Thursday, March 8, 2012

„Ferma animalelor” lui Vaișamar


Mai zilele trecute domnul Conțac se lăuda în gura mare cu înțelepciunea înaltă a cititorilor blogului său. Cât de deștepți sunt cititorii săi nu am putut ghici, dar am putut trage o concluzie despre „înțelepciunea” celor cu care conversează, deoarece la scrisul acestora am avut acces. Deși domnul Conțac nu divulgă sursa materialului pe care îl „critică” (o fi având dumnealui o vagă temere că unii cititori nu „este” așa naivi precum bănuiește el) cu retorismul personajeor caragialești, și deși cititorii blogului său nu au ajuns la sursa materialului criticat, unii din ei au fost extrem de intuitivi, nemaiavând nevoie să citească articolele pe care domnul Conțac le punea la stâlpul infamiei. Așa că au comentat în cunoștință de cauză, deoarece s-au putut sprijini pe obiectivitatea domnului blogger Conțac.
Deși nu și-a propus (cu toții îi cunoaștem modestia), domnul Conțac a devenit șeful unei ferme zoocratice în care supușii dumnealui au adoptat sistemul de gândire avansat de inteligentele animale orwelliene: „Four leg, good; two leg, bad.” Astfel, ghidați de înțelepciune domnului Conțac comentatorii săi au învățat să manifeste discernământ în analiza poziției unor teologi. „Evoluționiști? Buni! Fundamentaliști? Răi!” Aceasta este noua lozincă a fermei gestionate cu competență de domnul Conțac.
O mostră a înțelepciunii și discernământului comentatorilor blogului domnului Conțac ne-o oferă domnul Horwath care, după ce se angajează să facă radiografia celor ce nu sunt de acord cu domnul Conțac (și vă imaginați cât de pozitivă este această radiografie), postulează:
Nu am citit nimic despre B.B. Warfield, însă am citit numai laude despre dânsul. Nu mă surprinde că a dat crezare evoluționismului, și nu i-a ținut piept ca și catolicul G.K.Chesteron. Și Stott s-a mai jucat cu termenii, iar Papa Ioan Paul al II- lea a și semnat ceva documente recunoscând evoluția. Am citit asta în cărțulia apărută la Humanitas a abatelui Pierre.
Comentatorul se confesează că nu a citit nimic despre Warfield, și totuși ne asigură în propoziția a doua a comentariului său că a citit numai laude. Că a citit sau nu a citit, nu este important pentru el atât cât este de important să îl primească pe Warfield cu brațele deschise în tabăra evoluționiștilor.  Amicul Horwath (a și înghițit explicația domnului Conțac că B. B. Warfield a fost evoluționist!) este entuziasmat că „marii” teologi pe care îi enumeră (printre care și infailibilul papă) au trecut de la credința în Geneza la credința în evoluție!
După postularea entuziastă prietenul domnului Conțac trece la exemplificare și arată „beneficiile” pe care le obțin cei ce fac rocada fericită:
Erau ceva interviuri cu el, o cărțulie albastru deschis. Nu e de citit pentru cei cu probleme de inimă fiindcă poate să le facă rău, în sens teologic. Cartea asta m-a lăsat cu un gust amar, fiindcă așteptam mult mai mult de la un duhovnic de 90 de ani. Mi-am dat seama că este de fapt un filozof care știe teologie. Credea în evoluție, era de acord cu homosexualii, chiar și în rândul clericilor. Ba se mai lăuda că are un prieten homosexual, care a înființat o asociație ”David & Ionatan”, și ce bun preot e el…
Dacă comentatorii blogului domnului Conțac ar fi pe jumătate atât de inteligenți cât pretinde el, ar putea să vadă confuzia intelectuală a unuia care mai întâi preamărește pe cei care cred în evoluție, ca apoi în paragraful următor să își arate dezgustul pentru „duhovnicul” care credea în evoluție, era de acord cu homosexualii, chiar și în rândul clericilor. Ba se mai lăuda că are un prieten homosexual, care a înființat o asociație ”David & Ionatan”, și ce bun preot e el…
Se prea poate că amicul domnului Conțac nu face nici o legătură între abandoarea credinței în Geneza în favoarea teoriei evoluției pe de o parte, și problemele de moralitate generate de o asemenea abandonare, pe de altă parte. Este prea dificil pentru el să vadă că  credința în evoluție merge mână în mână cu acceptarea promiscuității și a perversiunilor sexuale. Probabil ar trebui să amintim domnului Conțac și prietenilor săi că explicația pe care Huxley a dat-o acceptării rapide a teoriei evoluției de către elitele intelectuale este tocmai dorința de a scăpa de autoritatea pe care Dumnezeu o are asupra noastră, dacă Geneza este adevărată.
Zoocrația ajunge o realitate când teocrația este dată la o parte.

