Sunday, July 27, 2014

Ioachim Țunea – fost agent care a mărturisit și regretat anii rătăcirii în slujba Securității

Zilele trecute s-a anunțat pe mai multe site-uri trecerea la cele veșnice a lui Ioachim Țunea. Cine a fost Ioachim Țunea? Depinde din ce punct de vedere privim, sau depinde pe cine întrebăm. Site-urile ce au preluat știrea au scris că a fost pastor  într-o biserică baptistă din București și a ocupat funcții diverse în conducerea Cultului Baptist din România începând din anii 1960: secretar general, profesor la seminar, director la casa de pensii a cultului, etc., dar nu s-a menționat nimic despre trecutul lui colaboraționist.
Toți credincioșii baptiști din România au știut că Ioachim Țunea a fost un informator al Securității, și se bănuiește că a avut un grad mare ca ofițer în solda acesteia. În 1994 a venit în Canada la copiii săi, stabilindu-se în orașul Windsor, unde a fost membru în Biserica Baptistă Română. În momentul în care s-a pus problema slujirii sale la avonul bisericii, i s-a cerut să expliciteze relația lui cu Securitatea. Spre cinstea lui, a mărturisit că a fost agent al Securtității. Se pare că este singurul pastor baptist român ce a mărturisit public colaborarea.
Am citit mai multe anunțuri privitor la trecerea lui în veșnicie și la înmormântarea sa, dar niciunde nu s-a pomenit o vorbă despre faptul că a fost un agent al Securității, care însă s-a pocăit de păcatul colaborării. Probabil că în loc să i se înșiruie funcțiile pe care le-a avut în viață, sau pe lângă acestea, ar fi trebuit să i se recunoască acest mare merit: mărturisirea trecutului colaboraționist.
Pe piatra de înmormântare a lui John Newton nu scrie că a fost pastor baptist, deși a fost, nici faptul că a scris cunoscutul imn „Mărețul Har”, ci scrie că a fost un necredincios, un neguțător de sclavi, care a devenit prin mila bogată a Domnului un predicator al credinței pe care a vrut să o distrugă odinioară.
Mărturisirea trecutului păcătos și recunoaterea harului primit prin credință este nota cea mai importantă a vieții celor mântuiți, notă ce ar trebui să nu fie mascată sau tăinuită.

9 comments:

Anonymous said...

"Spre cinstea lui, a mărturisit că a fost agent al Securtității. Se pare că este singurul pastor baptist român ce a mărturisit public colaborarea."
Slava Domnului pentru Harul si Curajul pe care I l-a acordat lui Ioachim Tunea de a-si marturisi pacatele inaintea lui Dumnezeu si INAINTEA OAMENILOR. Am inteles ca la fel a procedat cu ocazia Aniversarii de 100 de ani a Bisericii Golgota din Bucuresti, cand s-a citit o scrisoare scrisa de mana lui Tunea prin care isi cerea iertare comunitatii din biserica pe care a pastorit-o multi ani.
El e un exemplu de urmat pentru toti cei care au colaborat cu Securitatea si care mai au harul de a fi in viata, sa se umileasca si sa-si ceara iertare inainea lui Dumnezeu si INAINTEA OAMENILOR pentru fericirea lor vesnica.

Radoi Nicolae said...

Total de acord cu ceea ce spuneți. Domnul are har și așteaptă pe ceilalți colaboratori să mărturisească păcatul ca să se poată bucura de iertarea lui. Dar se pare că cei mai mulți cred că negarea colaborării le asigură respectul celorlalți, pe când realitatea este că mărturisirea le-ar câștiga înapoi respectul pe care l-au pierdut odată cu dosarele ieșite la iveală.

sidoric triberiu said...

"nu judeca, sa nu fii judecat".am crescut in biserica "basarab".l-am ascultat, in masura intelegerii pe care o aveam,l-am iubit si respectat.avea vorba dulce cu vag accent ardelenesc si predica cu har.asemeni lui branzei,popovici,jan staneski, pastori care au adus bisericii baptiste multi credinciosi.ca a colaborat cu organele securitatii...ce putea face?cum credeti ca s-a mentinut la suprafata biserica baptista si alte biserici?trebuia facut un sacrificiu.tunea ioachim l-a facut si a platit. are rost sa mai scormonim in trecut? cred ca nu!

sidoric triberiu said...

"nu judeca, sa nu fii judecat".am crescut in biserica "basarab".l-am ascultat, in masura intelegerii pe care o aveam,l-am iubit si respectat.avea vorba dulce cu vag accent ardelenesc si predica cu har.asemeni lui branzei,popovici,jan staneski, pastori care au adus bisericii baptiste multi credinciosi.ca a colaborat cu organele securitatii...ce putea face?cum credeti ca s-a mentinut la suprafata biserica baptista si alte biserici?trebuia facut un sacrificiu.tunea ioachim l-a facut si a platit. are rost sa mai scormonim in trecut? cred ca nu!

Radoi Nicolae said...

Articolul nu este o judecată, ci o laudă. Puțini oameni au curajul mărturisirii! Printre ei se află și Ioachim Țunea.

Pe de altă parte este nejustificat să susțineți că fenomenul colaboraționist a menținut în existență bisericile Domnului. Această concepție este tocmai cea pe care o condamnă apostolul Pavel, dar de care era acuzat de detractorii săi: Să facem răul ca să iasă binele!

A face răul ca să iasă binele nu este niciodată justificat! Dumnezeu poate să păstreze bisericile sale fără „ajutorul” colaboraționiștilor. A făcut-o mereu de-a lungul secolelor.

Ioachim Țunea nu a făcut un sacrificiu personal când a trădat pe frații săi, ci a făcut un act condamnabil, de care a trebuit să se pocăiască. Bine că a mărturisit. Mai încet cu justificare colaborării cu Securitatea. Nu este nimic de justificat.

Ceea ce numiți scormonirea trecutului este de fapt o restituire a istoriei așa cum a survenit. Adevărul eliberează. Tăinuirea lui menține în robie.

Anonymous said...

Apreciez raspunsul dumneavoastra frate Radoi catre Sidoric. Cata intunecime la unii oameni, cum pot gandi ca prin colaborarea cu securitatea ei fac o slujba lui Dumnezeu. Fr Tunea a avut Harul sa se pocaiasca dar a platit pentru colaborarea lui aici pe pamant. Dumnezeu I-a luat sotia si fiul mai mare la o virsta tinara. Pacat ca unii asteapta pedeapsa lui Dumnezeu ca sa se trezeasca la realitate in loc sa se pocaiasca de pacatele lor. Ce trist. Poate ca sunt si alti pastori care au Sabia lui Dumnezeu deasupra lor si a familiei lor, dar....refuza pocainta si marturisirea pacatelor din cauza mandriei lor.
Paul

Radoi Nicolae said...

Frate Paul,
Discuția referitoare la Ioachim Țunea și colaboraționismul lui nu s-a terminat. Aș dori ca cineva care a fost prezent să ne dea informații despre conținutul acelei mărturii. Altfel vorbim numai din auzite. Indiferent de natura mărturisirii, colaborarea rămâne o pată pe viața lui, și așa cum spuneți, a plătit și familia pentru lipsa lui de verticalitate.

Anonymous said...

