Monday, April 16, 2012

Valori inversate


A fost o vreme când  personajele pozitive ale acțiunilor livrești sau cinematografice erau eroii admirați de cititori și spectatori,  scontându-se pe victoria finală a binelui. Într-o societate axată pe valorile creștine era de la sine înțeles ca virtutea să fie elogiată și viciile să fie condamnate.

Timpurile s-au schimbat și odată cu ele și valorile. Datorită perversiunii ce a permeat mass-media, politica, artele și mai ales industria cinematografică personajele negative au ajuns să fie modele pentru noua generație. Inversarea de valori este foarte bine ilustrată în toate domeniile. În ce privește domeniul economic antreprenorii ce aduc profit prin venalitate și corupție au asigurată admirația  și susținerea investitorilor; în ce privește domeniul talk show-urilor  personajele ce au trecut printr-o condamnare etică sau  penală (vezi cazul Martei Stewart) și-au mărit succesul la public (rating-ul); în ce privește domeniul moral sodomiții sunt priviți ca un alt eșantion al normalității, ba mai mult, ca noul etalon al moralității.

Nici măcar în domeniul imaginilor religiei creștine dogmatizate lucrurile nu au fost lăsate în pace.  Dacă este să ne referim la înțelegerea” revelației scripturale așa cum este demonstrată de teologia liberală, mai nou Isus este declasat la nivelul unui amant al Magdalenei,  iar Iuda este declarat erou (singurul care l-a iubit cu adevărat pe Isus și i-a înțeles misiunea!).  De ce să ne mirăm că generația nouă a evanghelicilor privește cu dispreț poziția fundamentalistă ce nu are nici o înțelegere pentru decadența veacului?

2 comments:

barthimeu said...

Adevărat, perfect adevărat!
Vorba parafrazată a lui O. Paler: anormalitatea a devenit normalitate. Ce ne sperie e viteza cu care s-a produs această mutație.

Nicolae Radoi said...

Dragă Barthimeu,
Ce mă sperie pe mine este nu atât degenerarea veacului, sau viteza cu care s-a produs (efectul bulgărelui), cât a celor ce se măgulesc că reprezintă Împărăția cerurilor în sfera de jos. Încă o dovadă că sunt reprezentanții spiritului laodicean, ce încuviințează de zor dreptatea lumii în timp ce o substituie dreptății lui Dumnezeu.