Wednesday, June 25, 2014

Carismania face ravagii

Un comentariu care mi-a atras atenţia şi care ar trebui să dea de gîndit pastorilor baptişti. Că de ceilalţi probabil că nu mai este nici o nădejde!
Sursa:
http://cetateadepiatra.wordpress.com/2014/06/23/romania-carismatica-a-inceput-campania-electorala-un-fel-de-breaking-news/

Da, miscarea carismatica este veche in Bucuresti mai ales de cand, din biserica Sf. Treime a plecat fr. Talos, facandu-si o alta biserica intr-o locatie mai putin conventionala si anume, o sala de cinema. Pe atunci lucrurile pareau sa fie cumva doar “altfel”. Acum, (cel putin pentru mine) lucrurile sunt clare si concrete (mai ales de cand sunt in locatia Cristal Palace). Asta nu e tot, in ce priveste “carisma” in bisericile din Bucuresti. Multe au renuntat la traditii baptiste si au imbratisat genul de muzica si inchinare pregnant carismatic. Dincolo de aspectul de forma, este cel de fond, mai greu de explicat aici. Nu vei auzi astfel de comentarii de la altii, deoarece interesele sunt mari, coruptia este si mai mare si un gen de lasi care sunt si cu unii, si cu altii. (personal, nu-s curajoasa dar nu-s nici poapa, deci, nu am nimic de pierdut…doar popularitatea!? ) Se tace mult pentru ca sunt fonduri prea substantiale sa fie pierdute, scaune prea calde si calatorii prea frumoase in locuri si locatii care costa o avere sa le faci pe banii din salariul de pastor. (adevarul e ca, daca as avea carisma, m-as plimba si eu pe banii carismaticilor, dar le-as face doar reclama proasta :) ) In ce privesc cultele “inrudite” cu baptistii, ” crestinii dupa evanghelie”- da, se aseamana cumva dar, din fericire, ei si-au pastrat linia conservatoare- baptistii au avut harul de a pierde conservatorismul. Dincolo de toate , exista si un soi de amatorism intre pastorii tineri iesiti din fabrica de popi, acestia visand la schimbari, “aduceri de noutati”(si nu, nu in mediul rural ci, aici in Bucuresti). Acum, te rog sa faci un exercitiu de imaginatie: gandeste-te ca ai fi medic aici in Bucuresti si ca ai vrea sa faci parte dintr-o biserica baptista. Cum ar trebui sa fie (pentru tine) acea biserica? – iti spun eu…nu mai sunt decat vreo doua, mai apropiate de cerintele tale :) una ar fi cumva (culmea) la Oti Bunaciu pe care stiu ca-l “admiri” si alta undeva in Popa Rusu unde este un pastor bucurestean get beget fara ifose de provincial- astea-s cam singurele care mai seamana cu ceea ce stii tu. Restul, au alta “structura” de inchinare, carismatica cam 80% (nu alt dumnezeu…sa ne intelegem :) ) Mai departe… mai povestesc si-n alte dati.
Sa auzim de bine ca de carismatici…Nu vom duce lipsa.
Sa nu uitam totusi ca lucrurile involueaza nu evolueaza in bisericile baptiste si asta nu e imaginatie ci, realitatea cruda.
Hai sa mai spun ceva.
S-a pierdut liceul, s-au pierdut sectiile baptiste din Universitate, s-au pierdut profesorii rigurosi, s-au pierdut legaturile fratesti (cele reale), familiile conservatoare, copiii educati in spirit pur crestin, traditiile baptiste, si nu in ultimul rand curajul cu care se luptau cei crestini cu comunistii, luindu-se cu ei de gat.

2 comments:

Anonymous said...

"Nu vei auzi astfel de comentarii de la altii, deoarece interesele sunt mari, coruptia este si mai mare si un gen de lasi care sunt si cu unii, si cu altii."
Daca pe vremuri crestiniiaveau de luptat cu securitatea, astazi in biserici ai de luptat cu pastorii corupti si cu membrii lasi care pentru a-si pastra un loc cald sau o functie in comitet, sunt gata sa-L vanda pe Domnul Isus, pe fratii Sai adevarati. Scriptura nu mai e un ghid in viata spirituala pentru multi pastori si membrii multor biserici. Daca mai ai constiinta si incerci sa faci comentarii esti pe punctul de a fi exclus, sa suferi rusine si izolare de membrii falsi ai bisericii. Ce e de facut ? sa stam cu mainile in san si sa tacem ca raul sa se raspandeasca mai mult si mai departe ?

Radoi Nicolae said...

Fiecare să spună aproapelui său adevărul.
Rostirea adevărului cere curaj. Nerostirea lui incumbă responsabilitate şi vinovăţie.
Dacă ne rugăm şi cerem călăuzire, Dumnezeu ne va arăta felul în care putem acţiona în vederea prmovării adevărului.