Wednesday, October 2, 2013

Ce a învățat președintele Obama din lectura cărții Estera?

Istoria se repetă, dar proștii nu învață niciodată lecțiie ei. Nu că nu ar fi capabili să învețe, dar mândria și disprețul ce îl au pentru informațiile oferite de dascălii istoriei îi împiedică să beneficieze în mod real.

Iranul are o istorie imperială lungă. A început cu Cirus cel Mare, care a dat lovitura de moarte Babilonului și a permis evreilor să se întoarcă din robie în patria lor. Cirus a fost conștient că prietenia cu popurul lui Dumnezeu îi este favorabilă, și a cerut evreilor să se roage pentru el. Nu toți monarhii persani au avut intuiția lui Cirus. Fiul acestuia, Cambyses, a făcut pe placul anti-semițior și a oprit lucrările de reconstrucție a Templului. Nu întâmplător, domnia lui a fost una foarte scurtă, fiul marelui cuceritor sfârșindu-și viața sub pumnalul asasinilor. 

Una din cele mai importante lecții pe care Dumnezeu le-a oferit poporului iranian de la începuturile imperiului lor, a fost să nu întindă mâna împotriva evreilor, că s-ar putea să experimenteze efectul de bumerang oferind poporului lui Yehova motive de celebrare numite Purim. La puțină vreme după Cambyses, un alt disprețuitor al istoriei, Haman, având aprobarea și inelul regelui Xerxes, plănuiește să distrugă pe toți evreii din Imperiul Persan. Decretul a fost dat, ziua distrugerii totale a fost stabilită, dar lucrurile nu au decurs după planurile lui Haman. Dimpotrivă, dușmanii evreilor au fost măcelăriți chiar în ziua când planificaseră să îi anihileze pe evrei, iar inamicul de moarte al evreilor, Haman, a sfârșit-o tocmai pe spânzurătoarea ce o înălțase pentru iudeul Mardoheu.

Așa ne învață istoria. Este total neînțelept să te asociezi cu dușmanii evreilor. Anti-semitismul are un preț foarte mare. Cazul Haman, care a demarat celebrarea numită Purim, nu este singurul caz iluminator în privința răsplății adunate de anti-semitism. La 2500 de ani după Haman, sub auspiciile unui alt imperiu arian (perșii s-au numit iranieni și germanii arieni, din același motiv de mândrie rasială), un oarecare Julius Streicher, foarte activ în implementarea soluției finale în timpul când servea cu pasiune scopurile celui de al Treilea Reich, a repetat în mod identic istoria lui Haman. Persecutorii evreilor s-au găsit pe banca acuzaților la puțin timp după ce s-au lansat în aplicarea soluției finale. La 1 octombrie 1946 zece activiști anti-semiți au fost condamnați la moarte de tribunalul internațional de la Nuremberg, iar la 16 octombrie a avut loc execuția lor. În mod inexplicabil, s-a cerut executarea acestora nu prin împușcare, ci prin spânzurare. Ajuns la locul execuției, Julius Streicher, escortat la Spânzurătoarea Numărul Unu, a fost postat cu fața spre mulțime sub ștreangul ce își aștepta victima. Ca unul care a învățat în sfârșit ceva din istorie, acesta a spus: „Sărbătoarea Purim 1946.” A fost o lecție învățată prea târziu.


Istoria se repetă. Când în sfârșit, președintele Obama a acceptat să se întâlnească cu premierul israelian Netanyahu, acesta i-a făcut cadou Cartea Estera. Intenția premierului cu acest cadou a determinat o serie de speculații în lumea reporterilor. Unii au văzut în gestul premierului dorința de a comunica președintelui american că perșii au un nou Haman, și intenția lor declarată, de a induce soluția finală, este pe punctul de a fi activată, ceea ce înseamnă că americanii ar trebui să oprească programul iranian de dezvoltarea a bombei atomice. Bănuiesc că mesajul primului ministru israelian este mult mai subtil. El vizează avertizarea unui musulman ajuns la Casa Albă de a renunța la sprijinirea islamismului ce are ca scop major distrugerea Israelului, și de a sprijini pe evrei, cei care vor celebra în final Marele Purim.

Din câte îl cunoaștem pe președintele Obama, ne îndoim de capacitatea lui de a lepăda mândria și a trece în smerenie de partea poporului desemnat de arabi pentru distrugere dar ales de Dumnezeu pentru glorie. Până la ora actuală el nu face altceva decât să promoveze interesele elementelor radicale din lumea musulmană, fie în Egipt, fie în Libia sau Tunisia sau Syria. O astfel de perseverență îl va face să experimenteze cândva propriul său Purim. Se prea poate ca domnul Obama nici să nu fi citit cartea primită cadou. Este prea ocupat cu promovarea intereselor islamice în lumea tot mai anti-semită. 

No comments: