Monday, April 11, 2016

Ioan Târziu despre Nicolae Rădoi - O mărturie (II)

Politica externă a Statelor Unite ajută fenomenul disidenței în țările comuniste

Toată aceasta luptă dusă în spatele Cortinei de Fier, unde se afla si Romania, a fost posibilă datorită  politicii Americane duse de Președintele Jimmy Carter. Odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii  in 1976, Presedintele Baptist Jimmy Carter, un adept devotat politicii de aparare a  Drepturilor Omului cât si a Libertatii Religioase si de Constiinta, un nou curent si val de speranta s-a ivit la orizontul Europei Rasaritene aflată de 30 de ani în dosul Cortinei de Fier.

Pentru obtinerea Clauzei Natiunii celei mai Favorizate  acordată condiționat unor state din Lagarul Socialist, Departamentul de Stat American audia in fiecare an organizatii Internationale cit si reprezentati ai luptei pentru Drepturile Omului din țările care solicitau clauza. În atenția Departamentului de Stat American erau mărturiile celor ce demascau cu memorii si exemple concrete  incalcarea Libertatii Religioase si de Constiinta  cit si abuzurile Drepturilor Omului. Lucrul acesta l-a făcut în cazul Romaniei (țară unde mii de oameni au fost incarcerati in inchisorile comuniste de tip stalinist), Comitetul ALRC.

Un tratament abuziv si inuman de  distrugere morala si fizica a tuturor disidentilor ce luptau impotriva terorii Bolsevice si Comuniste era politica de baza  a tarilor din Lagarul Socialist, lagăr desemnat de Winston Churchil ca un sistem peste care s-a lăsat Cortina de Fier.

Ca rezultat al Conferintei de la Helsinki, unde Drepturile omului au fost recunoscute și s-a promis garantarea lor de toate tarile semnatare, inclusiv de Romania, in Europa de Rasarit a aparut o adevarata miscare de disidență care lupta pentru apararea Libertatii Religioase si de Constiinta cât si  pentru Drepturile Omului .
 

In Polonia au aparut grevele organizate de miscarea Sindicală Solidaritatea condusa de Lech Walesa;
în Rusia au aparut disidentii renumiti ca matematicianul Anatoli Sharansky si scriitorului
Aleksandr Soljenițîn care a petrecut ani grei in lagarele de munca fortata din Siberia; în Chechoslavackia a aparut miscarea dizidenta Carta 77 condusă de  dramaturgul Václav Havel.

In naivitatea mea  am crezut ca mișcări ca și cele menționate pot avea loc și în România, că putem organiza o demonstratie de protest față de abuzurile guvernului în ce privește drepturile religioase ale evanghelicilor. Așa că am inceput sa sun la Cluj pe Radu Capusan si la Caransebes pe Nicolae Radoi si pe membrii familiei Iela, amintindu-le de vizita delegatiei americane la Bucuresti preocupate în general de fenomenul persecutiei religioase din Romania si în particular de problema disidentilor cultelor neo-protestante și ai Bisericii Greco-Catolice. Imediat ce am inchis telefonul, Securitatea s-a pus în alertă și mișcare si ziua urmatoare am fost ridicat de  organele de Securitate din Timisoara de la locul de munca, (IAEM ) Intreprinderea de Aparate Electrice de Masura si Control Timisoara.

Din dosarul intocmit de organele Securitatiii in numele meu personal, Ioan Tarziu, dosar obtinut de la CNSAS,  reiese clar ca in apartamentul meu erau instalate microfoane  si mijloace de interceptare a  tuturor convorbirilor considerate  dubioase de organele Securitatii care apoi erau transcrise de lucratorii Securitatii.

Deasemenea am avut sansa sa cercetez si dosarul fratelui Nicolae Radoi si am constatat ca si la dumnealui toate convorbirile din casa cit si cele telefonice erau inregistrate si transcrise de ofiterii de Securitate. Aceste informații obținute ilegal au fost apoi folosite ca si capete de acuzare impotriva fratelui Nicolae Radoi și împotriva mea.

In urma convorbirilor telefonice prin care încurajam o demonstrație împotriva abuzurilor Securității vizavi de încălcările drepturilor religiaose ale evanghelicilor, am fost  interogat, apoi arestat,  judecat cu usile inchise  si condamnat la 5 luni de inchisoare,  sub acuzația de "Initiator de Grup Anarhic” in baza Decretului 153. Imediat am fost trimis de la tribunal la inchisoarea Popa Șapcă din Timisoara.

No comments: