Thursday, August 14, 2014

Balcanizarea gândirii teologice penticostale din România – Sfatul domnului L. Balcan în controversa iscată de Chrislam

După ce argumentează în stil hocus-pocus pentru a demonstra că M. Volf este fată mare și nu s-a culcat cu chrislamiștii, domnul Laurențiu Balcan trece la instruirea cititorilor săi cu intenția de a-i vaccina împotriva gândirii sănătoase.  

Care este sfatul său pentru cititori? Să fugă de mentalitatea evanghelică fundamentalistă!

Motivul? Acea „mentalitate” pe care o înfierează expune de fapt erezia chrislamistă și falabilitatea celor de la ITP în a depista erorile unor teologi sau ideologi ce preamăresc islamul în dauna credinței creștine. Ca și alți negândiți el ia de bune pledoariile înduioșătoare ale lui M. Volf contra excluderii și în favoarea îmbrățișării (chrislamului).

Domnul Balcan se jură că a verificat lucrurile și nu a găsit nimic rău cu teologia lui M. Volf. Drept urmare trece la anatemizarea celor ce au cutezat să tragă semnale de alarmă (puțini, dar tot mai obosiți de hărțuiala haidamacilor ce refuză să gândească, dar au clonțul tare).

Ceea ce mintea domnului Balcan nu poate sesiza este că erezia vine frumos machiată și fetele ei seducător îmbrăcate în cele mai frumoase straie biblice, pentru a nu trezi suspiciunile celor ce vor să rămână prieteni cu adevărul.

Puerilă este și convingerea lui că e necesar să fie aduși la ITP și dintre cei suspectați de erezie, pentru a permite studenților un dialog care, chipurile, va lămuri ce compoziție are teologia celor invitați.


În timp ce Scriptura ne sfătuiește să ne ferim de orice se pare rău, domnul Balcan îi îndeamnă pe studenții de la ITP, nu să se ferească, ci să se angajeze în dialog și în relații cu cei care se abat de la dreapta credință. Ce să mai zicem? Maturitate și mentalitate balcanică!

3 comments:

Ioan said...

TEOLOGII BAPTISTI ROMANI NE-AU ADUS UN 'CAL TROIAN' LA I.T.P. BUCURESTI!
Trebuie sa fim corecti pina la capat si sa spunem ca Miroslav Wolf a fost mai intai 'descoperit', admirat si tradus in Romana de Paul Negrut & Company/U.E.O., si apoi oferit ca un cadou otravit conducerii si rectoratului Institutului Teologic Penticostal Bucuresti.

Dinu said...

Iată ce mai spunea Laurentiu Balcan:
„Nu exista loc mai bun unde un posibil eretic sa poate fi demascat decat in mediul academic, printre cei care sunt capabili sa isi faca temele teologice si sa identifice – prin studiu serios ! – ereziile care cauta sa se infiltreze in Biserica.”

Se pare că domnul Balcan nu este conștient că ereziile cele mai mari au emanat din mediul academic.
Cei care au sesizat ereziile au fost mai totdeauna credincioșii simpli, dar plini de Duhul adevărului, și de aceea capabili să discearnă lucrurile.
Curând o să ajungem că numai cei trecuți pe la ITP pot să se pronunțe într-o problemă teologică!

Radoi Nicolae said...

Pentru Ioan,
Am mai auzit teoria ce o susțineți. I s-a răspuns corect pe blogul Ioan8 și s-a arătat că:
„in 1999 Volf nu era oficial implicat cu musulmanii. Deabia in 2007 apare prima problema: Prof. Volf was the lead author of the Christian response to “A Common Word Between Us and You,” the historic open letter signed by 138 Muslim scholars, clerics, and intellectuals, released in October 2007”
Dacă Volf a fost recomandat pentru citire la UEO, aceasta a fost înainte să o ia pe ulei cu chrislamismul său. Ceea ce a transpirat ulterior l-a cotat ca un eretic. Ei bine, ITP l-a invitat după ce toate informațiile compromițătoare au fost puse pe masă. Aici este greșala celor din Cultul Penticostal care se lasă manipulați de teologi căror nu le-a mijit mustața, cum este Conțac și Tipei.