Thursday, January 7, 2016

Documentul sinteză

Documentul Securității ce face o sinteză a situației de la Caransebeș până la condamnarea noastră la închisoare a fost întocmit de locotenentul major Ioan Fărcaș.

De observat următoarele lucruri:

Ofițerul care redactează documentul contestă că în România ar fi încălcate drepturile religioase, dar în același timp inferează că Biserica sau conducerea acesteia trebuie să asculte de organele politice ale orașului! „Deși știau atât Rădoi cât și Cocârțeu , precum și ceilalți adepți ai lor că pastorii susmenționați și-au permis ca în predicile lor să facă afirmații, din punct de vedere politic, injuste și tendențioase, totuși i-au preferat pe aceștia în biserica lor în ciuda repetatelor atenționări din partea împuternicitului cultelor, a consiliului popular orășenesc și al altor organe în drept.”

Deci libertatea religioasă este garantată, deși decizia cu privire la cine predică în bisericile baptistă aparține împuternicitului, consiliului orășenesc și alte organe în drept! Câtă libertate și câtă mărinimie din partea autorităților comuniste! Consiliul orășănesc decide cine și ce se predică într-o Biserică Baptistă! Pe lângă împuternicit și consiliul orășenesc mai existăși „alte organe în drept.” Chiar așa!

Acuzațiile pe care le aduce ofițerul în document nu au putut fi dovedite deloc. Nici actele de huliganism, acuzație la care au renunțat la proces și au pedalat ulterior pe ultraj la bunele moravuri, nici „faptele ilicite de afaceri” acuzația de venituri ilicite. Procesul deschis sub această acuzație a fost în final închis deoarece nu s-a putut dovedi că am avut venituri ilicite!

Este recunoscută deschis cooperarea conducătorilor de la Uniunea Baptistă din București cu organele locale cărora primii le-au înaintat o plângere penală împotriva noastră! „Frații” de la București și cei de la Timișoara (conducătorii) au procedat exact pe dos de cum ne învață apostolul Pavel, ca atunci când în Biserică există neînțelegeri, să fie solicitați oameni duhovnicești din Biserică, și nicidecum să nu se recurgă la tribunalele laice! (1 Corinteni 6:1-9). Apostolul Pavel arată că cei care recurg la tribunale sunt cei ce nedreptățesc pe frații lor! Cert este că reprezentanții de atunci ai Cultului Baptist s-au umplut de veșnică ocară, au luptat împotriva unei biserici care își organiza viața după principiile Bibliei, au calomniat pe luptătorii credinței care au înălțat un steag spre biruința adevărului, au făcut jocul autorităților marxiste aducând acuze mincinoase împotriva unor credincioși a căror singură vină a fost aceea că doreau și cereau să fie lăsați în pace de autorități să se închine conform Scripturii! Tocmai ei au făcut plângere penală împotriva noastră!







4 comments:

Anonymous said...

Va multumesc pt publicare; a fost cel mai dramatic moment din istoria baptista traita de mine. Acele evenimente m-au marcat profund si imi sunt proaspete in minte... am mai scris despre asta. “S-au vinetit bastoanele militienilor de capetele pocaitilor” - ironiza Europa Libera pretentia de ultraj la adresa militienilor. Cred ca lupta dvs a avut un impact asupra dictaturii; ei au inteles ca nu pot impinge prigoana la nesfirsit. Politic ei au cistigat pt ca ALRC si dvs a fost izolati... si pt ca noua ne-a fost frica sa ne asociem. La izolarea ALRC a contribuit si Iosif Ton care a obtinut o imbunatatire a imaginii sale vs autoritati. Asa cu remarca Paul Nicolescu, acu vreo 10 ani, manifestul ALRC a fost cel mai radical din lagarul socialist desi inspirat de Carta '77. Contestarea sistemului comunist era corecta dar ea limita numarul posibilor aderenti. Vorba unui tinar anticomunist: “a adera inseamna a sterge secera si ciocanul de pe steagul partidului”. Eu il admir pe Nicolescu, dar la frica si supunearea ce cuprindea intreaga tara, acest act nu putea fi popular. Condamn si am condamnat gestul Uniunii de a va exclude si mai mult a depune plingere la Militie impotriva dvs. Nu cred ca sunt la dvs in dosar, dar as fi curios daca sunt si decizii la nivel central si nu doar la nivel local. Trist, pe urma dvs erau 13 informatori (cei mai multi probabil din biserica).
PS- Nu stiu de ce ati optat pt un asa ssitem complicat de-a lasa comentarii. Recunosc, nu sunt expert in computere si urasc Google..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Stergeti va rog primul comentariu; ajunse din greseala de 2 ori. Thanks

Anonymous said...

Speram ca ofiterul sa se refere la declaratia ce i s-a cerut sotiei dvs (si celorlate) s-o semneze. In felul acesta poate se rezolva si banuiala ce cadea pe fr. Tzon. Dupa cum se vede, ofiterul n-o mentioneaza.