Tuesday, December 20, 2011

Vasile Talpoș „salvează” Biserica Baptistă din Iris-Cluj

Pe la începutul anilor 1970 Vasile Talpoș era pastoral Bisericii Baptiste din Iris, Cluj. Clădirea Bisericii era foarte mica, și numărul tot mai mare de membri impunea mărirea localului de închinare. Autoritățile locale refuzau să dea aprobare cererii de mărire a locașului de cult. Frații din comitetul Bisericii au discutat și au hotărât să extindă clădirea Bisericii fără aprobare, având în vedere că unul din comitet cunoștea pe un securist local care, primind o atenție de la Biserică i-a sfătuit pe cei din comitet să ridice clădirea repede și dacă o termină înainte ca autoritățile să prindă de veste, nu mai este nimic de făcut. Înarmați cu acest sfat, credincioșii Bisericii Baptiste din Iris au trecut la construcție. Când erau aproape de terminare s-au trezit cu autoritățile la fața locului. Au fost impuse amenzi grase și frații răspunzători de lucrare puși în urmărire penală pentru a fi băgați în închisoare.

Fratele Codreanu, cel care contactase initial pe securistul ce le-a spus cum să procedeze, s-a dus înapoi la acesta și s-a plâns de venalitatea lui, din moment ce luase bani pentru a proteja pe credincioși, și în același timp i-a turnat la autorități, rezultatul fiind că acei credincioși erau acum puși sub urmărire penală. Surpriza fratelui nostru Codreanu a fost foarte mare când securistul i-a comunicat:
„Domnule, eu v-am sfătuit cum să procedați și am păstrat secretul lucrurilor ce mi le-ați spus, dar din moment ce păstorul vostru v-a turnat la autorități și la organelle de securitate, nu s-a mai putut face nimic. Dacă nu era trădarea păstorului vostru eu aș fi putut ține lucrurile sub capac. Acum, cariera mea este în pericol, deoarece păstorul vostru a divulgat numele meu organelor superioare făcându-mă vinovat de lucrarea ce ați făcut-o.”

Deznodământul evenimentelor de la Iris:

Fratele Codreanu a murit la scurtă vreme de inimă grea, înțelegând că păstorul lor i-a trădat și i-a dat pe mâna persecutorilor. Durerea lui a fost foarte mare. Nu și-a închipuit că păstorul lor, pe care frații din comitet l-au iubit și l-au ajutat și cu care s-au consultat cum să procedeze pentru a mări localul Bisericii a putut să procedeze la fel ca Iuda și să îi trădeze.

Securistul ce a dat sfat credincioșilor cum să procedeze cu noua construcție a fost presat de autorități să colaboreze și să nege aprobarea pe care o dăduse celor din comitet, ca în felul acesta, autoritățile să aibă motiv să dărâme clădirea nouă. Văzând că nu este de acord cu propunerea, autoritățile au renunțat la distrugerea clădirii, știind că securistul ce i-a ajutat pe credincioși putea aduce o mărturie incriminatorie, dar l-au băgat pe acesta la închisoare! Realitatea este că un securist s-a dovedit mai integru decât păstorul Bisericii Baptiste din Iris, păstor care și-a trădat frații și l-a trădat și pe binefăcătorul credincioșilor baptiști care lucra la Securitate și i-a asistat cu sfatul lui!

Vasile Talpoș, păstorul trădător, din cauza căruia frații au avut de suferit (unul a murit de întristare, ceilalți au fost amendați și și-au pierdut încrederea unii în alții) și un securist a fost băgat la închisoare, a fost promovat în anii următori în funcții de conducere la București și i s-a oferit posibilitatea de a face studii în străinătate unde urma să facă aceeași muncă pentru securitate pe care o făcuse și în România! Și el a fost un „salvator” al credincioșilor baptiști! Astăzi se laudă că în timpul când a fost păstor la Iris biserica a construit extinderea fără aprobarea autorităților și datorită lui noua construcție a Bisericii Baptiste din Iris nu a fost dărâmată!

7 comments:

Anonymous said...

ar fi interesant de stiut cum este
consemnat(sau relatat)acest caz,in
"istoria bisericii" din Cluj.exista
(si)o versiune mai... "oficiala" ?.

Barthimeu said...

Stimate Anonymus,

Unde şi mai ales de către cine să fie consemnată o astfel de "salvare" din partea "Profesorului"?!?
Cred că aţi depăşit de şi cu mult perioada naivităţii ! :)
Dacă v-aţi declina adevărata identitate, s-ar putea să vă fie satisfăcută (parţial) această "mică" curiozitate

Barthimeu said...

Frate Rădoi,

Pentru acurateţea şi completarea informaţiei, primiţi cu... "pluguşorul"? :)

Nicolae Radoi said...

Frate Bartimeu,
Mai mult decat bucuros. Astept cu nerabdare contributia dv. Banuiesc ca ceea ce puteti adauga celor scrise de mine este informatie de prima mana.

Barthimeu said...

Frate Nicolae,
Dar unde doriti ?
La dvs in pridvor sau la cerdacul meu ?!? :)

Nicolae Radoi said...

Frate Barthimeu,
Încă aștept în pridvor ceva contribuții. Pe la cerdacul dumitale am trecut din când în când și mă delectez.

Anonymous said...

rasplata o primesc fiecare cand vom ajunge in ceruri, poate securistul va
ajunge la rasplata pe cand celalt este pt "totdeauna mantuit".Cred ca pt. o curatare a cultului ar fi bine ca sa fie o marturisire si atunci ar fi cu adevarat mantuit nu "intotdeauna mantuit" Cred ca noi evanghelici ar trebui sa fim cu totul diferiti de ceilalti.Cred ca va veni momentul cand el va marturisi ... dar sa nu fie prea tarziu