Wednesday, April 27, 2016

Ioan Târziu despre Nicolae Rădoi - O mărturie (V)

Dupa Carantina au fost mutati la o Camera de drept comun cu 12 detinuti in încăpere.  Seful de camera aici era un om deasemenea fioros si puternic, și deseori lovea in stinga si dreapta batindu-si joc de cine vroia. Seful de camera facea  legea, ordonind cine spala pe jos, cine spala WC-urile, cine face de planton , sau cine are voie sa se aseje pe pat sau nu. Daca incercai sa chemi gardianul batind in usa si apoi sa reclamai ca esti abuzat, dupa ce se inchdea usa erai zdrobit in bataie.

Cineva l-a prevenit pe fratele Lae ca Seful de Camera fusese un bataus inainte de inchisoare si daca o sa-l provoace, sa aibă grija cum o sa se descurce. Seful de camera isi batea joc de un cioban si-l punea sa spele WC-urile cu o zdreanta si sa frece betonul si dusumeaua cu un cauciuc. Intr-o zi, apucat de toane, seful de camera s-a napustit asupra detinutului ce își făcea munca atât cât putea de bine, si a inceput sa-l loveasca in mod salbatic. 

Acest lucru s-a repetat de mai multe ori pina cind într-o zi, fratele Nicolae, fiind prezent acolo din întâmplare,  a observat cum este batjocorit bietul cioban si s-a adresat sefului de Camera "sa inceteze  sa-l mai loveasca pe acela, spunâdu-i:  "Vezi ca eu sint aici inchis pentru ca am luptat impotriva nedreptatii comise de regimului comunist, si o sa ai de furca cu mine daca nu-l lasi in pace pe acest om".

Seful de Camera a replicat " Pai tu zici ca esti pocait si ca trebuie sa intorci obrazul cind unul te loveste, iar acum faci pe desteptul si pe viteazul, daca esti tare arata-mi!" Fratele Lae deranjat de abuzul si nedreptatea acestui nemernic impotriva  ciobanului  nevinovat , s-a  repezit asupra șefului de cameră ca si Samson din Sfinta Scriptura asupra Leului, l-a prins bine de mijloc si cind a dat cu el de un pat de fier, acela a gâfâit ca un Gânsac, si prabusindu-se pe beton,  a spus din nou: „Am crezut că ești pocăit!” Da, a spus fratele Lae, sunt, și de aceea fac dreptate unuia care este nedreptățit. Și dacă o să te mai legi de el, o să ai de-a face cu mine din nou!” Toata celula a urlat de bucurie, că zisul Zmeu - șeful de Camera, a fost doborit.

Din acea clipa adevaratul sef, dar si prieten al detinutilor, a devenit fratele Radoi.  Fostul șef si-a bagat coada intre picioare si era potolit ca o pisica. Ziua urmatoare, la apelul de dimineata, a cerut sa fie mutat în altă celulă.

Din acel moment fratele Nicolae a devenit un nume in inchisoare si detinutii au raspindit vestea ca e unul mai tare decit faimosul Bataus de la Camera de drept comun, si toti intrebau cine e noul Erou?  Cine este Nicolae Radoi?

No comments: