Tuesday, July 26, 2016

O altă scrisoare a pastorului Belciu Busuioc

Se pare că cei ce vor să se îndreptățească în loc să mărturisească sunt foarte persistenți. Dialogul meu cu pastorul Busuioc continuă. Puteți să îi citiți scrisoarea și apoi răspunsul meu.

Raspunsuri la neclaritatile din scrisoarea mea

Frate Nicolae
      Imi pare foarte rau ca scrisoarea mea care va pornit din indemnul cugetului meu care m-a mustrat in partasia mea cu Domnul de ce te las sa gresesti si nu-ti spun ca faci rau a ajuns sa fie batjocorita si eu sa fiu murdarit cu atit noroi cit n-am fost nici-o data de cind ma stiu.
    Eu am crezut ca este o discutie personala ca intre frati care se iubesc dar vad ca dumneata ai impartasit-o cu oamenii care iti scriu pe blog si care nu ma cunosc indeaproape cum ma cunosti dumneata si pot gresi in parerile lor dar daca Dumnezeu a crezut ca trebuie sa ma lase sa trec si pe aici .Daca Simei trebuie sa blesteme poate ca Domnul l-a pus sa blestame .
   Mie personal sa stii ca nu mi-ai facut nici un rau din urmatorele motive:
  1.Apostolul Petru a spus: 1Pe 2:19  Căci este un lucru plăcut, dacă cineva, pentru cugetul lui faţă de Dumnezeu, sufere întristare, şi sufere pe nedrept. Dumnezeu care-mi cunoaste inima stie ca toate acestea sint invinuiri ne-
drepte asa ca ma bucur din partea Lui de Har mai mult.
2.Invinuirile aduse ma smeresc  imi pun la pamint reputatia dar aceasta Domnul judecatorul cel drept o v-a judeca si-mi v-a aduce rasplata daca nu pe pamint va fi in vesnicie. 2Co 4:17  Căci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate vecinică de slavă.
Dar ati facu mare rau :
1.Pentru dumneavoastra care ati respins avertizarea din partea Domnului si ati raspatit binela cu rau (nu va dau textul care vorbeste despre aceasta ca sa nu socotiti ca este un blestem)
2. Pentru Lucrarea Domnului a carui Evanghelie inca o predic si prin acest noroi aruncat asupra mea de fapt ati facut pe altii sa pacatuiasca si sa vomite predicile mele ,pentruca ei nu ma cunosc indeaproape.Eu ma rog sa fiti cel putin atit de intelepti ca Gamaliel Fapte 5:39)  ........ Să nu vă pomeniţi că luptaţi împotriva lui Dumnezeu.”
     Ati reprosat ca textele care eu le-am scris in scrisoare nu se potrivesc in acest context .Vreau sa va atrag atentia ca este foarte important  cine ne conduce prin Scriptura .Daca ne conduce Duhul Lui Dumnezeu El ne va arata toate textele care ne ajuta sa ne apropiem de Dumnezeu dar daca ne conduce un duh strain el ne v-a ajuta sa gasim toate textele care ne incurajeaza la pacatul care tot el ne indeamna sa il facem.
     Am cautat sa va explic ca  defaimarea nu ajuta decit pe Satana care trimbiteaza pacatele fiilor Lui Dumnezeu. Ati spus ca-i ajutati pe oameni sa se pocaiasca, pe cine ? Pe cei morti ? Pe Busuioc si pe Ton ? Erau alte ca-i sa-i ajutati cum spune Evanghelia.Ve-ti zice am facut-o  si nu se schimba.Daca ai spus-o bisericii lasa-l in pace pe seama Lui Dumnezeu.
     Mi-ati cerut sa dau declaratie ca nu am semnat angajament cu securitatea si ca nu m-am dus saptaminal sa dau raport cum dadeau altii.
Dragilor in Fata Lui Dumnezeu va scriu inca odata ca ,,nu am semnat angajament si nici nu m-am dus sa dau raport la securitate”.Nu pentruca am fost mai viteaz si mai puternic ca altii ci pentruca am umblat cu frica de Dumnezeu nu de oameni si m-a pazit Dumnezeu. Despre relatiile mele cu securitatea eu v-am scris detailat in prima scrisoare dar nu stiu de ce nu ma credeti.Este problema dumneavoastra daca credeti ca trebuie sa traiti cu banuieli rele ,traiti, eu nu  pot sa va opresc.
    Vreu sa fac clar ca eu am intrat in comitetul Uniunii in anul 1987 si am fost acolo pe timpul comunistilor, doar doi ani si in timpul acesta am avut o singura iesire in America la Conventia de la Detroit.Atunci fratii mi-au incredintat sa chem fratietatea din Romania la o zi de Post si rugaciune.
Cum am ajuns acasa am luat telefonul si am sunat la cele 6 comunitati din Romania si am rugat pe presedinti sa anunte pe raza comunitatii lor ziua de post din 5 Noiembrie 1989 .In America cit am stat nu am vorbit de bine regimul comunist iar la intoarcere nu am vorbit de rau america. Am mai avut o iesire din tara in Anul 1988 la congresul federatiei Baptiste Europene din Scotia  Atunci nici atit nu am vorbit cu nimeni despre regimul comunist ca nu stiam nici engleza nici Germana ,atunci am fost insotit de fratele Vasile Gherman .Cine vrea sa traiasca cu banuieli rele n-are decit sa o faca ,este  problema lui.
    Am fos invinuit ca am fost in conducere cu fratii,Mara,Barbatei si Bunaciu si nu i-am ajutat sa se pocaiasca. Ei nu mai erau in conducerea Uniunii cind eu am intrat.
    In ce priveste ultima adunare generala cred ca cel mai bun lucru ar fii daca gasim procesul verbal de atunci sau sa intrebam pe fratii Vuc Viorel sau Petrica Cocirteu care au fost implicati acolo.
     Eu cred ca scriind cele de mai sus s-au facut ceva lamuriri .Eu cred insa in lamurirea pe care o v-a da Dumnezeu in ziua judecatii cind toate amanuntele vor iesii la iveala .Pina atunci ce-mi ramine este sa iert sa iubesc si sa ma rog pentru fratii mei.Cu dragoste in Hristos
Busuioc
Melbourne la 20 Iulie 2016


Și acum răspunsul:


Frate Busuioc,

Scrisoarea ta începe pe un ton de condamnare, deoarece am publicat schimbul nostru de păreri și convingeri. Ai adoptat un glas plângăreț care vede o catastrofă în faptul că am publicat ceva care șifonează sau atinge portretul imaculat al pastorului Busuioc! Autocompătimirea cu aluzii în care te asemeni cu David când era vorbit de rău de Șimei mi se pare nepotrivită pentru un predicator matur.

Apoi folosirea de versete și expresii ce seamănă cu un blestem nu îi face cinste pastorului Busuioc. Domnul Isus a cerut să binecuvântăm, nu să blestemăm. Ce schimbare de ton de la glasul mieros cu care îmi cereai să nu „vorbesc de rău” nici pe dușmani și blestemele ce le arunci la adresa mea pentru că am îndrăznit să contest ceea ce îmi spui și îmi ceri pe ton de șef de partid.

Fă un pic distincție între „avertizarea Domnului” căreia eu îi dau toată atenția și avertizarea pastorului Busuioc (pe care tu o confunzi cu a Domnului), care mi se pare trasă de păr, deoarece vrea să acopere pe trădătorii de frați și să le perpetueze o aură de lucrători buni ai Domnului, când în realitate au fost lucrători răi!

Când apostolul Pavel a fost arestat de iudei, el a spus că este gata să stea la judecată și dacă a făcut ceva rău, nu se dă în lături să sufere condamnare... Se vede că nu ai această atitudine a apostolului Pavel care se lăsa analiat în activitatea lui! Tu ești total convins că nu ai nimic de analizat în lucrarea ta și susții că cei care își permit să o facă „luptă împotriva lui Dumnezeu”! Sameni foarte bine cu carismaticii cărora dacă le spui că ceea ce ei pretind ca manifestare a Duhului lui Dumnezeu nu este de la Duhul Sfințeniei, te acuză imediat de hulă împotriva Duhului Sfânt! Mai ușor cu amenințările de genul acesta. Apostolul Pavel și apostolul Ioan ne cer să analizăm orice duh!

Apostolul Pavel a avut oponenți, dar acest lucru nu i-a împiedecat pe cei ce erau rânduiți de Dumnezeu să primească Cuvântul și să fie mântuiți! De ce îți închipui că faptul că ești analizat și chestionat este o catastrofă pentru cei ce îți ascultă predicile? De unde atâta orgoliu? Ești revelația ultimă a lui Dumnezeu și oricine își permite să te critice este hulitor?

Nu eu am început acest dialog! Tu te-ai aruncat în arenă și mi-ai cerut să nu public nume invocând texte biblice ce nu aveau nimic de a face cu situația mea. Dacă te-am luat la întrebări, mă ameninți cu anatema.

Mă bucur că poți declara că nu ai semnat angajament (,,nu am semnat angajament si nici nu m-am dus sa dau raport la securitate”,) totuși nu specifici ce angajament, nici nu spui că nu ai dat nici un fel de raport la Securitate (aici termenii se complică. Unii au dat „declarații”, de aceea, ca să iasă cu fața curată susțin că nu au dat raporturi, alții au dat „rapoarte” și cu aceeași stratagemă susțin că nu au dat declarații). Eu doresc să te întreb: După ce te-ai întors din Apus ai fost solicitat să dai raport (sau declarație sau o notă de informare la întoarcere – numește-o cum vrei, dar fii fără echivoc), sau nu ai fost solicitat? Dacă ai fost solicitat, ai dat raport sau declarație, sau ai refuzat să o dai? Dacă după prima ieșire în Apus ai refuzat să dai nota respectivă, cum de ai mai fost favorizat să primești din nou viza de călătorie în străinătate? Fraza „nu am semnat angajament și nici nu m-am dus să dau raport la securitate” poate fi înțeleasă în multe feluri. O altfel de declarație de genul: „Securitatea nu a primit niciodată de la mine declarații, note, rapoarte etc. Nu am avut nici o obligație față de securitate, deoarece am refuzat să semnez orice angajament față de ei!” ar fi mai clară decât cea oferită, care suferă de echivoc.

Nu ai răspuns nimic la întrebările reale ridicate de răspunsul meu la scrisoarea ta.

De ce ai susținut că Iosif Țon era de partea comitetului Bisericii când de fapt tu îl admonestai cu vorbele: „Biserica i-a ales, numai Biserica îi poate da jos?”

Când Iosif Țon a strecurat în scrisoarea din 26 noiembrie 1978 ideea că noul comitet ales în februarie 1978 nu te voia ca pastor, și că aceasta a fost problema pentru care au intervenit cei de la Comunitatea din Timișoara și cei de la Uniunea din București (lucru ce era o minciună, și el știa că motivul real era că nu mai voiam să îi lăsăm să tragă sforile), de ce nu ai intervenit să îi spui că propaga un neadevăr, din moment ce noul comitet te-a recomandat Bisericii și a insistat să fii ales?

De ce aceia care doreau să emigreze în Apus erau „necălăuziți” de Duhul lui Dumnezeu și tu, care ai exclus pe cei care încercau să treacă frontiera, ai pretins pentru tine că erai călăuzit când ai hotărât plecarea în Australia? Oare numai tu erai călăuzit? Nu îți sare în ochi faptul că păstorii din România ceaușistă primiseră sarcina să descurajeze emigrația, și tu ai făcut tocmai jocul autorităților ce condamnau pe cei doritori să plece din țară? Pentru cine ai lucrat când ai dat afară din Biserică pe cei ce încercaseră să iasă din iadul comunist?

Îmi spui că Ioan Bunaciu și alții menționați în memoriile mele sunt morți, și nu mai pot fi ajutați, dar uiți faptul că au copii, care nici ei nu au avut curajul să condamne faptele părinților lor, ci mai degrabă au profitat de trădările părinților și au fost și ei cocoțați în piramida conducerii Cultului Baptist. Ei bine, aceștia pot să se pocăiască, și probabil că s-ar pocăi dacă pastorul Busuioc și ceilalți pastori i-ar îndemna la pocăință și ar refuza să îi voteze în funcții de conducere ale Cultului Baptist, în loc să îi scuze și să le liniștească conștiința pătată.

Spui că la momentul în care ai ajuns vicepreședinte Cornel Mara și Paul Bărbătei nu mai erau în conducerea Uniunii. Dar Ioan Bunaciu era tot acolo, la cârma Seminarului. Și avea mâinile încărcate de nelegiuire! L-ai admonestat? Și ce dacă unii nu mai erau în funcții de conducere? Erau în viață și activi! Ați dat o declarație, voi cei nou aleși în fruntea Cultului Baptist în 1987, că noua conducere se dezice de faptele celor din vechea conducere? Nici pomeneală, deoarece ați continuat pe aceeiași linie a conlucrării cu autoritățile!

Spui că atunci când ai ieșit în Apus în două rânduri sub Ceaușescu nu ai promovat ideea că există libertate religioasă în România, dar oare ai spus că existau persecuții? Tăcerea este o afirmație puternică când cei cu care erai în vizită în Apus susțineau că creștinii se bucură de drepturi reale sub Ceaușescu! Să nu cumva să îmi spui că ceilalți predicatori ce erau cu tine în Scoția nu au promovat ideea libertăților din România! Tu erai unul din oficialii Cultului Baptist din România în acele vizite. Cum ai reprezentat pe credincioșii baptiști din România în Apus și interesele lor, dacă nu ai suflat o vorbă despre persecuțile fraților tăi din țară?

În timp ce te plimbai prin Apus în România existau credincioși ce fuseseră puși în închisoare, credincioși ce erau urmăriți și tracasați de securitate, credincioși ce erau amenințați cu moartea, sau erau chiar uciși de securitate. Ce ai făcut pentru aceștia? Versetul din Evrei 13:3, Aduceți-vă aminte de cei care sunt în lanțuri, ca și cum ați fi și voi legați cu ei, de cei chinuiți, ca unii care și voi sunteți în trup... nu exista în Biblia ta în anii cât ai fost vicepreședinte? De ce nu ai împlinit acest verset așa de clar și potrivit pentru conjunctura în care frații noștri erau persecutați de autorități? Ori i-ai iubit așa de mult pe torționarii fraților că nu ai vrut să îi judeci și să îi vorbești de rău?

A căuta versete care îți convin și care te scutesc de necazuri, a invoca versete care scuză inactivitatea și lașitatea sau lipsa de inițiativă ce Dumnezeu o așteaptă de la noi, nu este de loc spiritual!

Îți închei scrisoarea ce mi-ai trimis-o cu un ton de superioritate și spui că ce îți  rămâne este să ierți și să iubești etc. Cu alte cuvinte tu nu ai greșit nimănui niciodată. Nu ai făcut nimic greșit în toate cele petrecute cu frățietatea în timpul cât ai fost păstor și vicepreședinte! Nu ai nevoie de iertarea nimănui! Miroase din nou a aroganță.

Ce ar fi să te retragi puțin din activitate și să îți analizezi serios viața și anii când ai fost în fruntea Cultului Baptist din România, să lași ca Duhul lui Dumnezeu să îți arate ce TREBUIA  să faci și să spui, cât ai fost acolo, și să accepți prin mărturisire ca sângele Domnului să îți spele greșelile!? Atunci ai oferi răspunsuri reale la „neclaritățile din scrisoarea ta”. Ar fi o dovadă că nu ți-ai omorât conștiința și te temi de Dumnezeul cu care va trebui să te întâlnești într-o zi!

Cu dragostea adevărului,

Lae Rădoi,

Cel care a luptat ca să fii ales ca pastor la Caransebeș deoarece nu erai corupt ca și ceilalți păstori ce fuseseră înainte de tine. Cel care nădăjduiește că îți vei pune viața în rânduială mărturisind șovăielile, lipsa curajului, și toate celelalte lucruri ce, după adunarea generală din iulie 1978, ți-au umbrit cariera de slujitor al lui Dumnezeu.

No comments: