Friday, September 27, 2013

Emițătorul radio și capetele proaste ale securiștilor

Din moment ce prin înființarea Comitetului ALRC deveniserăm disidenți politici în România comunistă, și din moment ce ne-am propus să aducem la cunoștința publicului abuzurile unui guvern psihopat, pornit să șteargă din societate cea mai mică rezistență la politica partidului, ni s-a înlesnit să avem contact direct cu cei de la Europa Liberă printr-un emițător radio cu care puteam transmite știri instantaneu celor ce le așteptau cu nerăbdare la celălalt capăt al rețelei.

Noi centralizam datele ce ne parveneau despre persecuțiile religioase și politice din România anului 1978 și le transmiteam imediat radioului Europa Liberă. Securitatea era exasperată pentru că nu putea afla cum transmitem atât de repede și eficient informațiile pe care ei doreau să le ascundă de urechile cetățenilor. În sfârșit au aflat de emițătorul nostru și s-au pus pe treabă ca să descopere unde era ascuns. Noi știam că după ce făceam o transmisie trebuia imediat să schimbăm locul emițătorului pentru a nu fi depistați.

O iscoadă a Securității a fost trimisă la mine ca să afle localizarea emițătorului. Omul „înjura” Securitatea și ne „lăuda” pe motiv că suntem capabili să comunicăm atât de rapid informațiile. Voia să știe cum reușim să ne ascundem de ochiul atotvăzător al Securității. Într-o doară i-am spus că am plasat emițătorul pe capul oilor de la pășune, și imediat Securitatea a trimis pe teren un pluton de agenți care au colidat toate dealurile și munții pe care pășteau oile noastre (vreo câteva sute) ca să le verifice creștetul capului.  Bineînțeles că s-au întors cu buzele umflate. De-abia la capătul misiunii au înțeles că ne băteam joc de ei. Noi râdeam de ne prăpădeam de stupiditatea oamenilor Securității, iar ei nu știau cum să își ascundă sentimentul penibil pe care îl nutreau în urma faptului ce ajunsese cunoscut în toată zona Caransebeșului. Oamenii se întrebau cu ilaritate: Au fost oile deștepte și i-au fentat pe securiști, sau aceștia erau stupizi și de aceea incapabili să depisteze emițătorul rătăcit printre oi? O vreme cei din zonă nu au mai vorbit despre oile proaste, ci despre securiștii idioți ce și-au spart capetele încercând să găsească un emițător prezent, periculos, dar invizibil.

2 comments:

Anonymous said...

Chestia asta m-a facut praf. N-am stiut ca cineva risca asta. Mare curaj at avut.

Anonymous said...

Chestia asta m-a facut praf. N-am stiut ca cineva risca asta. Mare curaj at avut.