Sunday, September 1, 2013

Constantin Chisăliță salvează Biserica Baptistă din Blaj

În anul 1985 credincioșii baptiști din Blaj se bucurau închinându-se în noul lor locaș de închinare pe care îl ridicaseră cu mari sacrificii. Păstor al Bisericii era un colaborator al securității, domnul Constantin Chisăliță. Autoritățile comuniste deciseseră să dărâme clădirea nouă a Bisericii Baptiste și de aceea au angajat câteva elemente turbulente din orașul Blaj să treacă la dărâmarea construcției. Membrii Bisericii erau însă prezenți în locașul de închinare în toate zilele, ceea ce făcea imposibilă dărâmarea construcției în condiții obișnuite. Nu știm prin ce proceduri autoritățile au prins un moment favorabil când locașul nu era ocupat de credincioși și în luna noiembrie au procedat la dărâmarea clădirii. Se pare că păstorul bisericii a fost instrumental în furnizarea informațiilor de care avea nevoie securitatea pentru a proceda la îndeplinirea cerinței autorităților de a distruge clădirea Bisericii Baptiste.

Cert este că imediat după dărâmarea clădirii bisericii domnul Chisăliță a fost răsplătit cu un pașaport și la aproximativ un an după distrugerea locașului de închinare al Bisericii Baptiste din Blaj, domnului Chisăliță i s-a permis să călătorească în Statele Unite ale Americii. Aici a încercat să intre în contact cu noi, foștii membri ai Comitetului ALRC, și cu alte personalități ale emigrației românești din America. Dacă înainte de distrugerea casei de rugăciune din Blaj existau dubii cu privire la colaborarea domnului Chisăliță cu securitatea, după acel eveniment nu a mai existat nici un dubiu. Astăzi se știe că pentru cooperarea cu autoritățile comuniste în distrugerea casei de rugăciune a credincioșilor baptiști din Blaj, domnul Chisăliță a fost răsplătit cu o călătorie în America unde a venit cu misiuni specifice.

După răsturnarea guvernului ceaușist domnul Chisăliță a început să se laude că el a fost un luptător pentru drepturile credincioșilor din România și a fost o victimă a persecuției religioase. A pretins că a luptat alături de membrii Bisericii Baptiste din Blaj pentru stoparea acțiunilor  distructive ale  securității, dar de fapt el se afla pe poziții adverse, fiind un trădător al fraților săi. Mai mult, a cerut să fie acceptat în Asociația Foștilor Deținuți Politici ai României (lucru care s-a și realizat), deși nu a fost nici o zi la închisoare pentru credința la care susținea că subscrie. În urma aderării la Asociația menționată a primit o serie de privilegii și o pensie viageră care s-a adăugat la multele salarii pe care le încasa și încă le încasează de la diversele corpuri religioase sau sociale din România. Ca și alți trădători de renume ai credincioșilor baptiști din România și el pretinde că a fost un salvator al cultului baptist și în particular al Bisericii Baptiste din Blaj. Datorită acțiunilor sale salvatoare (de fapt trădătoare și informatoare) clădirea Bisericii Baptiste din Blaj a fost dărâmată.

Subsemnatul am fost condamnat la închisoare de autoritățile comuniste și am petrecut timp îndelungat în celulele morții. Deși aș fi putut cere compensații după căderea regimului lui Ceaușescu, nu am făcut-o niciodată. Domnul Chisășiță nu a petrecut nici o zi în gherlele  comuniste, dar primește beneficiile unui deținut politic. Îl provoc să demonstreze fie cu acte, fie cu martori faptul că a fost un deținut politic al Romîniei ceaușiste, ceea ce nu va putea face niciodată. Faptul că se slujește de o minciună pentru a obține beneficii la care nu are dreptul iar autoritățile nu îl acționează în judecată dovedește că încă slujește vechiului stăpân. Năravul din fire nu are lecuire.

De fapt, continuarea slujbei lui de trădător al fraților și colaborator al securității a fost confirmată de unul din foștii ofițerii superiori ai securității, care a declarat că unii păstori care au colaborat cu securitatea sub Ceușescu au cerut, după cădera guvernului acestuia, să fie reținuți în serviciile securității. Colonelul care a furnizat această informație a nominalizat pe domnul Chisăliță ca fiind unul din cei dornici de a continua activitatea de informator. Deocamdată domnul Chisăliță își închipuie că poate sluji la doi stăpâni. De fapt el a slujit tot timpul pe cei care îl prigonesc pe Domnul nostru Isus Hristos. Va veni curând și ziua când va primi plata pentru serviciile sale.

4 comments:

Serban said...

Neimplicarea este pacat si acest pacat caracterizeaza poporul nostru.Duce la musamalizare si nu la demascare si rezolvare. Da domnul Chisalita a fost omul securitatii si va plati fiti sigur.Are un timbre al vocii care impresiona si in biserica din Sibiu povestea cum I s-a dat un arma Calasnicov ca sa traverseze strazile New York si multe gogosi dictate de securitate.

Radoi Nicolae said...

Nu știm ce a povestit în România după vizita lui în America, dar aici a încercat să intre în contact cu membrii ALRC, ca să îi tragă de limbă. Am refuzat să mă întâlnesc cu el, deși am fost solicitat. Bănuiam încă pe vremea când eram în România și activam în ALRC că este un infiltrat. Venirea lui în America după distrugerea clădirii Bisericii Baptiste din Blaj nu mi-a mai lăsat dubii.

Eric Villanueva said...

Acesti acusatii sunt numai speculatii si diabolice. Ca si frati, avem numai un acusator. N-am citit din articol nici din comentarii nimic factual nici cu baza documentar, sau cu martori. Cred ca exista un porunc despre ceva asa, numarul 9 de 10. Va rog frati, in loc de a condemnarea fratilor, hai sa slavim pe Isus!

Radoi Nicolae said...

Stimate domnule Villanueva,
Am oferit informaţii în articol. A fost domnul Chisăliţă în America imediat după dărâmarea clădirii Bisericii Baptiste din Blaj? Da, a fost. Dacă el s-ar fi împotrivit dărâmării clădirii, nu ar fi primit cadou o vizită în USA. Am provocat pe domnul Chisăliţă să demonstreze cu acte că a făcut închisoare şi are dreptul să încaseze compensaţii ca fost deţinut politic. Nu a făcut-o, deoarece pretenţia lui că este un fost deţinut politic este o minciună! Dacă dvs. aveţi informaţii care contrazic ceea ce am consemnat, vă rugăm să ni le transmiteţi. Altfel, ar fi bine să nu mai apăraţi pe trădătorii de fraţi.