi au murit pe un deal și trupul fiecăruia a fost pus într-un mormânt, dar nici trupul lui Moise,       nici trupul lui Iisus nu a rămas în mormânt.

No comments: