Tuesday, October 15, 2013

Calvary Chapel – O Biserică unde charismania nu a putut prinde rădăcini

Printre lucrurile valoroase lăsate în urmă de Chuck Smith este și poziția lui sănătoasă față de mișcarea carismatică cu excesele ei notorii în privința vorbirii în limbi și a minunilor de tot felul. Crescut într-o comunitate carismatică, lui Chuck Smith nu i-a fost greu să recunoască falsurile promovate de carismatici în numele doctrinei ce susține că toate darurile Duhului Sfânt sunt prezente și astăzi. Falsitatea pretenției vorbirii în limbi a fost printre primele care i-au atras atenția, urmată de pretenția vindecărilor miraculoase la comandă.

Ajuns predicator, nu i-a fost frică să denunțe aceste falsuri prezente peste tot în mișcarea carismatică, și în cele din urmă a scris o carte intitulată Charisma or Charismania? Cartea expune ca false vorbirile extatice și ininteligibile practicate de carismatici și arată că darul autentic al Duhului Sfânt de vorbire în limbi se concretizează în capacitatea unui membru de a transmite instantaneu un mesaj într-o limbă pe care nu a învățat-o niciodată în timp ce o persoană prezentă primește instantaneu capacitatea de a traduce acel mesaj dintr-o limbă pe care nici traducătorul nu a învățat-o vreodată.

Astfel, cartea oferă un caz concludent ce a avut loc în biserica pe care Chuck Smith o păstorea. Într-o duminică oarecare o femeie din congregație a început să vorbească în limba franceză, iar soția lui Chuck o oferit imediat traducerea în limba engleză. La sfârșitul serviciului divin, Chuck Smith a fost abordat de o femeie evreică ce l-a întrebat de unde știe acea femeie să vorbească dialectul acela francez ce se vorbește numai într-o anumită regiune specifică a Franței? Păstorul i-a răspuns că femeia respectivă nu a fost niciodată în Franța și nu a învățat nicăieri să vorbească în dialectul respectiv, așa cum nici soția lui, care a tradus mesajul, nu a învățat acel dialect, ci ceea ce s-a petrecut acolo a fost o lucratre a Duhului Sfânt.

Desigur că credulii carismatici vor protesta că la Corint credincioșii au vorbit limbi neînțelese, limbi ce nu sunt vorbite de populațiile pământului, deoarece, pretind ei, limbile lor în care ei vorbesc sunt limbi îngerești. La care le vom răspunde că la Ierusalim, în conformitate cu Faptele Apostolilor 2, apostolii au vorbit limbi inteligibile ale popoarelor ce trăiau în lumea de atunci. Dacă pretenția vorbirii în limbi a carismaticilor ar fi autentică am avea din când în când carismatici care ar vorbi, fără să fi învățat vreodată, în limbile ce se vorbesc la ora actuală pe glob. Dar realitatea este că nici un carismatic nu a primit un așa dar de la Duhul Sfânt, ceeace arată clar că sunt pe o cale a rătăcirii. Lui Chuck Smith nu i-a fost frică să spună lucrurile pe nume în privința carismaticilor. Sunt niște rătăciți ce duc și pe alții în rătăcire! Niște orbi ce călăuzesc pe alți orbi! Cât de autentică este pretenția lor că vorbesc în limbi, tot atât de autentică este pretenția lor că vindecă pe cei bolnavi la comandă!

No comments: