Tuesday, January 29, 2013

Muzica și puterea ei terapeutică

Cititorii Bibliei au știut dintotdeauna că muzica are putere să vindece atât sufletește, cât și fizic. Primul rege al lui Israel, care avea recurențe de domeniul depresiei, a beneficiat de muzica executată la harpă de David și când îl asculta era eliberat de gândurile și duhurile ce îl munceau. Observații de acest gen au determinat medicii să incorporeze muzica în programele de terapeutică a spitalelor.

S-a început în Anglia după primul război mondial cu grupuri de credincioși care vizitau spitalul Maudesley din Londra și cântau cu vocea sau cu instrumentele.  Spitatlul Maudesley a trecut apoi la folosirea sistematică a muzicii instrumentale și vocale în tratamentul pacienților, mai ales în cazurile de boli nervoase sau de depresie. Iată ce scrie unul din cei ce au fost martori la acel început pe la 1925 despre folosirea muzicii în terapeutică: La Spitatlul Maudesley s-a trecut cu mult de faza experimentală și se practică continuu și cu rezultate. Se folosește în cazuri de probleme de ordin nervos și în restaurarea gândirii sănătoase la foștii soldați... Duhul lui Dumnezeu, Duh Sfânt și vindecător, se mișcă pente spiritele zdrobite ale oamenilor și le restaurează sănătatea prin slujirea plăcută și edificatoare a muzicii. (H. Jowett)

Studiile arată că muzica poate coborî tensiunea sanguină și reduce stresul, poate mări producția de endorfine a trupului uman. Pacienții expuși frecvent la muzică și-au scurtat șederea în spital, dezvoltând mai puține complicații sau evitând complicații serioase. Un doctor a observaat că jumătate de oră de muzică produce același efect ca și zece miligrame de valium. La ora actuală multe spitale folosesc muzica pentru recuperarea pacienților ce experimentează durere, anxietate, depresie sau suferă de boli nervoase. Sălile de operație oferă în surdină muzică clasică având în vedere atât pe pacienți, cât și pe cei ce operează. Se pare că nu numai bătaia este ruptă din cer.

3 comments:

Sorina said...

Si nu doar oamenii sunt influentati in bine de muzica, ci pana si animalele si plantele sunt afectate in mod pozitiv... Desigur, este vorba doar de anumite genuri de muzica: clasica, de meditatie... in general, muzica relaxanta...

Radoi Nicolae said...

O observație ca și cea pe care ați postat-o ar trebui să fie suficientă pledoarie pentru muzica tradițională (simfonică, clasică) și împotriva muzicii rock, dar noua genereție nu este interesată de ceea ce aduce beneficii reale.

Anonymous said...

Salut, mă bucur că am cunoscut un om ca Rădoi. RĂDOI Nicolae e un om de caracter și un om deosebit de muncitor. Rădoi nu cedează niciodată, duce la bun sfârșit tot ce a început. Are un suflet mare și este mereu cu zâmbetul pe buze și știe să facă haz de năcaz. Rădoi a suferit mult din cauza credinței în Dumnezeu și foarte mult din cauza unor '' frați'', oameni care pretindeau că sunt frați și de fapt ei erau securiști, deși dețineau funcții în bisericile evanghelice. Pentru Biserica Baptistă din Caransebeș a făcut istorie în generația comuniștilor și a înființat Comitetului Creștin Român „Pentru apărarea libertății religioase și de conștiință” pe vremea comuniștilor. A fost băgat la pușcărie de securiști, apoi a fost expulzat din țară, a fost trădat de fratele lui de credință Iosif Ton (Tzon) după declarațiile lui și din dovezile pe care le deține. A fost și va rămâne un om de onoare cum puțini oameni se mai găsesc în biserici astăzi. Vezi acest link http://www.google.com/url?sa=t&rct=j