Wednesday, July 23, 2014

Cât de bine îl cunoaște Daniel Branzai pe Rick Warren? Sau mai bine zis, cât de bine cunoaște Evanghelia?

Mai zilele trecute pastorul Daniel Branzai îl admonesta pe un cititor al blogului său care cutezase să îl critice pe Rick Warren:

Vă rog frumos, nu mai vorbiți despre ce nu cunoașteți. De la Botoșani, voi știți mai bine decât noi, care suntem vecini cu Rick Warren? … Biserica Saddleback a fost, este și va fi una din cele mai bune biserici din Southern Baptist Convention. Mai toți liderii locali din Saddleback și-au făcut sau își fac studiile la Golden Gate Seminary (Southern Baptist Convention). Vă rog să nu mai răspândiți calomnii sau ,,vorbiri de rău“ cum le numește Scriptura. America este plină de alarmiști și pseudo-apologeți care strâng de gât orice mișcare a Duhului care nu este ,,așa cum vor ei“. Nu le înmulțiți și voi numărul. Cercetați toate lucrurile … înainte de a vă face de râs.”
Câteva zile mai târziu maestrul Branzai îl numea pe papa Francis „bătrânul șarlatan catolic”. aici

Cum îl vede însă Rick Warren pe papa Francis? Nu în culorile negre în care l-a prezentat Daniel Branzai, ci ca un creștin autentic. Iată câteva din declarațiile lui Rick Warren despre papa Francis făcute în urma vizitei primite la Saddleback a unei trupe de 30 de episcopi catolici din New York (desigur că grupul de episcopi a venit la Saddleback știind simpatiile lui Rick Warren pentru catolicism și pentru capul Bisericii Catolice, inclusiv propensiunile sale ecumenice).

„El (papa Francis) face toate lucrurile bine!” „He is doing everything right!”
În ce privește autenticitatea și smerania, papa Francis este întruchiparea acestor virtuți ”Pope Francis is the perfect example of this… – authenticity and humility”.
În ce-i  privește pe practicanții religiei catolice, Rick Warren îi consideră creștini autentici, susținând că Biserica lui Hristos este mai mare ca populația Chinei, având 2,3 miliarde de membri. În ce privește relația lui Rick Warren cu papa Francis ea este descrisă cu cuvintele „our new pope”.

În ce privește cărțile care sunt vrednice de citit și studiat, domnul Warren recomandă cele scrise de misticii catolici, Sfântul Ioan al Crucii și Tereza de Avila. În ce privește ritualurile iubite de catolici, Rick Warren a procedat și el la aprinderea de lumânări pentru a primi inspirație în scrierile sale!

Printre alte năzbâtii verbale ale pastorului Rick Warren este și următoarea: „If you love pope Francis you love Jesus!” pe care și-a însușit-o personal după ce a auzit-o de la alții.  El mulțumește nu numai lui Dumnezeu, ci și Mamei Angelica (o călugăriță franciscană proeminentă în Statele Unite! Halal așa pastor evanghelic!
Iată verbatim ceva din noua teologie a lui Rick Warren (sau vechea?) cu care pastorul Daniel Branzai este de acord: aici

Well, the main thing is love always reaches people. Authenticity, humility. Pope Francis is the perfect example of this. He is a—He is doing everything right. You see, people will listen to what we say if they like what they see. And as our new pope he was very, very symbolic in, you know, his first mass with people with AIDS, uh, his kissing of the deformed man, his loving the children. This authenticity, this humility, the caring for the poor, this is what the whole world expects us Christians to do. And when we—when they go, oh, that’s what a Christian does—In fact there was a headline here in Orange County—and I love the headline. It said, if you love Pope Francis, you’ll love Jesus. That was the headline! I showed it to a group of priests I was speaking to a while back.

Oare cine îl cunoaște mai bine pe Rick Warren? Cei din Botoșani sau pastorul Branzai? Cine împrăștie neadevăruri cu prvire al Rick Warren, cei din Botoșani sau pastorul Branzai? Și cine s-a făcut de râs pentru că nu a cercetat lucrurile? Sau le-a cercetat și de fapt este de acord cu  orientarea a lui Rick Warren în care nu vede nici o problemă? Iar cât de bună este biserica ce o păstorește nu mai este nevoie să spunem! Niște creștini serioși nu ar sta sub autoritatea unuia care a trădat Evanghelia!

1 comment:

Radoi Nicolae said...

Mulțumesc pentru clarificări. Confuzia totală teologică a vremii noaste, sau pretenția că doctrina nu este importantă și nu poate fi formulată precis, din moment ce nu există adevăr absolut, este una din tezele cele mai pregnante ale teologiei emergente. Când cuiva nu îi mai pasă de doctrină ci numai de relații, este de orientare emergentă.