3 comments:

Anonymous said...

Draga frate... mai intii ati face bine ca sa va identificati. Apoi, sa reflectati asupra atitudinii dvs. L-am criticat de multe ori pe Emanuel Contac pt sarcasmul& duritatea sa. Apoi, in polemica cu cei de-aici a reactionat cu mult orgoliu; dar asa ati reactionat si dvs, cine veti fi fiind. Adica, ramine ca noi cititorii sa vedem a cui fire paminteasca e mai "crestina" (sic!)...si mai culta. Polemizati cu vaisamar daca vi se pare important. Dar nu in stilul asta pamfletar; e pina la urma un frate in Chsistos. Si mai grav pt dvs, ii deformati imaginea, caracterizindu-l si induceti ideea ca el ar sustine evolutionismul si chiar homosexualismul, ceea ce nu e adevarat. Sunt alti bloggeri romani, evanghelici, mai probabil de-a fi acuzati astfel. Nu l-ar tine in iTP daca ar fi astfel. Apoi, il desfiintati pe horvath. H. este un ortodox decent -cu nume maghiar- ratacit printre evanghelici; ce-o sa creada depre pocaiti? Nu, nu-mi sunt nepoti niciunul si nici nu ne potrivim la pareri. Renuntati la caragialisme daca vreti sa-i corectati duhovniceste pe cei 2. Intrebati-va sincer: a cui lucrare o faceti? Va admir talentul literar; nu si metodele.

Nicolae Radoi said...

Frate Doru Radu,
Reacția noastră față de inadmisibilile caracterizări ale fundamentaliștilor de către domnul Conțac a fost echilibrată. În ce privește sarcasmul folosit de noi, există o justificare, el constituind „a taste of his own medicine” pentru domnul care pune cu cea mai mare ușurință diagnostice altora, uitându-se complet pe sine.
Verificați „decența” domnului Horvath prin cuvintele pe care și-a permis să le profereze la adresa celor ce au avut curajul să critice echivocitatea domnului Conțac. Oare la „decența” aceluiași personaj încadrați și admirația lui pentru evoluționiști?
În ce-l privește pe domnul Conțac, nu i s-au imputat simțăminte pro-homosexuale, nici convingeri evoluționiste, ci faptul că apără fără discernământ toate traducerile contemporane ca să dea cu tifla fundamentaliștilor, și că animat de pasiune laborioasă dublată de „acuratețe” științifică îl trece pe Warfield în tabăra evoluționiștilor.
Nu intenționăm să corectăm pe nici unul din cei doi protagoniști ai confuziei teologice contemporane. O poate face doar Duhul lui Dumnezeu, în cazul în care aceștia au avut vreodată (și mai au) receptivitate spirituală.

Anonymous said...

Multumesc de raspuns.
-Statutul de om ce-a luptat pt libertatea noastra va da un drept in plus sa aparati si credinta. Sincer!
-Va impartasesc ingrijorarea; nu ma deranjeaza un stil categoric, transant, neechivoc mai ales cind e vorba de Cuvint. Matei 5; Iacov si Apoc. ne invata cu privire la riscurile stricarii Cuvintului si ale inducerii altora in acest grav pacat. Am simpatii fundamentaliste.
- Totusi, dublura pe care o folositi va pune itnr-o precara situatie morala. Nu va mai cer sa va identificati;e tirziu. Nici nu cred ca suntem multi care putem luam piatra: eu cu siguranta, nu, si nici vaisamar. Este insa o problema nu mica.
- Scriptura ne invata sa mustram cu duhul blindetii si intr-o atitudine duhovniceasca. La urma urmei, suntem mai batirini. S-ar cuveni -cred- sa nu reactionam cu acelasi orgoliu/sarcasm. Apoi, ar trebui sa avem si ceva bunatate. Poate am obtine mai repede indreptarea. L-ati lovit pe vaisamar in 2 idoli: corectitudinea desavirsita in exprimare si greaca. Ati dat satisfactie astfel celor raniti de el. Dar e asta un scop?
- Niciunul nu am dori sa primim ce meritam; nu e deci important daca merita vaisamar sau nu.
- Noi n-am fost pregatiti la baia de idei/teologii venite dupa '89. Nci vaisamr nu-i pregaiti la avalansa de teorii.... si nu e singurul. N-au fost pregatit nici cei peste care a venit plaga rosie; si Doamne mulit au cazut de la credinta. Unii si-au revenit. Avertizarea dvs. e necesara. Domnul sa va dea har sa gasiti un alt mod de-a o realiza; nu stiu cum... pareti sa aveti o anumita competenta. Folositi-o cu har! Nu e o lectie; doar o parere. Numai bine!