Monday, May 7, 2012

Învățătorii turmentați


Nu toți cei turmentați se plasează la capătul inferior al scării valorilor (unii se plasează foarte sus), dar toți sunt dezorientați.  Pe lângă băuturile cu grade înalte mai există și alte lucruri (cu grade tot atât de înalte) care produc inebriere prin toxicitatea lor. Așa este teologia liberală. Băuturile spirtoase și cele spirituoase, cu același efect asupra capacității de orientare, sunt foarte tentante (având în vedere experiența elixirantă ce o promit), mai ales pentru cei tineri.

Îmbătați de apa de foc a ideologiilor (că teologii, în sens propriu, nu pot fi numite) malefice răsărite ca ciupercile după ploaie în societatea ce se declară, în sfârșit, post-creștină (ecumenism, feminism, neo-evanghelism, carismatism, multi-culturalism, etc.) tinerii lucrători ai mișcării evanghelice din România demonstrează o dezorientare multi-lateral dezvoltată, la fel ca acea a societății comuniste defuncte.  Pe de o parte ar vrea să se considere creștini fideli Scripturii, care nu au sucombat în fața teologiei liberale, pe de altă parte sunt captivați de noile orientări promițătoare de iluminare, care nu sunt altceva decât avataruri ale vechii babilonii liberale ambalată însă sub nume extrem de atrăgătoare.  

Noua generație își închipuie că o licență câștigată în domeniul teologic, sau într-unul auxiliar acestuia pe la universitățile sau seminariile veacului este o garanție a imunității față de erezie. Dar tocmai acele diplome îi condiționează ca sub zodia îngâmfării să fie incapabili de o gândire simplă, sănătoasă și viguroasă. Astfel, victimizați de instituțiile în care au păscut iarba veninoasă a liberalismului teologic, se antrenează în educația altor naivi pe care îi fascinează cu erudiția și scolasticismul ce nu pot niciodată să țină locul spiritualității dobândite prin studierea Bibliei și a creșterii efectuate de Duhul Adevărului aflat în contradicție cu duhul veacului. În loc să răspândească mireasma nouă a Duhului de viață, ei contaminează societatea în care se mișcă cu duhoarea învățăturilor care îndepărtează pe oameni de evlavie.

No comments: