Wednesday, October 9, 2013

Chuck Smith – un predicator ce a crezut că toată Scriptura este insuflată și de folos...

Printre lucrurile bune pe care Chuck Smith le-a avut este faptul că a predicat sistematic Cuvântul lui Dumnezeu. El mărturisește că la începuturile slujirii sale ca predicator, își dădea tot interesul să predice cu inimă și cu fidelitate Cuvântul Domnului, dar rezultatele întârziau să se arate. Avea predici de zidire sufletească și predici evanghelistice, dar lucrurile nu se urneau din loc. Nimic nu se întâmpla în Biserica ce o păstorea cu zel. Cauza? Era predicarea pe sărite din Cuvântul lui Dumnezeu. De aceea a hotărât să ia la rând câte o carte a Scripturii și să predice sistematic conținutul fiecărei cărți aflate la cuprins. Rezultatul a fost  extraordinar! În scurtă vreme fața bisericii s-a schimbat. Oamenii erau transformați de predicile rostite la Calvary Chapel în Costa Mesa. Era același predicator, același mesaj scripturistic, dar rezultatele erau altele. Cei ce nu erau mântuiți au început să se pocăiască! Biserica s-a umplut de indivizi ce căutau adevărul. Membralitatea a crescut exponențial. Odată cu membralitatea a crescut și nivelul spiritual al membrilor Bisericii, deoarece aceștia înțelegeau Cuvântul și trăiau în conformitate cu preceptele predicate.

În decursul anilor experimentul de la Calvary Chapel în Costa Mesa a cunoscut o reduplicare masivă. Alte și alte biserici numite Calvary Chapel au fost formate urmând modelul primeia, cea păstorită de Chuck Smith, unde se predica sistematic Cuvântul lui Dumnezeu. Iată un lucru foarte bun din moștenirea lăsată în urmă de Chuck Smith.

Mai aproape de zilele noastre, după exemplul lui Chuck Smith alți predicatori s-au angajat în a crea un lanț de biserici cu nume comun (vezi New Life Congregations, Harvest Chapels, etc.), cu scopuri similare, dar care nu au luat de la Chuck Smith ceea ce este mai esențial, și anume predicarea sistematică a Cuvântului.
Pavel îl îndemna pe tânărul Timotei să predice Cuvântul. Nu îi spune ce tematici să predice, nici ce texte să abordeze, ci îi amintește de datoria de a vesti Cuvântul, tot Cuvântul lui Dumnezeu. Toată Scriptura este insuflată și de folos... Necazul este că mulți predicatori nu cred că toată Scriptura este de folos, din moment ce nu predică sistematic conținutul acesteia. Majoritatea celor ce au imitat lucrarea lui Chuck Smith au ignorat lucrul cel mai esențial în zidirea congregațiilor formate, și anume predicarea integrală a Cuvântului.

Chuck Smith cu procedura lui de a predica sistematic toată Scriptura este o condamnare pentru predicatorii ce își aleg ei subiectele de predică, pe care le presară cu glume și poante savuroase, pentru a câștiga audiențe mari. Aceștia  se miră apoi că nu au rezultate în activitatea lor, rezultate în transformarea enoriașilor, deși s-au „străduit” să predice! Modul lui Chuck Smith de a învăța Cuvântul de la A la Z este o palmă dată apoi predicatorilor ce nu predică Scripturile, ci doar le folosesc ca pretext pentru mesajele lor motivaționale. Fără o bază doctrinară solidă toată polologhia motivațională nu face doi bani. Astfel se înțelege de ce avem astăzi biserici mari, cu predicatori faimoși, apreciați pentru flerul lor motivațional, dar care nu schimbă cu nimic viața celor ce îi ascultă (uneori cu sufletul la gură dar cu inimile tot netăiate împrejur!). Chuck Smith nu a fost un mare orator, dar a predicat ceeace este scris, și de aceea viețile celor ce l-au ascultat au fost schimbate. (Va urma) 

No comments: