Sunday, February 5, 2017

Președintele Donald Trump este cel mai vajnic apărător al libertății religioase din 1954 încoace

În 1954 Senatorul Lyndon Johnson (viitor președinte după J. Kennedy) a introdus un amendament care interzice discursul politic în cazul organizațiilor ce se bucură de statutul de tax-exemption. De atunci preoții, păstorii, rabinii din USA au fost nevoiți să fie foarte atenți la modul în care se exprimă în numele congregațiilor ce le slujesc, știind că exprimarea lor în domeniul politic ar putea să coste organizația ce o reprezintă prin pierderea statutului de tax-exemption.

Ce este de fapt acest amendament? El a fost introdus de un senator ce se simțea personal amenințat de libera exercitarea libertății de cuvânt. Amendamentul a fost de la început un atac împotriva libertății garantate de primul amendament al Constituției USA, o negare a drepturilor garantate de Constituție și discriminare împotriva unor cetățeni de persuasiune religioasă ce au realizat că drepturile lor sunt radiate prin amendamentul respectiv. Timp de 60 de ani reprezentanții Bisericilor americane au trebuit să opteze între a-și exprima liber convingerile politice sau a menține statutul de scutire de taxe.

Ce a făcut acel amendament? A redus la tăcere pe preoți, păstori, rabini etc. chair când valorile morale dragi acestora au fost atacate de unii politicieni. Aceia aveau dreptul la exprimare, dar conducătorii religioși aveau călușul în gură! Politicienii nu aveau limite puse dreptului lor de exprimare, pe când reprezentanții instituțiilor religioase erau cenzurați, ceea ce împiedica dialogul necesar limpezirii problematicilor etice ale societății!


Dacă Președintele Trump va elimina acest amendament, lucrul acesta ve permite Bisericilor și reprezentanților acestora să se exprime în domeniul politic fără amenințarea că vor pierde statutul de tax-exemption.  Niciunul din președinții de pâna la Trump nu au pus pe masa lor de lucru acest obiectiv important pentru menținerea libertății religioase și de opinie.

No comments: