Wednesday, August 13, 2014

De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie?

Titlul l-am preluat (cu greșelile ortografice) de pe blogurile penticostalilor unde circulă cu satisfacția mare că un baptist (Emil Bartoș) le confirmă acestora presupoziția superiorității lor spirituale vizavi de baptiști și creștini după Evanghelie.

Vânjoleală mare! Dezbateri ca la pâraiele lui Ruben! Toți își dau cu părerea și ghicirea.

De ce sunt mai mulți?


Din același motiv pentru care un om de afaceri necinstit are bani mai mulți decât unul cinstit. Din același motiv pentru care regatul lui Israel a avut mai mulți închinători la cei doi viței decât regatul lui Iuda la centrul ales de Domnul pentru jertfe. Mulțimile preferă un mod de închinare care eludează disciplina și oferă satisfacție firii.

20 comments:

vasili said...
This comment has been removed by a blog administrator.
vasili said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Penticostalii au familii numeroase, au bani mai multi pentru ca au business multe si unele necinstite si incalca fara mustrari de constiinta legile si regulile stabilite in statul in care locuiesc.

vasili said...

Domnule, cu toata admiratia, dar se vede foarte clar nelinistea dumitale, frustarea si nemultumirea. E foarte limpede: "cei rai n-au pace!" Mai degraba scuteste cititorii care, din lipsa de ocupatie serioasa, stau cu ochii pe internet , flamanzi de senzatie….

Radoi Nicolae said...

Ți-am moderat comentariul.

Pentru liniștea ta sufletească, află că am pacea Domnului care m-a mântuit. Dar ce pace ai dta. când știi ce mulți penticostali trăiesc cu iluzia că sunt mântuiți numai pentru că vorbesc în limbi, dar când e vorba de cinste, aceasta lipsește cu desăvârșire? Ce ar fi să lucrezi puțin la corectarea lor? Nu ar trebui să ai liniște până nu ajungi să strigi cu voce tare că penticostalii care nu acționează cu cinste în afaceri au degeaba toate darurile cu care se laudă!

Cum scuzi realitatea istorică în care penticostalii au rupt majoritatea bisericilor baptiste din România pentru a-și face cultul lor? Și lucrul acela a fost cinstit și spiritual?

Vocea mea se ridică împotriva tuturor lucrurilor murdare și necinstite din tabăra așa zișilor pocăiți, fie că sunt baptiști, fie că sunt penticostali. Citește articolele mele și vei vedea că sunt imparțial.

albfaragri said...

Să nu vorbim doar vorbe!

1. Nu! Nu pacea Domnului, pe care spui că o ai, este garanția că ești mântuit! Sunt mii, zeci de mii de români care azi s-au închinat azi 15. august. 2014 la o minciună, Maria, şi mulți dintre ei aveau pace mai multă decât dumneavoastră.
2. Penticostalii nu trăiesc cu iluzia că sunt mântuiți pentru că vorbesc în alte limbi. Noi suntem mântuiţi numai prin credinţa în Domnul Isus Hristos. Credinţa în Isus Hristos ne spune că avem nevoie de Duhul Sfânt ca să nu fim orfani! Domnul Isus s-a înălţat ca să-L trimită pe Duhul Sfânt care ne întăreşte – este o realitate că cine se roagă în limbile pe care i le dă Duhul Sfânt creşte spiritual: „Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi...”; 1 Corinteni 14:4. Este normal ca o Biserică unde Duhul Sfânt lucrează cu putere să crească! Biserica se înmulţeşte numai cu ajutorul Duhului Sfânt!
3. Penticostalilor corupţi, în primul rând noi, penticostalii, fraţii lor, le spunem să se pocăiască! Biserica Penticostală fiind de trei ori mai mare decât cea Baptistă evident că are şanse să fie „locuită” de mai multe persoane care fac afaceri murdare! Însă! Însă eu nu am auzit despre nici un pastor, predicator care să-i instige pe enoriaşi la a nu-şi plăti dările către stat! Dacă dumneavoastră cunoaşteţi cazuri vă rog să le menţionaţi!
4. „Realitatea istorică” despre care vorbeşti dumneata este o mare minciună! Văd că sunteţi un mincinos! Vă rog mult, în Numele Domnului Isus Hristos, să nu mai minţi că sunteţi în pericol, un pericol real! Vreau să spuneţi public „care penticostali au rupt majoritatea bisericilor baptiste din România”? Domnule îţi dai seama ce aberaţii ai pus în cuvinte? Ca şi cum penticosatlii dintr-o localitate stau, gândesc, fac planuri, introduc în mijlocul unei congregaţii baptiste unul sau mai multi penticotali ca să producă ruptura! Domnule dacă au fost cazuri de persoane care au trecut de la baptişti la penticostali şi eşti nemulţumit dumneata – stai liniştit! Au fost şi cazuri în care persoane de la penticostali au trecut la baptişti. Domnule dacă au fost cazuri, destul de puţine, de congregaţii, Biserici, care au trecut de la baptişti la penticotali şi eşti nemulţumit dumnata – stai liniştit! Asta nu confirmă minciunile, „realitatea istorică” de care vorbeşti. Fiecare caz particular are istoria lui şi în niciunul, sunt sigur, nu a fost nici un lider penticosal de la centru care a participat la un complot! Noi nu primim asemenea directive. Cu siguranţă că au fost penticostali de rând care au avut în aceste cazuri un aport, da! Un aport prin legăturile de prietenie avute cu creştinii baptişti. Dar cu siguranţă că cei care au plecat au ajuns la această concluzie fiind LUMINAŢI DE DUHUL SFÂNT, nicidecum de oameni!
5. Dumnezeu să mă ajute şi să vă ajute să putem să fim cu adevărat imparţiali, nepărtinitori!

albfaragri said...

http://albfaragri.blogspot.ro/ - aici gasiti replica la postarea dumneavoatră!

Radoi Nicolae said...

Amice Levi,
Văd că nu ești în stare să citești bine cele scrise. Vasili îmi reproșa că nu am pace, și cita un verset din Scripturi. I-am răspuns că am pacea lui Christos care întrece orice pricepere. Acum te vâri tu în discuție și crezi că știi ceva mai mult ca amicul Vasili argumentând că pacea inimii nu este un indiciu al mântuirii, ci credința în Domnul Isus este.

Ei bine, credința este o vorbă goală dacă nu aduce odată cu schimbarea vieții pacea și certitudinea mântuirii.

Prezența Duhului Sfânt în viața celor mântuiți nu este dovedită de vorbirea în limbi, așa cum socotești mata, ci de roada Duhului lui Dumnezeu.

Ce creștere spirituală produce vorbirea în limbi poți să constați din observarea fenomenului carismatic. Acolo, la întrunirile carismaticilor ce vorbesc în limbi, găsești lumea cu toate ale ei: goliciunea lumii; râsul și distracția lumii; imoralitatea lumii; muzica lumii etc.

Tot la carismaticii vorbitori în limbi găsești cele mai ciudate doctrine care de care mai eretice. Zilele trecute carismaticii americani au declarat că nu mai există nici un motiv să fie separați de Biserica Romei.

Carismaticii se înmulțesc foarte mult, ceea ce pt. unul ca dta. înseamnă lucrarea Duhului lui Dumnezu!
Amice, Duhul Sfânt este Duhul adevărului, și nu poate fi promotorul confuziei și al doctrinelor eretice caracteristice grupărilor penti-carismatice.
Ar fi bine să îți vii în simțire și să abandonezi concepțiile care au dus la cea mai mare rătăcire contemporană: carismatismul!

Cât de bine cunoști istoria îmi dau seama din moment ce califici drept minciuni afirmațiile celor care au trăit realitățile rupturilor create de penticostali începând cu 1925 și continuând până aproape de încheirea secolului 20.

Verifică un lucru simplu: Câți penticostali au avut părinți sau bunici sau străbunici care au aparținut cultului baptist și vei vedea că am dreptate!

Cât privește cinstea credincioșilor penticostlai, ea nu se verifică prin observația că păstorii lor nu îi îndeamnă să nu își plătească dările! Vezi câți penticostali au mers la închisoare în ultimii ani datorită corupției de care au dat dovadă în afaceri.
Vezi câte benzi de tineri penticostali se ocupă cu vânzarea drogurilor, cu furtul mașinilor și trimiterea lor în România unde sunt valorificate chiar de păstori penticostali! Vezi câți penticostali au ajuns al închisoare pentru că au jefuit bancomatele...

Toate aceste lucruri susțin punctul meu de vedere că penticostalismul a ajuns o religie a unei manifestări mistice, vorbitul în limbi, dar care nu schimbă caracterul celor ce o au.

Penticostalismul a avut un spirit sănătos atîta vreme cât a experimentat migrația unora din cultul baptist înspre bisericile sale. Aceștia au adus cu ei o doctrină sănătoasă, o viață schimbată prin pocăință, etc.
Când bisericile penticostale nu au mai avut parte de acest fenomen au început degenerarea. Cu vorbitul în limbi nu se face teologie corectă și nu se schimbă viața nimănui!

Apreciez sinceritatea ta în cele ce scrii pe blog și dorința de a menține credința penticostală așa cum a fost la origini în România. Părerea mea este că dacă vă veți debarasa de pretenția că aveți daruri supranaturale ca proorocia etc. și vă veți întoarce la Cuvânt și la Evanghelie, doar atunci aveți șansa să mențineți sănătatea bisericilor penticostale. Altfel vor cădea pradă ereziilor promovate de proorocii carismatici!
Numai bine!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
albfaragri said...

http://albfaragri.blogspot.ro/2014/08/pinocchio.html

Ardeleanul said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Radoi Nicolae said...

Ardeleanule,
Învață să te adresezi respectuos. Mânia ta nu schimbă realitatea. În loc să lucrați la schimbarea caracterului enoriașilor atacați murdar pe cei care vă arată petele. Spargeți cu furie oglinzile e vă arată fața.

Radoi Nicolae said...

Amice Levi,
Am observat cât de spiritual ești din felul în care scrii când te deranjează niște informații.
Scuză-mă. Îmi corectez cele spuse. Nu există nici un penticostal care să fi păcătuit după ce a avut experimentul pe care voi îl numiți botezul cu Duhul Sfânt, alias vorbire în limbi. Toți sunt perfecți. De aceea nu mai aveți nevoie de nici un îndemn din Scripturi, nici de mustrare sau corectare.
Misionarii voștri nu au nevoie să învețe limba celor pe care îi misionează din moment ce aveți darul vorbirii în acea limbă fără să o învățați, exact așa cum s-a petrecut la Rusalii.
Nu știu ce rol mai are, și de ce se mai ostenește o societate misionară ca Wycliff, care trimite oameni în toate părțile pământului la triburi care nu au Scriptura și Evanghelia în limbile lor, când ar putea apela la frații penticostali care au darul vorbirii în toate limbile de sub soare! Irosire de bani și alte resurse, când frații penticosti sunt alături cu darul vorbirii în limbi atât de potrivit pentru misiune!

albfaragri said...

Si Hristos a luat biciul! Şi Pavel a spus "schilodească-se", şi Petru a spus "nori fără apă", "stânci ascunse". Dar ca să nu o lungesc - recititi argumentele mele si o sa vedeti ca am spus ca se mai cade de la credinta. Mult har!

Ardeleanul said...

Sa le luam pe puncte, sau pe propozitii.

Radoi Nicolae a spus:

1. "Învață să te adresezi respectuos"

Cu respect, arata-mi concret unde m-am adresat ne-respectuos?

2. "Mânia ta nu schimbă realitatea"

Care manie? tot cu respect.

3. "În loc să lucrați la schimbarea caracterului enoriașilor atacați murdar pe cei care vă arată petele"

Atacam maurdar? Unde, cand?
Arata-mi, te rog.

In primul rand, nu sant penticostal. Nu ma afecteaza catusi de putin acuzele dumitale.
Era insa, prea trasa de par afirmatia prin care sustineai ca daca gasim penticostali care-au fost baptisti in trecut, e dovada despuierii de catre penti a bisericilor baptiste. Desigur ca orice om care sustine ceva si nu dovedeste, este un mincinos. Acesta este un principiu universal-valabil.
Oare ma insel, sa fie numai senzatia mea ca la comentariile care va inculpa nu raspundeti, le stergeti si apoi aduceti cateva "clarificari" sucite prin care induceti in eroare cititorii, cu afirmatii de genul celor de mai sus?!? Ex: "Învață să te adresezi respectuos", "Mânia ta nu schimbă realitatea", "atacati murdar...", "spargeti oglinzile..."

PS. M-a bucurat limpezimea judecatii dumitale curate in ce priveste problema "iertarii pacatelor..., D Branzei" , insa constat inca o data ca Biblia are dreptate: "tu care judeci pe altii, faci aceleasi lucruri, si nu te poti dezvinovatii"
Ardeleanul

Radoi Nicolae said...

Domnule Ardeleanu,
Nu mă pot aștepta la o analiză obiectivă din partea voastră, a celor ce aveți o părere superlativă despre mișcarea penticostalo-carismatică. Știi prea bine epitetele jignitoare pe care le-ai folosit în comentariul pe care l-am șters.
Din perspectiva voastră ruperea unora din bisericile baptiste a fost un act spiritual. Din perspectiva baptiștilor a fost un act firesc.
Dacă tot susțineți că penticostalii au daruri spirituale care le arată superioritatea, spuneți-mi de ce nici unul din ei nu are darul vorbirilor de la Rusalii, când apostolii au vorbit dintr-o dată în limbi pe care nu le învățaseră, dar care erau înțelese de cei prezenți acolo din diferite părți ale lumii?
Dacă tot vă lăudați că voi aveți experiența de la Rusalii, de ce nici unul nu vorbește dintr-o dată în limbi străine care se vorbesc sau care s-au vorbit?
Vă spun eu de ce. Pentru că darul cu care se laudă este o autoînșelare. Nu este vorbirea de la Rusalii.
Așa stând lucrurile, înseamnă că cei pe care penticostalii i-au luat din cultul baptist nu au ajuns mai spirituali prin emigrare, ci au fost înșelați să creadă că au ajuns la exersarea unor daruri supranaturale. De aceea susțin că penticostalii au rupt bisericile baptiste. Le-au rupt prin înșelarea celor pe care i-au capacitat să creadă că vorbesc în alte limbi, cînd ceea ce ei practică nu este altceva decât o bâiguire fără sens.
Iarăși, dacă vorbirea în limbi ar fi autentică, ar exista măcar unul care ar primi darul să vorbească dintr-o dată într-o limbă oarecare ce se vorbește undeva în lume.
Și dacă vorbirea în lmbi ar fi autentică, misionarii penticostali ce merg în alte culturi nu ar mai trebui să învețe limba băștinașilor, din moment ce au darul limbilor.
Însă nu a existat nici un caz de acesta de când au apărut penticostalii și carismaticii. Nici unul care să fi avut darul vorbirii în limbi de la Rusalii.
Mai mult, penticostalo-carismaticii pregătesc calea alui Antichrist care își formează biserica din vorbitorii în alte limbi pentru care adevărul Scripturilor nu este important, ci numai experiența vorbirii în limbi! Astfel adevărul Scripturii este sacrificat în favoarea unui fenomen care îi unește pe toți cei ce pretind că îl au. Măcar dacă ar fi vorbire în limbi! Dar este o bâiguire și autoînșelare. Ce este mai trist este sentimentul de superioritate pe care îl au toți cei înșelați cu limbile. Nu se dau pe 1000 de persoane cu scaun la cap ce cunosc Scripturile! Se cred culmea spiritualității, când în realitate sunt victime ale înșelării grosolane! Veniți-vă în fire mai înainte de a deveni unelte ale Marelui Înșelător, Antichtristul, care va uni sub tutela Romei pe toți vorbitorii în limbi. Fenomenul a început să prindă contur, și nu îi văd pe penticostali să condamne pe cei din rândurile lor care s-au pronunțat favorabil în privința unirii cu Roma.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Radoi Nicolae said...

Frate Nicu,
Am postat separat mărturia dvs. Este bine venită și confirmă ceea ce spuneam, că bisericile unde se pretinde că există daruri săirituale ca și pe vremea apostolilor trăiesc în mare minciună.

calin said...

Da penticostali se sporesc datorita minciuni baptisti sunt curiosi de asa zisile proroci si vedeni uitativa la Emanuel oradea bis Baptists a scazut mult multi merg la penticostalu cunosc biserici de romi baptisti asaltati de penticostali au stiut cum Sai ademeneasca aici in bihor...
Penticostalismul va create Inca datorita ereziei si accentului pe prorociri nu pe cuvant ..SUNT PENTICOSTAL DIN FAM.DE BAPTISTU DAR MAM BOTEZAT LA PENTICOSTALU DAR AM VAZUT EXAGERARI SI URLETE....

Anonymous said...

Este o postare mai veche, dar o sa raspund si eu la parerile care s-au scris mai sus. Imi pare rau pentru experientele negative ale unora dintre fratii mei in Domnul, e adevărat ca exista dezamagiri cand ne asteptam sa vedem frati pocaiti care nu sunt exemple bune, dar asta nu înseamnă ca nu există oameni pocaiti, apoi darurile duhului sfant sunt multe, nu doar vorbirea in limbi, care conform 1 corinteni 14:2 se face într-un mod nederanjant pentru altii si spre zidire personala, vorbirea in limbi publica care o aud toti trebuie talmacita si fratii aceștia trebuie sa vorbeasca pe rand fără sa se faca galagie multa. Sa citim biblia si atunci nimeni nu ne poate mintii cu pareri personale. Dumnezeu să ne lumineze pe toti, amin.