Tuesday, September 10, 2013

Cum se termină drumul pentru prigonitorii fraților lui Christos

Am relatat în articolele anterioare că în noiembrie 1985 autoritățile comuniste au adăugat la palmares distrugerea încă a unei case de rugăciune din România, clădirea Bisericii Baptiste din Blaj. Dărâmarea venea în urma colaborării păstorului Bisericii, domnul Constantin Chisăliță, cu Securitatea, care l-a răsplătit imediat cu o vizită în Statele Unite. Nu era o vizită obișnuită, ci una de lucru, deoarece răsplătitul urma să strângă informații despre diaspora romînească din această zonă a lumii. Cert este că a plecat înapoi cu buzele cam umflate, din moment ce noi, reprezentanții ALRC-ului, am refuzat invitația de a ne întâlni cu el. Poate a avut mai mult spor la tragerea de limbă a unor camarazi camuflați, așa cum era el, de care nu ducea lipsă America anilor 1980.

După căderea lui Ceaușescu, colaborarea fructouasă dintre domnul Chisăliță și Securitate a continuat în urma cererii acestuia, la nivele numai de el știute. Știm că prin lucrătura Securității pe baza mașinațiilor sale și datorită influenței ce o avea la nivelul comunității baptiste pe care o conducea (citește „trăda”) cu diplomație, a distrus cariera politică a unor credincioși care ajunseseră să ocupe, printre altele, funcția de primar al orașului Arad. Uneori, în cercuri mai restrânse se lauda cum a pus la pământ un primar pocăit, ca în felul acesta să ofere funcția unuia uns cu toate unsorile, dar care îi promisese o influență mai mare în cercurile politice.


Nu ar strica dacă colaboratorul de bună voie al Securității ar fi observat sfârșitul de cale al celor ce și-au întins mâna să se atingă de lumina ochilor Domnului. Bunăoară, știm că secretarul de partid al orașului Blaj, domnul Gheorghe B., absolvent al mai multor facultăți cu profil politic la Academia Ștefan Gheorghiu, omul cu care domnul Chisăliță a lucrat în cârdășie și a fost probabil cel mai vinovat de dărâmarea casei de rugăciune, la zece ani după ispravă se plimba de unul singur prin cimitir, și nebun, repeta anumite cuvinte ce demonstrau culpabilitatea mare ce a adunase în decursul anilor în lupta împotriva celor credincioși. Mai ales, că credincioșii baptiști ai Blajului, după ce clădirea Bisericii le-a fost distrusă, s-au adunat sub cerul liber timp de patru ani. Trădătorii nu pot avea o răsplată mai mică decât împotrivitorii pe față și dușmanii declarați ai credinței creștine. Domnul Chisăliță ar trebui să știe că moara lui Dumnezeu macină încet, dar dacă ești prins în încleștarea ei fără pocăință, s-ar putea să ajungi  mai prăfuit și mai nivelat decât o casă de rugăciune dărâmată cu furie.

No comments: