Thursday, April 11, 2013

Domnul Bodiu nu este inginer, mea culpa!


Nu îmi pot ierta nicidecum faptul că am spus despre Domnul Bodiu că este inginer,  și nu mi-a dat prin cap să îi verific acreditările!  Păcatul meu a fost așa de mare că a trezit furia mai multor amici ai domnului Bodiu care consideră că toate aberațiile teologice ale acestuia pălesc în fața marelui sacrilegiu pe care l-am comis când am spus că este inginer! Inflamația a crescut pe o scară geometrică în urma încăpățânării mele de a face rectificări după ce am scris ce am scris! Nu știu dacă mai pot nădăjdui în iertarea cerberilor domnului Bodiu, dar astăzi sunt dispus să trec prin furcile lor caudine!

OK, OK, domnul Bodiu nu este inginer! Un inginer are o gândire riguroasă și nu poate fi înșelat să creadă în darwinism, chiar dacă acesta ar pretinde să fie expostulat într-o sintagmă mai subtilă de genul evoluționism teistic. Nu, domnul Bodiu nu este inginer! Dacă ar fi să îi evaluăm pretențiile, am zice că este filozof al culturii și teoretician al civilizațiilor și critic al artelor, și ca atare pe blogul domniei sale dezbate cele mai arzătoare subiecte din domeniul literaturii, istoriei, filosofiei, artelor, etc. etc. cu alți titrați de aceeași capacitate. Dar mai presus de toate domnul Bodiu este teolog. Asupra acestei chestiuni nu mai încape nici o îndoială, din moment ce l-a citit pe Isaac Sirul și de atunci este în bune relații cu patrafirul!  Mai mult, a auzit și de Jonathan Edwards și i-a făcut cinste acestuia analizându-i o predică! La urma urmelor, domnul Bodiu este analist! În urma lecturii (pe care a amânat-o multă vreme, dar a  săvârșit-o totuși) pe o predică celebră a acestuia, ne-inginerul domn Bodiu s-a încăierat la sfadă cu cel mai mare teolog american, și s-a pornit să îl facă de ocară. Domnul Bodiu are o aversiune viscerală împotriva tuturor celor ce proclamă fără rezerve necesitatea pocăinței pentru a evita mânia lui Dumnezeu (parcă și Ioan Botezătorul vorbea de cele două lucruri!). Vezi, Jonathan Edwards și-a permis să vorbească de mânia lui Dumnezeu, fără să își dea seama că în felul acesta va ultragia mintea stricată a post-moderniștilor, cari nu mai cred în astfel de  monstruozități teologice. Ne-inginerul transformat după revoluție în analist nu mai subscrie în teologia sa remaniată la doctrina mâniei lui Dumnezeu ce se descoperă împotriva oricărei nelegiuiri, deoarece a crede în dreptatea punitivă a lui Dumnezeu înseamnă a-l descrie pe Dumnezeu printr-o formulă antropomorfică! Logica sa este impresionantă! Din moment ce mânia animă pe unii oameni, este interzis să credem că Dumnezeu se mânie! Domnul Bodiu crede numai într-o dragoste neputincioasă pe care Dumnezeu o datorează tuturor celor ce îl sfidează și refuză pocăința. Comoară de mânie pe care unii și-o acumulează pentru ziua judecății? Să fim serioși, ne spune emergentul Bodiu. Când apostolul Pavel elabora doctrina mâniei lui Dumnezeu ce se descoperă împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor ce suprimă adevărul lui Dumnezeu, nu a vorbit conform sloganelor post moderniste, de aceea poate fi dezavuat cu un simplu citat din sfântul Isaac Sirul.

Așa că îmi recunosc vina de a fi vorbit cu pripeală. Domnul Bodiu nu este inginer! Inginerii operează cu exactități pe care le ordonează logic. Domnul Bodiu este un eseist. De mai multă vreme încearcă... Încearcă să își exprime bâjbâielile teologice, și în proces încearcă răbdările celor ce se apleacă asupra elaborărilor sale să vadă dacă există ceva rațional în ele.

2 comments:

Anonymous said...

K.O.

Radoi Nicolae said...

Monosilaba dumitale m-a înveselit grozav!