Friday, November 14, 2014

Categorii de predicatori evanghelici

Când este vorba de actul politic al votării predicatorii evanghelici se împart în cîteva grupe:

Vînduții

Sunt cei care le sugerează enoriașilor că votul trebuie dat politicienilor ce fac promisiuni demagogice pe linia unor programe sociale. Ei ascund faptul că astfel de programe pun piedici dezvoltării economice (ceea ce sărăcește țara) și îi fac pe cetățeni dependenți de pomenile statului. Acești predicatori, după toate aparențele, au fost pe statul de plată al vechiului regim și au rămas credincioși stăpînului care și-a schimbat siglele, culorile și părul, nu însă ideologia.

Neutrii – o subspecie a vînduților

Sunt cei care opresc pe enoriași să participe la vot dîndu-le impresia că sunt superiori în plan spiritual dacă refuză să voteze. Creștinii nu luptă cu carnea și sîngele... – spun ei enoriașilor lipsiți de discernămînt. Astfel de predicatori slujesc stăpînului la carul cărora s-au înhămat și vînduții. Votul care nu este dat cu responsabilitate este furat de cei nevrednici să-l primească.

Indiferenții – aliații ignoranți ai vînduților

Sunt cei care cred că este tot una dacă mergi la urne sau stai pe prispă. Nu le pasă de responsabilitatea civică pe care Dumnezeu a pus-o pe umerii tuturor cetățenilor, dar mai ales a lor, a predicatorilor ce ar trebui să fie implicați în acțiunile ce duc la progresul moral și implicit al celui economic și social. Inactivitatea și nepăsarea lor ce favorizează răul este copiată de enoriașii lor.

Adevărații iubitori de țară – oponenții vînduților

Sunt cei care instruiesc pe enoriașii lor să identifice corect problemele cu care se confruntă societatea, să cunoască, printre altele, calificările candidaților, implicațiile programelor lor politice și economice și în urma informării să se mobilizeze la vot. Sunt predicatorii care nu doar se roagă teoretic pentru binele cetății, ci acționează cu responsabilitate pentru acest bine. Ei îndeamnă pe ceilalți credincioși să voteze cu conștiința că vor da într-o zi socoteală lui Dumnezeu de felul în care s-au achitat de responsabilitățile civice în conformitate cu cerința: „urmăriți binele cetății...”  știind că au datoria să facă tot ce le stă în putere pentru promovarea binelui și oprirea plăgii răului.

2 comments:

Anonymous said...

"Adevaratii patrioti sunt predicatorii care nu doar se roagă teoretic pentru binele cetății, ci acționează cu responsabilitate pentru acest bine." Rugaciunea trebuie insotita de actiune. Mi-amitesc cu ceva timp in urma pastorii sau unii membrii din biserica studiau bine despre persoanele care candidau si se facea o lista pentru ca membrii sa fie in stare sa voteze dupa voia lui Dumnezeu. Mike

Radoi Nicolae said...

Mike,
Ar fi fost bine ca în fiecare biserică evanghelică din România să se fi afișat câte o listă cu orientările ideologice și etice, obiectivele economice și sociale și țelurile politice și de altă natură ale fiecărui candidat. Puse una lângă alta oamenii ar fi putut să compare poziția etică și platforma celor doi și să decidă în cunoștință de cauză și în conformitate cu responsabilitatea creștină cui vor da votul.