Friday, April 8, 2016

Ioan Târziu despre Nicolae Rădoi - O mărturie (I)

Comitetul ALRC și Biserica Baptistă din Caransebeș 

In februarie 1981, urma sa vina in ROMANIA  in vizita de lucru, un reprezentat al Departamentului de Stat American la Bucuresti intersat de fenomenul persecutiei  religioase  cit si de nerespectarea   Drepturilor omului in Romania in timpul regimului comunist al lui Ceausescu. 

Pe vremea aceia își începuse activitatea Comitetul Crestin Roman ALRC  afiliat la Zurich in Elvetia  (APARAREA LIBERTATII RELIGIOASE SI DE CONSTIINTA)  fondat de Pavel Nicolescu și Dimitrie Ianculovici, Radoi Nicolae, Petre Cocirteu, Emerich Iuhats, Moldovan Ioan, Traian Bogdan și Brisc Ioan, la care s-a adăugat si un credincios maghiar din Zalau, Ludovic Osvath,  toti  credinciosi  baptisti. Documnetele redactate de Comitetul ALRC erau proteste ce au demascat in repetate rinduri fenomenul de persecutie religioasa din Romania, prin memorii  trimise  la Consiliul de Stat Comunist  al Romaniei Socialiste, la Radio Europa Libera și Vocea Americii, cit si la Organizatiile Internationale ce  luptau pentru Drepturile Omului.

Multi credinciosi neoprotestanti au fost amendati, exclusi din faculati, retrogradati din functii, arestati si umiliti, interogati si torturati de Securitatea regimului Comunist instaurat la putere în România de armatele sovietice.

In aceasta perioada in cadru Uniunii Baptiste din Romania care era aservita  organelor securitatii cit si Departamentului Cultelor au aparut elemente disidente constituite din frati pastori ca Liviu Olah, Pavel Nicolescu, studenti ai  Seminarului  Baptist din Bucuresti ca Dimitrie Ianculovici,
Filip Dinca, Ionel Prejban, cit si frati curajosi ai mai multor Biserici Baptiste, cum era Biserica Baptistă nr. 2 din Oradea, Biserica Baptistă Mihai Bravu din București, dar mai ales Biserica Baptista din Caransebes, care si-au declarant autonomia față de Conducerea coruptă a Cultului Baptist de la București. Era o încercare de a izbăvi Bisericile Baptiste de actiunile abuzive ale organelor de stat ce operau prin mina de fier a conducatorilor slugarnici ai Uniunii  Baptiste din Romania înregimentați în solda Securității.

Un exemplu demn de remarcat a fost Biserica Baptista din Caransebes care s-a opus in mod clar actiunilor samavolnice ale Uniunii Baptiste si ale organelor Securitatii ce voiau să suprime libertatea religoasă în acea Biserică.  În final, neputând să îngenuncheze pe membrii Bisericii, care refuzau să asculte de ordinele lașilor cuibăriți la Uniunea Baptistă de la Bucureti, organele miliției la ordinele Securității au arestat si condamnat la inchisoare pe liderii Comitetului Bisericii Baptiste  din Caransebes, Nicolae Radoi, Petru Cocirteu si Ionel Prejban. Ei au fost adusi la inchisoarea Popa Sapca din Timisoara, dati in primire gardienilor de acolo ca dusmani ai regimului communist, si de aceea au fost supuși unui regim sever. (Va urma)

No comments: