Thursday, March 1, 2012

Vaișamar atacă Fundamentalismul

Nu este vorba de cel islamic, ci de cel creștin! Plecând de la o informație legată de o procedură de traducere a Scripturilor etichetată ca echivalență dinamică (aici), domnul Conțac trece brusc la o diatribă pe care o varsă cu zăduf și venin împotriva fundamentaliștilor caracterizându-i pe aceștia într-un mod care nu face cinste unuia ce ar trebui să arate onestitate scriitoricească.  Și ca să își dovedească poziția (probabil?) liberală, și ca să fie în ton cu orientarea politică corectă a mass mediei de stânga, domnul Conțac tună și fulgeră împotriva fundamentaliștilor (nu musulmani, ci creștini), a „fundamentaliştilor care se pasionează de teoria conspiraţiei şi care, prin urmare, văd în fiecare nouă traducere a Bibliei o încercare a „liberalilor” de a strecura erezii nimicitoare, de a crea confuzie şi de a tempera forţa versetelor / conceptelor pe care ei, fără a şti nici greacă, nici ebraică, socotesc că le interpretează cel mai bine. (Cum se întâmplă adesea, confuzia pandemică pe care o văd aceşti oameni este numai în minţile lor).”

Nu vom intra deocamdată în analiza aserțiunii domnului Conțac că fundamentaliștii se împotrivesc realizării oricărei alte traduceri în afară de KJV și că văd în traducerile moderne o încercare a liberalilor de a corupe doctrinele creștine cristalizate în timp, ci ne vom ocupa de astă data doar de insistența lui de a asocia fundamentalismul creștin cu ignoranța și confuzia. Fudulul are lacune mari în educație  – spune bine o zicală românească, pe care se pare că domnul Conțac nu o știe, și de aceea trebuie să îi oferim niște informații pe care ar fi trebuit să le stăpânească, mai ales că și-a permis să atace fundamentalismul creștin (știm că cel islamic îi este pe plac).

Cine sunt cei mai importanți reprezentanți ai fundamentalismului creștin pe plan mondial și cât de bine au cunoscut, sau cunosc aceștia limbile greacă și ebraică? Dacă domnul Conțac nu a auzit niciodată despre ei, atunci îi comunicăm nume precum R. A. Torrey, B. B. Warfield, J. Gresham Machen din trecut, și nume ca Al Mohler și Paige Patterson care se numără printre fundamentaliștii contemporani.

Reuben Archer Torrey (1856-1928) a fost unul din cei mai de seamă reprezentanți ai fundamentalismului creștin. Studiază la Yale unde se devotează studiilor științelor umanistice printre care este și studiul limbii grecești și a celei latine și este licentiat în anul 1875, la numai 19 ani! Tot atunci își an începe studiile la Yale Seminary pe care le termină în 1878. Printre studiile sale postuniversitare se înscriu și cele efectuate pe o perioadă scurtă în Germania la Leipzig și Erlangen. Este primul președinte al Institutului Biblic Moody din Chicago începând cu 1889, și a doilea decan al  Universității Biola din California începând cu 1912. R. A. Torrey este recunoscut ca o somitate în domeniul teologiei și educației creștine.

Benjamin Breckinridge Warfield (1851–1921) intra la vârsta de 17 ani în anul doi la Princeton University de unde, doi ani mai târziu, absolvește cu highest honors plasându-se pe locul întâi. După o călătorie de studii în Europa, la Edingurgh și Heidelberg, se întoarce în Statele Unite și își continua studiile la Princeton Seminary. Interesul său este îndreptat spre studiul limbii grecești și al Noului Testament. În 1886, la vârstya de 35 de ani i se oferă scaunul de profesor de teologie la Princeton Seminary. În același an scrie un manual de critică textuală a Noului Testament, ceea ce îl confirmă a fi autoritatea de vârf în domeniu.  A primit pe parcursul vieții cinci doctorate de la instituții prestigioase din America și din Europa. În concepția domnului Conțac fundamnentaliștii sunt incapabili de gândire critică și coerentă.

John Gresham Machen (1881 – 1937) a fost un alt nume celebru printre fundamentaliștii de la începutul secolului XX când liberalismul teologic a început să corupă doctrinele fundamentale ale creștinismului. A studiat începând de la 11 ani la așa numita University School for Boys unde a ajuns să stăpânească limbile clasice. La vârsta de 17 ani intră la Johns Hopkins University studiind mai departe limbile clasice (majored in Classics), după care a studiat la Princeton Seminary, și apoi a plecat în Germania unde a studiat Noul Testament cu faimoși profesori germani. Deși a fost etichetat în derâdere de liberali ca „fundamentalist” J. Gresham Machen a acceptat insultele liberalilor ripostând:
Do you suppose that I do regret my being called by a term that I greatly dislike, a “Fundamentalist”? Most certainly I do. But in the presence of a great common foe, I have little time to be attacking my brethren who stand with me in defense of the Word of God. (J. Gresham Machen: A Biographical Memoir, p. 337).
Interesant, că J. Gresham Machen consideră că fundamentaliștii apără Cuvântul lui Dumnezeu pe când domnul Conțac are o altă opinie. Dar să îl lăsăm pe J. G. Machen să vorbească din nou, deoarece se vede clar că domnul Conțac a înghițit gogorițele liberalilor care de la început și-au propus să discrediteze fundamentalismul. Machen sesizează care este problema cu termenul fundamentalist când spune:
it seems to suggest that we are adherents of some strange new sect, whereas in point of fact we are conscious simply of maintaining the historic Christian faith and of moving in the great central current of Christian life (Ibidem).
Se pare că domnul Conțac s-a cam deplast de la ceea ce se numește „curentul central și mare” al credinței creștine, și nici măcar nu este conștient de lucrul acesta. Altfel nu ar lua în derâdere pe cei care au luptat și luptă pentru credința sfinților.  

Și pentru ca domnul Conțac să nu rămână în întuneric în ce privește fundamentalismul, îi propunem să citească cele douăsprezece volume intitulate  The Fundamentals publicate între 1910 și 1915 de către Lyman și Milton Stewart pentru a asista pe credicnioși în lupta cu liberalismul teologic. Știm că o asemenea luptă nu este pe placul domnului Conțac, de aceea suntem reticenți să credem că va purcede la lectura ce i-am sugerat-o. Oricum dacă va avea curiozitatea să parcurgă cuprinsul acestor volume, va ajunge să cunoască și alte nume vestite ale fundamentaliștilor, și probabil că va concesiona că aceștia au știut și greaca și ebraica (cu certitudine cu mult mai bine decât le cunoaște dr. Conțac). Poate că în felul acesta va scăpa de niscai fumuri care i s-au cam urcat la cap.

7 comments:

pretty pencil artist said...

Va rog sa postati si acest articol http://ioan8.wordpress.com/2011/10/03/lectorul-universitar-emanuel-contac-de-la-itp-promoveaza-pe-blogul-lui-teologi-apostati-care-sunt-un-pericol-pentru-crestinism/ despre E. Contac pe blogul frtelui Radoi.
Multumesc,
Paul Dan

Emanuel Conțac said...

Fiindcă logica nu este punctul dvs. foarte, mă simt dator cu niște explicații:
Diatriba mea nu este împotriva fundamentaliștilor în general, ci împotriva acelor fundamentaliști conspiraționiști!
Între fundamentaliști ca cei enumerați de dvs. și între dvs. înșivă e o distanță măricică, în sensul că respectivii știau greacă și ebraică (și multe altele), iar dvs. abia vă descurcați în limba română (limbă maternă).
Accept să fiu luat la rost de un B.B Warfield, dar nu și de un calomniator ca dvs., care îmi atribuie mie simpatii pentru fundamentalismul islamic!
Să vă fie rușine că la vârsta dvs. umblați cu asemenea lucruri slabe!
Chiar nu vă cunoașteți limitele? Ziceți Fudulul are lacune mari în educație și pociți limba română cu formulări incoerente ca cea de mai jos: „Studiază la Yale unde se devotează studiilor științelor umanistice printre care este și studiul limbii grecești și a celei latine”.
Dvs. spuneți că Warfield a scris un manual de critică textuală a Noului Testament! Eu vă întreb: dvs. ați citit la viața dvs. vreun manual de critică de text a NT? Sau vă place să vorbiți despre lucruri exotice?

Anonymous said...

Felicitari pastorului Paul Dan ptr. curajul de a da in vileag si pe fata unh astfel de "caracter" din rindul crestinismului romanesc.
Sa nu uitam ca Emanuel Contac nu este un teolog. El nu are studii teologice. El si-a luat doctoratul in limba greaca si nimic mai mult. Datorita tineretii, arogantei, a lipsei de inteleciune si a spiritului de discernamint cit si faptului ca este influentat din plin de oameni care nu i-au facut nici un bine din punct de vedere "spiritual", astazi el este asociat cu grupul de apostati si liberali din Romania, Anglia si USA, un grup al celor autostiutori, astfel( aparent cu ceva succes)in a impresiona gloata biblic-analfabeta care nu studiaza si care nici nu gindeste din rindul poporului roman.
Astfel de oameni sint foarte periculosi ptr crestinismul romanesc in primul rind ptr ca ei insisi nu au o fundatie si o baza biblica solida si in felul acesta ei continua sa duca in ratacire pe toti care nu sint ancorati in Cuvintul lui Dumnezeu.
Domnul sa aiba mile de el si de ei ptr ca judecata lor va fi dupa merit, aspra si mare.
Ryan

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Dinu said...

Frate Nicolae,trebuie sa raspundeti si la acest comentariu rautacios al lui Emanuel Contac la fel cum i-ati raspuns la cel lasat pe seama articolului despre avangaradisti.

Emanuel Conțac said...

#Dinu.
Se scrie „avantgardiști”, nu „avangardiști”!

Dinu said...

Brother Contac, ai pierdut argumentul cu avantgardismul. Fratele Nicolae ti-a demonstrat ca lumea intelectuala foloseste termenul asa cum a fost folosit in articol. Te tii ca orbul de bata.