Monday, April 23, 2012

Universitatea închisorii


Deținuții României comuniste se chestionau unii pe alți cu privire la locul unde au servit sentința prin întrebarea: „Unde ai făcut facultatea?” Unii o făcuseră la Aiud, alții la Gherla, alții la Jilava sau Sighetul Marmației, toate având sinistra reputație de închisori ale morții. Cei care l-au cunoscut pe Domnul ca mântuitor au constatat mai târziu că la închisoare au focut într-adevăr o facultate, locul morții devenind un loc al învierii spirituale și al progresiei pe plan lăuntric și al maturizării. Oamenii trecuți de Dumnezeu prin cursurile universităților închisorilor au devenit servi eficienți în societate, lucru care ar fi fost imposibil dacă nu ar fi avut loc educația din celulă.

Dumnezeu a folosit nu doar închisorile din Romînia pentru a oferi oamenilor Săi diplome universitare, ci și cele din alte țări, inclusiv închisorile din lumea liberă. Cu două zile în urmă a plecat în prezența Domnului Chuck Colson, fondatorul organizației Prison Fellowship, cea mai mare instituție  creștină ce se ocupă de asistența în primul rând spirituală a celor din închisori. Eficiența slujirilor oferite de Prison Fellowship este explicabilă din moment ce însuși întemeietorul ei a trecut prin închisoare după ce a servit ca și Sfătuitor Special (Presidential Special Counsel) în cabinetul președintelui Nixon. La 39 de ani Charles Colson a ajuns pe culmile succesului politic, având un birou lângă cel al președintelui la Casa Albă. Ca putere și influență s-a buc urat de a doua poziție în administrația Nixon. Împreună cu alții a creat ceea ce istoricii au numit președinția imperială a Statelor Unite, el fiind ctitorul cel mai important. Faptul că a ajuns la o asemenea poziție amețitoare nu i-a adus deloc satisfacție profesională. Dorea ceva miai mult. Unde poți merge mai departe, sau mai sus de asemenea altitudini? Răspunsul l-a oferit Dumnezeu care l-a dus la închisoare și la cruce. Datorită implicației sale în scandalul Watergate a fost condamnat la închisoare unde a servit șapte luni. În timpul procesului a ajuns să cunoască jertfa care ne eliberează de orice vinovăție și a acceptat-o prin credință.  Ca urmare a convertirii sale a scris cartea Born Again, un best seller.

După ieșirea din închisoare a fost chemat de președintele Nixon care l-a chestionat cu privire la „religiozitatea” nouă pe care a dobândit-o. Când i-a confirmat că este născut din nou și ca urmare vrea să trăiască pentru Christos, Nixon l-a sfătuit să nu se pripească, ci să aștepte până îi trece entuziasmul pentru experiența sa, și după ce va reveni cu picioarele pe pământ să se avânte în lumea afacerilor pentru care este în mod real dotat. Chuck nu a mai revenit cu picioarele pe pământ, ci a început să Îl slujească cu pasiune pe Răscumpărătorul Său. Timp de 40 de ani a scris, a produs emisiuni transmise la radio (BreakPoint), a dezvoltat programe de asistență a tinerei generații în dobândirea abilității de a apăra punctul de vedere creștin (Centurions), etc. A apărat fără compromis Evanghelia harului, poziția pro-choice, implicarea socială a creștinilor, condamnând imoralitatea (inclusiv homosexualitatea), corupția, arivismul, și celelalte vicii ale societății contemporane și ale bisericilor abătute de la adevăr.

În fața valului de lașitate și ambiguitate atât de evidente în cazul celor mai mulți creștini ce fac umbră pământului la ora actuală, exemplul lui Chuck Colson rămâne unul de referință. Un soldat al lui Christos a plecat acasă și se cuvine să îi dăm onorul, noi, cei care ne decalrăm la rândul nostru soldați. Probabil că pentru a avea mai mulți ostași incoruptibili ar fi nevoie de un nou val de persecuție care să îi ducă în universitatea închisorilor pe cei care au datoria de a apăra Evanghelia. Cu diplome obținute acolo am avea mai puțini dezertori și ulterior mai puțini detractori.  

No comments: