Friday, January 23, 2015

Toate-s vechi și nouă toate... ia puțin timp și socoate...

La articolul pastorului Daniel Branzai Dilema diasporei – intransigență sau integrare – Just say No, I mean Yes  care preamărește inovarea în închinare, sub motivul vinului nou ce trebuie pus în burdufuri noi, îi răspunde un cititor, pastor și acesta, care analizează puțin mai sobru logica aruncării peste bord a ceea ce este verificat și dovedit eficient de multe generații dar contestat de generația prezentă care pretinde că are vin nou:

Daniel,
Referitor la Bisericile Baptiste din Romania si din Diaspora, nu stiu daca articolul tau e compatibil cu Constatarile Congresului Baptist . . . S-ar prea putea ca interpretarea cu "vinul cel nou, pus in burdufuri vechi" sa ia un alt inteles decit cel dorit in mintile multora, si interpretare sa fie cu totul alta !  Nu intotdeauna ce  e "NOU" e bun (si trebuie sa fim deschisi spre el), cum nu intotdeauna ce  e "VECHI" e rau, si trebuie sa ne debarasam de el.

Exista un verset in IEREMIA 6:16, care mi-a dat mult de gindit in ultima vreme . . .
Paremi-se ca "prea mult nou", acceptat cu aplauze furtunoase in Bisericile noastre, ne-a creat probleme mari, ne-au golit Adunarile si le-a cam "pustiit" de Sfintenie ! Cred ca suferim de prea MULTA elasticitate, nu de prea putina, am renuntat la "ordinea " veche, inlocuind-o cu "noua dezordine", am inlocuit vestitorii Evangheliei cu cu noii "specialisti" in Teologie, care ne ametesc cu prelegerile lor pe teme religioase ! ( La Oradea imi spunea cineva: "de cind cu atitia specialisti si doctori in teologie, toti suntem bolnavi spiritual).  Chiar nu cred ca ar arata prea rau Adunarile noastre daca ar fi "despoiate" de tot modernismul si confortul sufocant de azi . . fara electronica sofisticata, fara jocuri de lumini (tip discoteca), fara cladiri stil-amfiteatru cu candelabre ametitoare, fara tobe si instrumentatie moderne  care fac  nimic altceva decit sa stirneasca firea si sa creeze "big noise for Jesus", fara prea multe artificii si programe, care iau locul Rugaciunii si propovaduirii Cuvintului - elemente vitale a unei Biserici Evanghelice sanatoase.

Poate ca atunci ne-am asemana mai mult cu Cel care a venit calare pe asin, nu cu Mercedes sau Cadilac, si Bisericile ar semana ,mai mult cu simple Case de Rugaciune, in loc de "First Baptist . . "
Daca ma uit retrospectiv la slujirea mea (in Maramures), si a multor inaintasi ai nostrii din Romania, am avut mai mult impact si rod, in simplitate, umblind pe jos sau cu autobuze aglomerate, avind nimic altceva decit Biblia in mina si pe Domnul in inima. Si paremi-se, ca si aici in America, pionerii Evangheliei, au avut o slujire  mult mai eficienta in simplitate, si "neajutorati"  de "mijloacele moderne" ale vremii !

Si ma gindesc uneori ca aceasta simplitate "ridicola" ar da de gindit celor din jur, ar atrage atentia lor inspre noi Crestinii, si atunci, probabil Crestinismul ar fi azi cea mai prospera Religie a lumii (cum a fost in zilele de odinioara), nu Islamismul ! Chiar nu cred ca ar trebui sa mergem la pas cu lumea, ca s-o putem cistiga pentru Hristos ! Si, comform Statisticilor americane "legalismul" in Biserici  ar fi fost mai benefic decit "liberalismul" de astazi ! Cel putin la Baptisti situatia devine alarmanta, scade numarul, se golesc bisericile, impactul e slab, etc.

"Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei . ." Da, lumea ne vrea sa cintam in struna ei, ea stie sa-si aprecieze valorile, noi nu, ci renuntam prea usor la ele, cind e vorba de ofertele ei imbietoare ! Ceea ce Domnul Isus a  cistigat in cele trei TESTE ale ispitirii, noi slujitorii Lui de azi am cam pierdut, din dorinta sincera de-a fi relevanti ! "Frate, daca vrem sa facem ceva pentru Domnul, s-o facem ca lumea !" sa fie asta o simpla zicala a rutinei, sau un "mod de slujire" modern ??? Ce facem cu "poarta cea strimta", cu  "calea ingusta", mai mergem pe ea ??? Am parea ridicoli, cind lumea ne pune la dispozitie freeways cu sase benzi, si la propriu si la figurat !

Zic si eu, ca unul din vechime: "La Lege si la Marturie !" caci daca nu vor  vorbi asa, nu vor mai rasari zorile peste poporul acesta !"(Isaia 8:20). 

