Friday, May 11, 2012

Metanoia sau metastază?


Controversa este mare. Şi miza nu este mică (http://ioan8.wordpress.com/2012/05/08/experienta-mea-cu-tipul-de-biserici-metanoia-sau-cronica-unei-rapiri-neprogramate/). Mişcarea care se autointitulează Metanoia aduce o clonare şi multiplicare rapidă în România şi în diaspora românească a unei orientări ce pare foarte spirituală, dar care nu este altceva decât deschiderea bisericilor pentru lume şi păcat. Sub pretenţia că eliberează bisericile române de legalism şi promovează o evanghelizare agresivă, mişcarea metanoia a devenit un cancer ce macină comunitatea evanghelică română importând în bisericile pe care le formează sau le piratează prin ruperi de membri practici care deja s-au dovedit dezastruoase pentru bisericile din Apus.

Stilul de închinare este cel contemporan, adică unul care postează în faţă fetişcane cu toalete revelatoare, cu scopul de a distra publicul doritor de spectacol şi senzualitate. Muzica este şi ea tot atât de cultă ca şi închinătorii ce o intonează. Imnele ce glorifică pe Dumnezeu şi lucrările Sale măreţe au fost înlocuite cu refrene de lirism ieftin, în care „cântătorii” îşi exprimă propriile simţăminte şi trăiri. Cei care au abordat-o fără discernământ se fac vinovaţi de păcatul păgânilor care îşi închipuie că dacă în închinare repetă mereu aceleaşi cuvinte sunt spirituali şi Îl impresionează pe Dumnezeu.

Doctrina este una a libertinismului teologic care este extrema opusă a legalismului. Credincioşii metanoici şi paranoici sunt îndemnaţi să se bucure de „harul” lui Dumnezeu care ne îndreptăţeşte să trăim în vicii şi să adoptăm practici care sunt îndoielnice sub raport pragmatic pentru cei ce doresc cu adevărat sfinţenia. Aşa este fumatul, dansul, folosirea de băuturi alcoolice, frecventarea barurilor şi a altor locuri rău famate, adoptarea ţinutei deşucheate pentru femei, folosirea de mijloce păcătoase (ca de exemplu spectacole spilcuite cu senzualitate) pentru atragerea altora la comunitatea ce se numeşte bisericească, dar care seamănă tot mai mult cu un club de distracţii.

În ce priveşte doctrina mişcării ea este foarte labilă, promovându-se cooperarea cu predicatori care au abateri doctrinare majore, dar care nu deranjează deloc pe cei antrenaţi deja în „viziune.” Bănuim că mimetismul pastorilor pigmei va aduce în raza acestei mişcări alte şi alte biserici afectate de morbul succesului cu orice preţ.

Despre Metanoia vom mai auzi, şi vom putea să o evaluăm mai bine pe măsură ce trecerea timpului îi va reliefa mai pregnant rătăcirile. Atunci se va putea estima efectul nociv pe care l-a incumbat de la început, dar care nu a fost sesizat de naivi. Până atunci însă cancerul va evolua şi va ajunge la metastază. Cei afectaţi vor fi dincolo de posibilitatea de vindecare. Oare cine va purta responsabilitatea pentru multele victime?

8 comments:

Mihai said...

Ma tot intreb: de unde ai tras astfel de concluzii? Ai fost sau esti membru in vreo biserica Metanoia? Faci afirmatii pe care le poti sustine? Ce anume cunosti din practica unei biserici Metanoia? Faptul ca se deosebeste de alte biserici, asta face din ea o biserica cu doctrina liberala? Nu cred ca ai o incredintare speciala din partea lui Dumnezeu ca sa dai cu piatra. Poate nu ai nici macar taria sa publici randurile astea...
Consider ca sunt prea multe probleme care ni le face singurul nostru INAMIC, nu cred ca e cazul sa ne muscam unii pe altii. E foarte simplu sa judeci din afara. A fost foarte simplu si pentru cei din vremea Dlui Isus sa-I reproseze ca sta la masa cu pacatosii, ca se atinge de unul si de altul, ca vindeca in ziua de Sabat... Biserica nu are nici o valoare daca o pastrezi ca pe o conserva. Religia practicata astazi de multi oameni distruge, nu apropie de Dumnezeu.
Oare trebuie sa fim altfel in zilele in care mergem la Casa Domnului decat in restul zilelor? Pe cine mintim?

Nicolae Radoi said...

Ca să nu vi se atrofieze neuronii, pe care evident nu i-ați folosit în ultima vreme din moment ce apărați o monstruozitate ca Metanoia, vă sugerăm să citiți
pe www.ioan8.wordpress.com


Raspuns la Comunicatul lui Cristian Barbosu

Pastorul C. Barbosu nu a asteptat sa ii public scrisoarea lui catre mine si a postat un comunicat pe site-ul bisericii Metanoia Arad. Nu e nici o problema. I-am explicat ca inainte de a publica scrisoarea lui lunga, trebuie ca si cealalta parte sa aiba sansa sa isi exprime punctul de vedere.

Evanghelistul Ninel Lazar care are un site deosebit de valoros
http://www.wdjd.ro/acasa.html , a decis sa raspunda pastorului Barbosu, mai ales ca prima postare despre Metanoia a apartinut lui Ninel. Eu nu am vorbit cu Ninel sa dea raspuns lui Barbosu, dar ma bucur ca a facut-o, scriind exact cum as fi compus si eu o replica pastorului de la Metanoia.

Indemn pe credinciosii autentici ca in dragoste si smerenie sa se roage pentru luminarea pastorului Barbosu cat si a colaboratorilor lui. Miscarea Metanoia trebuie sa ajunga la adevar.

Raspunsul lui Ninel este atasat mai jos:

RASPUNS LA COMUNICATUL LUI CRISTIAN BARBOSU (PDF)

RASPUNS LA COMUNICATUL LUI CRISTIAN BARBOSU (Word)

Anonymous said...

La comentariul lui Mihai:
Da, corectă observație, nu trebuie să păstrăm biserica la fel ca pe o conservă inchisă intr-o cutie; pentru că vrem schimbare, luam Spărgătorul Cristian Barboau, și cu ajutorul său și prin metodele sale "plantam" alte mici conserve metanoiste provenite din distrugerea conservei mari. A nu se uita că denumirea METANOIA este folosită tocmai pe dos și zugrăvește în cazurile menționate o realitate opusă celei prezentate în Scripturi. Ar trebui să vedem pocăință la bisericile ce și-au luat acest nume, dar tocmai acest lucru lipsește. Le merge numele că trăiesc… Schimbările aduse de mișcarea ce se vrea metanoetică sunt similare cu cele propuse și implimentate de Obama. Nicicând corupția și nelegiuirea unui guvern American nu a cunnoscut asemenea proporții ca sub administrația lui care a promis schimbare. Numai cei naivi au putut fi înșelați. La fel sunt cei ce se încolonează în urma lui Cristian Bărbosu și așteaptă schimbare.

Mihai said...

Stimate Nicolae Radoi
Iti rapesc, din nou, din timpul tau pretios - am inteles ca nu prea ai timp pentru mine.
Nu te credeam capabil de jigniri personale, chiar daca din toate scrierile tale nu reiese decat ura si o parere prea buna despre propria-ti persoana. Nu cred ca am folosit cuvinte jignitoare in comentariul meu, si ma astept sa fiu tratat la fel.
Am citit si comentariile de la linkul sugerat, inainte de comentariul meu. Ar fi indicat sa fim atenti si la cel care gazduieste materialul respectiv. Crezi ca un pastor, pentru ca asa isi spune fr. Paul Dan, are chemarea aceasta: sa creeze un spatiu in care sa dea ocazia oricariu nemultumit sa dea cu piatra? Dupa care doctrina?
Reveniti-va, fratilor! Sunteti ca fratele fiului risipitor, care in loc sa se bucure ca fratele sau s-a intors acasa, intreg, e nemultumit, suparat si nu vrea sa ia parte la bucuria tatalui sau. Sa nu va treziti ca nu veti lua parte la bucuria Tatalui...
Sa stii ca neuronii mei nu se atrofiaza, si nu era cazul sa ma jignesti ca fiind ne-ganditor. Vorbirea aceasta nu te avantajeaza, ci te descalifica din statutul de copil al lui Dumnezeu. Valabil si pentru N. Lazar.