Cine dorește să împlinească voia Domnului în întregime își stăpânește acest duh de ceartă care nu zidește nu sfințește nu aduce progres Împărăției. „Nu faceți nimic din duh de ceartă” Descoperirile se cer a fi de folos, spirituale și de unitate frățească în aceste vremuri amare a festivismului religios și lipsit de putere în lupta nevăzută.
Câți v-ați rugat pentru acești oameni? Câți n-ați putut dormi gândind, oare aș putea să fiu martir la 30 de ani, cu doi copii mici care vor rămâme orfani? Ce faci acum e osândă, și fugă după vrăjitoare. Majoritatea nu mai sunt în viață. Fiecare va răspunde singur înaintea lui Dumnezeu. Știm prea puțin situația lor. Iar ce este afirmat se știe prin Duhul de mult. Până și românul simplu spune: „despre morți numai de bine. Apoi, sunt și lucruri îngăduite, pentr ca Dumnezeu să folosească pe satana la carul Lui.
Atunci. dl. Rădoi Nicolae, vei fi judecat de Domnul pentru otava neconstructivă. Sunt credincioși tineri care vor fi dezgustați și să nu mai creadă în nimeni și în nimic...
Ai fi gata să pleci misionar într-o țară musulmană sau păgână? fă-o și vei avea răsplată decât să blamezi ce au reușit sau nu alții.
Învață de la Hristos să te porți cu cei care te vând, dacă chiar ai pătimit din pricina lor. El S-a rugat pentru Petru să nu i se piardă credința, L-a iertat, deși nu și-a cerut iertare, I-a dat o misiune cu și mai mare răspundere. Vrei să faci așa? Domnul te va lăuda.
Lăsați sufletele oamenilor liniștite să poată crede în Dumnezeu și în puterea Lui de schimbare a vieții omenești. Mă rog pentru d-ta.
Anonim

Radoi Nicolae said...

Stimabile,
AM reținut sfatul pe care mi-l dai în umbra anonimatului! E gratuit. Eu am mers la închisoare pentrucă nu am vrut să trădez Biserica Domnuluiu și pe frații mei. Am toată simpatia pentru cei care au cedat persecuțiilor dar și-au mărturisit slăbiciunea. Nu am nici o înțelegere pentru colaboraționiștii care în loc să mărturisească păcatul comis, se recomandă a fi eroi ai credinței!
Cu acoperirea mizeriei lor nu îi ajutăm pe cei mai tineri în credință, nici pe cei ce au nevoie de întoarcere la Domnul. Biblia nu ascunde căderile oamenilor mari ai lui Dumnezeu. Dacă sunteți atât de interesat de furnizarea unei imagini ideale a trădătorilor Cultului Baptist, vă propun să începeți cu Biblia și să eliminați de acolo tot negativismul, toate informațiile ce pun în lumină neprielnică pe oamenii lui Dumnezeu. Nu cred că are cineva curajul să procedeze așa cu Scripturile. De ce am proceda diferit cu istoria și am elimina ceea ce constituie un semnal de alarmă pentru generația actuală?
Dacă sunteți unul care ați trecut prin închisorile comuniste și sunteți gata să mergeți în țările musulmane ca misisonar, așa cum îndemnați pe alții, ieșiți în față și identificați-vă. Vă cumpărăm un bilet de avion pentru a vă ajuta să ajungeți acolo unde sfătuiți pe alții că ar trebui să meargă.
Eu am dovedit că am curaj să apăr adevărul atunci când se plătea cu viața pentru opoziția față de guvernul comunist. Și am dovedit că am curaj rugându-mă și iertând pe cei care m-au trimis la închisoare deși ar fi trebuit să mă apere, știind că eram membru într-o biserică baptistă pe care aceia aveau datoria să o apere!
Stimabile, cu ce te poți lăuda? Că în Christos nu prea văd că vrei să te lauzi. Lașitatea nu este motiv de laudă. Apărarea și scuzarea trădării nu este motiv de laudă.
Mai ușor cu rugăciunea pentru alții, dacă nu avem șira spinării dreaptă. Ar fi bine să te rogi pentru domnia ta să ieși din cursa Diavolului în care ai fost prins ca să îi faci voia.
Deocamdată tinerii contemporani admiră pe cei care au mers la închisoare pentru credință, nu pe cei care au mers la Securitate să dea declarații contra fraților lor!