Tuesday, September 11, 2012

Cui aparțin bisericile consumeriste?


Într-una din cărțile sale (The Jesus Way: A Conversation on the Ways That Jesus is the Way) păstorul și teologul Eugene Peterson critică modul în care liderii bisericilor contemporane au adaptat bisericile la modul de viață și acțiune al lumii comerciale. El scrie:
                 
Dacă avem un popor de consumatori, bineînțeles că modul cel mai eficient de ai duce pe oameni în congregația noastră este să identificăm ceea ce vor și să le oferim ceea ce vor, să le satisfacem fanteziile, să le promitem luna de pe cer, să turnăm Evanghelia în forme ale consumerismului:    distracție, satisfacție, excitație, aventură, rezolvare de probleme, orice. Aceasta este limba cu care noi, americanii, creștem, este limba ce o înțelegem. Noi suntem campionii lumii la consum, așa că de ce să nu avem și biserici care excelează în consumerism?

Evident că întrebarea este retorică, de aceea el continuă:

Nu putem aduce în ființă o congregație ce se teme de Dumnezeu și se închină lui Dumnezeu prin cultivarea adunărilor ce sunt pe placul consumatorului și orientate spre marfă... Cultivarea unei     spiritualități consumeriste este antiteza unei congregații ce are spirit de sacrificiu și de lepădare de sine. O biserică consumeristă este o biserică antichristică.

Foarte bine spus și argumentat. Dar astfel de analize nu sunt de nici un folos pentru cei care nu au urechi de auzit, ci numai interesul de a reuși cu orice preț, ca în lumea comerțului. Bisericile se transformă treptat în case de consum și apoi în peșteri de tâlhari.

4 comments:

Rodica Botan said...

Am auzit astazi o predica despre Biserica den Efes care era asa o Biserica puternica pe vremea Apostolilor- prin 62 AD... Pe vremea aia Efes era si un port puternic care il facea un oras comercial- prosper. Riul insa care trece prin Efes si se varsa in mare a adus atita pamint si la depozitat la gura riului incit astazi Efes nu mai este port- este distanta de citeva mile de tarmul marii. Tot asa si Biserica din Efes , nu a disparut deodata- dar incet incet impuritatile acestei lumi au fost aduse si depozitate - au fost acceptate de Biserica pina cind Biserica s-a departat de ceea ce fusese la inceput- cind aveau dragostea dintii si cind erau prosperi in Christos.
Mi s-a parut frumoasa comparatia...(nu stiu daca am reusit sa o redau suficient de bine)

Nicolae Radoi said...

Sora Rodica,
Ceea ce spuneți este adevărat despre unele Biserici care au început bine, dar pe parcurs au ajuns moarte sau în apostazie. Bisericile la care se referă Eugene Peterson sunt de la început cu orientare consumeristă și de aceea antichristice.

Rodica Botan said...

Se poate face business din orice ...atita vreme cit sint cumparatori.

Nicolae Radoi said...

Cumpărători care se autoînșeală, care cumpără minciuna și vând adevărul.