Pentru cei care pleacă urechea la inepțiile politicienilor ce se ghidează după teoria politicii corecte, este bine să amintim că civilizația Vestică, cea mai avansată pe care a cunoscut-o vreodată pământul se datorează Bibliei și aplicării principiilor acesteia pe scară largă în societatea cunoscută ca fiind creștină în sensul că Biblia era considerată izvorul valorilor morale și culturale și sociale și politice. Un citat din scrierile lui Noah Webster ne reamintește de binele pe care societatea vestică îl datorează Bibliei și de prețul greu plătit când oamenii se depărtează de Cuvântul lui Dumnezeu.
The moral principles and precepts contained in the Scriptures ought to form the basis of our civil constitutions and laws... All the miseries and evils which men suffer from vice, crime, ambition, injustice, oppression, slavery and war, proceed from their despising or neglecting the precepts contained in the Bible. Noah Webster
Principiile și preceptele morale conținute în Scriptură trebuie să formeze baza contractelor civile și a legilor... Toate nenorocirile și relele de care suferă oamenii ca vicii, nelegiuiri, ambiții, nedreptăți, opresiuni, sclavie și război, toate rezultă din disprețul pentru sau neglijarea preceptelor conținute în Biblie.
Prin opoziție, se poate spune că în societățile musulmane majoritatea nedreptăților și relelor de care suferă oamenii survin tocmai din observarea regulilor Coranului care pretinde să tratezi cu discriminare pe cei ce au o credință diferită, să impui un sistem de taxare diferit pentru adepții unor religii diferite, să persecuți sau chiar să omori pe cei care nu se convertesc la islam, să ucizi pe cei care te jignesc sau îți afectează onoarea, să tratezi cu cruzime femeile și copiii, să terorizezi pe cei care nu îți oferă privilegiile la care te crezi îndreptățit, să împingi la sinucidere copii, tineri, femei, pentru ați atinge scopurile personale, etc. etc.
Mai este nevoie să continuăm cu paralela dintre beneficiile aduse societății de Biblie și cele aduse de Coran?
3 comments:
Ce expui dumneata aici e o alterare grosolana a evidentelor. Biblia nu e un izvor, e un compendiu selectiv inspirat din diverse lucrari mai vechimai mult sau mai putin crestine, si cu autori diferiti.
Principiile și preceptele de care pomenesti, uneori sunt si imorale (Exod 21:7, Deuteronom 22:28-29,2 Ioan 1:10,proverbe 22:15). Daca oamenii s-ar ghida dupa acestea ar fi si mai mare nenorocire. Sigur ca exemplele negative sunt mai putine la numar decat cele constructive, morale si drepte dar nu trebuie sa fii fatarnic, sa le evidentiezi exclusiv pe cele care iti convin, si sa inventezi raspunsuri false celorlalte, deformand realiatea. Slavim, slavim, dar nu orbeste!
O mare parte din nenorocirile și relele de care suferă oamenii azi (si de altfel si in trecut), pe care le-ai mentionat mai sus, se datoreaza in principal Bisericii Crestine in general, nu doar Catolica( in caz ca vei vrea sa arati cu degetul spre ei). Coranul e mai putin violent, si mai putin absolut decat Biblia, iar musulmanii chiar nu au nici o problema cu nici o religie, fie ea crestina sau nu.(La multe si face referiri pozitive) Isus e mai prezent in Coran mai mult ca si in Biblie, si de fiecare data doar ca exemplu pozitiv. Diferenta e ca nu e vazut ca fiul lui Dumnezeu, Islamul si Iudaismul fiind credinte monoteiste pure. Crestinismul e mai liberal in aceasta privinta. Oricum chiar si in zilele noastre musulmanii apara drepturile crestinilor fara sa-i roage nimeni (Egipt si Sudan). Invers se intampla mai rar, dar se mai intampla. Cei care alimenteaza falsa ura sunt habotnicii si fundamentalistii ambelor credinte, deraiati de la realitate.In Coran Cap. III scrie ca musulmanii trebuie sa aiba si ofere dragoste si respect fata de toti oamenii, animalele, plantele, natura, fara nici o discriminare fata de credinta, rasa, popor, culoare sau orice alta trasatura...Si sunt OBLIGATI d.p.d.v. moral(nu prin frica de pedeapsa ca in Biblie) sa ajute pe cei aflati la nevoie sau neputinta indiferent de crezul acestora. Dupa cum vezi, si te incurajez sa aprofundezi subiectul, Islamul, Iudeismul, Crestinismul si mai toate religiile promoveaza cam aceleasi valori. Sigur ca daca cineva doreste, poate gasi argumente sa demonteze inclusiv gravitatia. Sunt ortodox prin nastere si respect toate credintele, cu bune si mai putin bune,si pe toti necredinciosii(atei, agnostici, sceptici, si altii). Astept cu nerabdare raspunsuri si pareri Cu drag,Marius. munteanum@zoho.com.