Domnule Anonim, te rog sa-ti revizuiesti povestea. E cam copilareasca. Nu are nici o legatura cu realitatea. Daca vrei, poti crea un blog pentru basme pentru nemultumitii trecuti prin biserica care nu sunt atinsi de Duhul Sfant. Dar nu conta pe mine.

Mihai

Nicolae Radoi said...

Frate Mihai,
Iertare pentru modul de exprimare care v-a jignit. Dar daca cititi mai cu atentie comentariu initial ce l-ati facut, reiese ca sunteti unul din cei care zic: Nu ma pune in confuzie cu dovezile, deoarece eu am decis deja...
cam asa suna comentariul. Fiti deschis la dovezile pe care le aduc atatia oameni. Si fratele Paul Dan este gresit? Si fratele Marius Cruceru este gresit? Si fratele Daniel Chiu este gresit? Si Fratele Ninel Lazar este gresit? Toti au orbul gainilor, numai metanoistii vad bine? Cate alte dovezi mai vreti ca sa va convingeti ca acolo se face o lucrare foarte subtire din punct de vedere spiritual, dar se produce multa paguba pentru ceea ce va urma in bisericile baptiste!

nicoletta said...

Mai aveti putin si il omorati cu pietre..... nu il cunosc pe acest barbosu dar il cunosc pe dumnezeu ,Este tatal meu.....v-ati pierdut in doctrine si lumea moare nemantuita.....bla bla bla......o sti El dumnezeu pe cine sa bage in RAI nu trebuie sa ii spunem noi nu?wurbrand era bapticostal dupa evanghelie ....oameni ai lui dumnezeu sunt in toate cultele nu se duc doar baptisti in rai.....cascati ochi ca in timp ce voi va certa ti in biserica catolica Fara ca voi sa bagati de seama cam are loc o trezire spirituala.

Radoi Nicolae said...

Pentru Nicoletta:
A expune doctrinele greșite și practivile dăunătoare ale unora ce se cred lucrători chemați de Dumnezeu, dar își fac voia lor în Biserici, nu este un lucru negativ și interzis de Scripturi. Dimpotrivă, Biblia ne îndeamnă să cercetăm lucrurile și să osândim lucrările care se abat de la revelația primită prin apostolii Domnului.
În doctrine nu te poți pierde, dar cu certitudine te pierzi când nu mai dai atenție la doctrine. Dovadă este faptul că îl considerați un mare credincios pe Wurmbrandt, care în ultima parte a vieții a dat la iveală o serie de învățturi de-a dreptul eretice. Asta pentru că doctrina nu mai conta pentru el.
Cât despre trezirea ce are loc în Biserica Catorlică, m-aș bucura să fie așa, numai că nu poate fi trezire autentică acolo unde este idolatrie, o teologie a sacramentelor și a faptelor bune ce, chipurile, mântuiesc pe oameni, o instituție numită în Scriptură Curva cea Mare care îmbată popoarele pământului cu vinul curviilor ei... Ar fi bine să vă treziți din somnul în care v-ați înfundat și să vă întoarceți la Scriptură,altfel, nu vor răsări zorii pentru dvs. și pentru ceice se complac în aceeiași pildă de neascultare.

Anonymous said...

Ma mir ca mai sunt crestini care cauta sa pastreze credinta adevarata, "data sfintilor adata pentru todeauna" si se opun valului de erezii inovatoare timp Metanoia ,Barbosu, acest personaj fiind probabil inamicul numarul unu al crestinismului np in momentul de fatza. Felicitari ,nu cedati in fatza ereziilor.