Constatari la congresul baptist din Romania 2011...practici curente in biserica baptista

Constatările fratilor vicepreședinți din comunități noastre care se ocupă cu educație sunt demne de luat în seamă și au menirea nu să producă zâmbete ironice, ci o profundă cercetare și pocăință urmată apoi de o hotărâre de a nu mai pierde teren în fața dușmanului.
Iată câteva constatări:
·        -răspândirea unor învățături distorsionate în legătură cu Persoana și lucrarea Duhului Sfânt ( învățături și practici de sorginte carismatică ).
·        -învățături greșite cu privire la relația dintre Biserică și lume răspândită de mișcarea bisericilor emergente.
·        -învățături greșite cu privire la natura, locul și rolul muzicii în Biserică.
·        -învățături greșite cu privire la căsătorie, divorț și recăsătorie.
·        -învățături greșite în legătură cu subvențiile de la Stat.
·        -ordinarea în slujba de păstor, presbiter sau diacon a unor persoane care nu corespund din punct de vedere biblic pentru aceste slujiri.
·        -introducerea unor cântece, pantomimă și teatru în cadrul serviciilor divine sau a întâlnirilor de tineret, care nu sunt în armonie cu învățătura și practica baptistă.
·        -introducerea unor practici lumești la nunți (îmbrăcăminte indecentă, bijuterii, dansul miresei, oficiul nașilor, băuturi alcolice ).
·        -oficierea cununiei religioase în biserică a unor persoane care au trăit în păcat și care ar fi trebuit puse sub disciplină.
·        -introducerea la înmormântări a cozonacilor sau a altor produse similare care seamănă cu parastasul.
·        -introducerea practicii de ungere rituală cu undelemn în vederea vindecării. În unele biserici au fost organizate seri de rugăciune, veghe și ungere pentru vindecare.
·        -preocuparea aproape exclusivă a multor tineri doar pentru muzică și filme.
·        -îndepărtarea tinerilor de imnologia baptistă în favoarea unor muzici de discotecă sau melodii de sorginte carismatică.
·        -apariția unor cazuri de muzică și dans la întâlnirile de tineret și nunți.
·        -folosirea băuturilor alcoolice de către unii lucrători, precum și folosirea băuturilor alcoolice de către unele biserici la nunți și ieșiri la iarbă verde.
·        -colaborarea cu organizații internaționale care promovează ordinarea femeilor.
·        -colaborarea cu organizații internaționale care promovează homosexualitatea și căsătoria între persoane de același sex.
·        -exercitarea unor presiuni asupra bisericilor baptiste din diaspora de a se integra în uniuni  baptiste care tolerează relații -intime  între tineri înainte de căsătorie, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, dansul, ordinarea femeilor, homosexualitatea și căsătoria între persoane de același sex

Iată și câteva propuneri:
1.      -promovarea unui program de citire zilnică a Scripturii.
2.      -promovarea grupurilor de rugăciune și ucenicie sub coordonarea păstorului și a comitetului bisericii.
3.      -încurajarea și promovarea studiilor biblice și a predicilor cu conținut doctrinar; studiul sistematic al doctrinelor.
4.      -încurajarea păstorilor de a-și veghea turma în mod real.
5.      -verificarea și coordonarea din partea păstorului a punctelor de pe programul serviciilor divine.
6.      -Transmiterea unor mesaje clare din partea comunităților și a Uniunii în legătură cu învățăturile și practicile neconforme cu Scriptura.
7.      -dezbaterea acestor aspecte de doctrină și practică în cadrul întâlnirilor Consiliului Uniunii și Conferinței Naționale.
8.      -definirea clară a teologiei închinării și a locului și rolului muzicii în biserică.
9.      -precizarea locului și rolului misionarismului independent în Bisericile Baptiste.

10.   -promovarea doctrinelor baptiste atât în predicare, studiu biblic și conferințe, cât și prin promovarea unei literaturi religioase adecvate.

5 comments:

Anonymous said...

"Constatari la congresul baptist din Romania 2011...practici curente in biserica baptista"...
Sa vedem ce constatari si practice curente vor fi discutate anul acesta la Conventia Asociatiei Baptiste din USA si Canada, 2015 ?

Unknown said...

Propunerea de la nr.5 cum ar suna mai tradusa de d-voastra?

Ce inseamna mai precis?

http://nazireat4him.blogspot.ro/

Radoi Nicolae said...

Lui Alexandru Ioan:
Am citit articolul propus. Este excelent și punctează necesitatea de a găsi soluții spirituale la problemele, deficiențele pe care le aducem în prim plan.
Nu eu sunt autorul articolului de mai sus, ci un pastor din România. Și nu el propune punctul 5, ci doar arată constatările Congresului din 2011.
Bănuiesc că cerința se referă la necesitatea ca pastorii să vegheze la menținerea unui conținut sănătos în mesajele celor ce participă la închinare cu predici, cântări, poezii, mărturii etc.

Unknown said...

Ma gandesc ca lucrul acesta nu se poate "controla" ghida in timpul unei slujbe.AM auzit recent o procedura corecta si biblica, ar fi intalnirea pe grupe celula acasa cu sfatul de frati, cu cei din comitet, cu prezbiterii pentru a avea o teologie unitara.
Si ma gandesc ca atunci cand slujitorii vor fi in fata vor merge toti in aceeasi directie spirituala.

Walden (pseudonim) said...

Domnule si frate in Hristos, Nicolae Radoi,ma numesc Lee Robert Grant ,cu domiciliul in Statele Unite din anul 1977.Sunt fiul lui Anei Valentin ,un informator de elita al Securitatii comuniste. El inca se afla in viata. In numele fratietatii crestine si a credintei noastre commune in UNICUL ADEVAR -ISUS HRISTOS MESIA ,te rog sa te deplasezi la resedinta tatalui meu din Baia Mare, str. Nicolae Iorga (fosta Slavici ) nr.5 si sa'i soliciti un interviu. Un interviu insotit de intelepciune si inspiratie divina, in legatura cu activitatea lui "misionara" cat si ceea de agent si ofiter C.I. sub acoperire. Activitate desfasurata pe o durata de trei decenii si apoi trecerea incognito, reincadrarea in "noul" system ( identica cu ceea a lui Iosif Ton si Nicky Pop din Oregon ). In speranta ca'mi indepliniti cererea mea arzatoare ,va multumesc din inima si va raman indatorat pentru intreaga viata !http://family2fam.com/tag/anei-valentin/