Agentul Dogaru informează Securitatea cu privire la discuțiile avute la întrunirea conducerii Comunității Baptiste din Timișoarea.
Mai întâi se socate pe sine în față arătând că el este primul ce chestionează legalitatea Comitetului ALRC care chipurile, nu are aprobarea lor, a păstorilor Comunității, ca și cum ei sunt cei ce aprobă sau dezaprobă înființarea unui organism menit să lupte pentru libertatea religioasă în România.
Domnul Românu se spală pe mâini cu explicația că membrii Comitetului sunt excluși în majoritate din cult (ceea ce era o exagerare, la ora aceea din câte știu eu niciunul dintre noi nu era exclus din cult). Pastorul Râncu cere sfat cum să procedeze cu unul din membri ce este parte din Comitetul ALRC, iar domnul Gheorghe Băleanu (agentul cu numele conspirativ PETRE GH.)îl sfătuiește în limbajul său de lemn să îi dea un ultimatum deoarece „nicăieri în Biblie nu scrie că un om pocăit să se ocupe cu politica.” Prin evaluarea ce o face domnul Băleanu se exclude pe sine de la pocăință, având în vedere că el făcea politica partidului.
Urmează apoi în discuție intenția Bisericii Baptiste din Caransebeș de a angaja un pastor. Nici aceasta nu era problema Comunității,deoarece o Biserică Baptistă își alege singură păstorul care îl vrea, conform statutului de funcționare. Dar, aș, cum să lase conducătorii iubiți ai Comunității libertate unei biserici de a-și alege singură păstorul!? În condiții obișnuite, Comunitatea ar fi dictat cine să fie „ales” ca păstor. În cazul Bisericii Baptiste din Caransebeș agentul PETRE GH. (domnul Băleanu) sesizează o problemă destul de mare. Dacă Biserica din Caransebeș ar fi fost una obișnuită, ei, conducătorii preaiubiți, ar fi decis ușor care este omul dorit de partid acolo, dar din moment ce la Caransebeș activează Comitetul ALRC și unul din membrii acestuia (Cocârțeu Petru, credea el) are posibilitatea transmiterii imediate a informațiilor la Europa Liberă, „lucrurile sunt mai complicate” - opinează agentul de serviciu. Domnul Băleanu este conștient că sforăriile nu merg bine la Caransebeș.
Este de remarcat și ultima notă a informației în care ni se spune că toți pastorii au cântat la unison laude la adresa guvernului ceaușist care le permite să aibă „libertate deplină!” Ei aveau toată libertatea să impună decretele partidului în bisericile baptiste! O singură Biserică li se împotrivea, și aceasta le dădea bătaie de cap!
1 comment:
Ma busur sa citesc nume a fratilor care nu sau compromis cu regimul Comunist. Ci cu riscul libertati lor au ales sa lupte impotriva comunismului. Am locuit in Bucuresti in ani '77 '78, aveam 7 ani can impreuna cu tatal meu am fost in visita la casa fr Pavel Nicolescu (nume mentionat in scrisoare). Tatal meu a transmis informati verbale fr Pavel dupa care au fost difuzate la Eurapa Libera. La iesire din casa fr Pavel am fost opriti de securitate si luati la intrebari, la care tata a spus ca a dorit ca fratele Pavel sa se roage pentru mine ca sunt bolnav, si Securitatea a spus sa ma duca la doctor, si vazuntul un Tigan neinsemnat cu un Copil , nu ne-au bagat in seama. Am aflat mai tarziu motivul visitei la fr Pavel Nicolescu, era distributia de informati in legatura cu Comitetul de mai sus mentionat. In biserica Baptista cum sunt fr Aurel Popescu si Pavel Nicolescu, si penticostali Caraiman, Croitoru, Samu Ioan si fam Rascol, merita sal laudam pe D-zeu, si sai multumim pentru oameni acestia care au ajutat raspandirea Evangheliei si distribuirea de Scripturi la sfarsitul anilor "70.
Post a Comment