Domnule Munteanu,
La multele observații și raționamente greșite pe care le-ați scris o să vă răspund în mai multe rânduri. Iată primul răspuns la primul paragraf:
Biblia este scrierea care a adus în ființă creștinismul, de aceea Biblia nu poate fi un compendiu selectiv inspirat din diverse lucrari mai vechi mai mult sau mai putin crestine – după cum eronat susțineți. Când Moise scria primele cinci cărți ale Bibliei pe la 1500 î. C. nu existau creștini și nici scrieri creștine! Când profeții Vechiului Testament ne-au oferit în scris revelația ce au primit-o nu existau creștini și nici scrieri creștine! Trei sferturi din textul Bibliei a fost scris înainte de naștera lui Christos, de aceea Vechiul Testament nu poate fi suspicionat că ar fi fost influențat de scrieri creștine! Celălalt sfert conține scrierile Noului Testament, care sunt de fapt învățăturile lui Iisus pe baza cărora a început creștinismul. Din moment ce învățătura Noului Testament a dat naștere creștinismului, Noul Testament nu putea fi inspirat din diverse lucrari mai vechi mai mult sau mai putin crestine! Ce ar fi să vă treziți la realitate și să recunoașteți că habar nu aveți de conținutul Bibliei, că nu ați citit-o și că ceea ce știți despre Biblie este prin intermediul lucrurilor pe care alții le-au afirmat despre Scriptură. Când Domnul Iisus o instruit pe ucenicii Săi și le-a încredințat învățătura Sa, nu existau încă creștini. Ucenicii au pus în scris învățătura Domnului Iisus, ceea ce a dus la răspândirea credinței în Isus Christos, care ulterior a fost desemnată ca și credință creștină. Cu asta ne-ați demonstrate câtă cunoaștere corectă despre Sfintele Scripturi aveți! Și vă numiți ortodox? Să fim serioși! Dreapta credință vă este străină de-a binelea!
Nici în celelalte referiri la Scripturi pe care le faceți în paragraf nu sunteți mai norocos. Probabil le-ați cules din vreun coemntariu răutăcios și tendentious la adresa Bibliei, lucru destul de frecvent în vremea noastră când oamenii nu mai pot suferi învățătura sănătoasă a Scripurilor. Poate totuși, vă veți milostivi de noi și ne veți arăta în textele invocate care sunt principiile imorale de care acuzați Scripturile. Până una alta, vă vom oferi noi textele invocate și le vom arăta conținutul. În primul rând Exod 21:7 unde vom reda tot paragraful pentru a fi înțeles, și nu pervertit (versetele 7-11).
Dacă un om îşi va vinde fata ca roabă, ea să nu iasă cum ies robii. Dacă nu va plăcea stăpînului ei, care o luase de nevastă, el să-i înlesnească răscumpărarea; dar nu va avea dreptul s'o vîndă unor străini, dacă nu-şi va ţinea cuvîntul. Dacă o dă de nevastă fiului său, să se poarte cu ea după dreptul fiicelor. Dacă-i va lua o altă nevastă, nu va scădea nimic pentru cea dintîi din hrană, din îmbrăcăminte, şi din dreptul ei de soţie. Dacă nu-i face aceste trei lucruri, ea va putea ieşi, fără nicio despăgubire, fără să dea bani.
Unde este imoralitatea de care vorbiți în acest text? În fața practicii curente a societății în care unii oameni își vindeau fiicele ca roabe, Dumnezeu intervine în poporul său și reglementează prin lege o astfel de tranzacție. ”Vinderea” nu este altceva decât luarea în căsătorie a fetei. Cel ce o cumpăra nu putea să o vândă, nici nu putea să o trateze mai prejos decât pe celelalte neveste, dacă avea mai multe. În loc să detectați imoralitate, ar trebuie să detectați dreptatea pe care Dumnezeu o face unor astfel de fete, ca să fie tratate cu demnitate și să li se respecte drepturile!
Deuteronom 22:28-29
Dacă un om întîlneşte o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila şi se culcă cu ea, şi se întîmplă să fie prinşi,
omul care s'a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli de argint; şi, pentrucă a necinstit-o, s'o ia de nevastă, şi nu va putea s'o gonească, toată viaţa lui.
Și în această prevedere a Legii Dumnezeu protejează pe fata care putea să cadă victimă unui bărbat. Dacă acesta a necinstit-o, trebuie să plătească o amendă foarte mare (50 de sicli de argint erau cam $50 000!) și, din moment ce fata ar fi avut greutate să se mai căsătorească cu oun alt bărbat, cel vinovat trebuia să o ia de nevastă, să îi asigure un viitor în societate! Mai mult, dacă un bărbat avea dreptul să divorțeze de o nevastă luată în condiții normale, pe cea luată în urma violului nu avea dreptul să o repudieze! Iată felul în care Dumnezeu protejează pe cei vulnerabili din societatea aceea! Nu înțelgeți nimic din intenția prevederilor Legii, sau probabil că ați înghițit critica răuvoitorilor fără să mai verificați textul în sine!
Ioan 1:10 El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. Chiar că nu înțeleg ce e problematic cu acest text? În fine, ultimul:
Proverbe 22:15 Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va deslipi de el.
Implicația este că de la naștere copiii au inclinații păcătoase și rele, dar prin disciplină aceste înclinații pot fi eliminate. Domnule Munteanu, sunteți împotriva disciplinei copiilor? Nu este de mirare că unii care au adoptat fără rezerve preceptele pedagogiei mai noi au crescut monștri, copii care fac rușine familiei lor și societății. Familiile ce aplică acest precept al Scripturii în educația copiilor lor au rezultate excelente! Și copiii disciplinați au capacitatea de a gândi corect!
Post a Comment