Monday, May 30, 2011

Aşchia şi butucul – o lecţie de înţelepciune populară


O vorbă din popor spune că aşchia nu sare departe de butuc. Ce are însă aşchia de a face cu alegerile Cultului Baptist din România? Ne-am obişnuit cu alegerile din timpul comunismului şi am înţeles că erau o farsă, chiar la nivelul bisericilor evanghelice. Toţi ştiau că în frunte ajungeau oamenii guvernului, adică trădătorii fraţilor lor. Cei din frunte nici nu îşi mai dădeau silinţele să pară independenţi de Departamenul Cultelor. Singurul lucru ce îi interesa era cum să manifeste mai multă slugărnicie în faţa regimului pentru a-şi perpetua poziţiile.

Vremurile s-au schimbat, dar nu şi năravurile din fire. Şi cum cei de la conducere dovedesc că au fire din plin, ne oferă din nou un spectacol dezolant al dorinţei după putere căreia îi cad victime principiile creştine. Biblia spune că un prezbiter trebuie să fie fără prihană (să posede integritate) şi să aibă o bună mărturie... Adică să fie om de principii, să manifeste corectitudine. Nimeni nu ştie ce s-a petrecut la Timişoara cu ocazia alegerilor. Cum de au ajuns să voteze mai mulţi oameni decât numărul certificat al delegaţilor? Dacă nu se ştie precis cine poartă vina, totuşi se ştie foarte bine ce ar fi trebuit să facă preşedintele ales, ca urmare a situaţiei  descrise. Da, ştim ce ar fi trebuit să facă, dacă ar fi fost un om principial.

Dacă preşedintele ales al Cultutlui Baptist ar fi fost un om cu o bună mărturie şi ar fi fost interesat de binele comunităţii baptiste, iar nu de binele personal, de îndată ce au fost semnalizate nereguli în certificarea delegaţilor şi în procesul de votare, care aparent i-au dat lui câştig de cauză, ar fi declarat alegerile nule, ar fi certificat din nou delegaţii şi ar fi vegheat ca votarea să se facă într-un mod care ar fi eliminat suspiciunile. Şi ar fi făcut lucrul acesta chiar dacă ar fi pierdut alegerile! Dar omul nostru nu a vrut să fie deasupra suspiciunilor. Pentru el a fost mai important să câştige o poziţie temporară la care ţine atât de mult, decât să dea celor prezenţi şi posterităţii un exemplu de integritate care să fi fost urmat de toţi cei ce ar fi venit la conducerea Cultului Baptist în anii următori! Când a avut de ales între poziţie şi integritate, preşedintele a ales poziţia sacrificând integritatea.

De fapt el nu a făcut altceva decât să urmeze exemplul tatălui său, care timp de câteva decenii a sacrificat principialitatea în favoarea poziţiei. Aşchia nu sare departe de butuc... Confirmarea încă odată a acestei observaţii populare ne-ar fi bucurat foarte mult, dacă în anii comunismului tatăl preşedintelui ar fi fost un om integru. Atunci „aşchia” i-ar fi urmat exemplul de integritate. Aşa, i-a urmat exemplul de nimicnicie. „Părinţii au mâncat aguridă şi copiilor li s-au sterpezit dinţii.”

Se ştie că foarte puţini politicieni se sacrifică de dragul de a promova binele comunităţii pe care o reprezintă. Cei mai mulţi îşi promovează propriile interese sacrificând interesele comunităţii. Dar cei care se sacrifică pe ei înşişi câştigă admiraţia posterităţii şi lasă în urmă un exemplu demn de urmat, lasă în urmă un nume bun care este mai de dorit ca avantajele poziţiilor. Lucrurile nu sunt diferite în cadrul „politicienilor” baptişti. Ne-am fi bucurat dacă preşedintele ales al Cultului Baptist ar fi fost un astfel de exemplu de corectitudine care să fi sacrificat interesele sale de moment pentru interesele prezente şi viitoare ale comunităţii baptiste. Trist, că rasa de pigmei se perpetuază încă şi în epoca post comunistă, ba mai mult, se constituie într-o dinastie degenerată care duce la degenerare o întreagă organizaţie bisericească!

7 comments:

mihai m said...

La ora actuala in ROMANIA se intimpla lucruri ciudate .Pastori informatori si pastori mai tineri care nu au fost informatori traiesc intro veselie generala.Se aude din cind in cind vocea frPAUL NEGRUT SI A FR VASILE TALOS.COn ducatorii cultului sant si ei un fel de politruci.FR .TRAIAN DORZ zice:Nu predicati povesti si basme voi cei chemati sa luminati ci adevarul si iubirea de care spuneti c-ascultati.NA-scundeti in cuvine scumpe vorbe viclene pe an-sela Pe cei cu inima curata ce gindul nu vil stiu afla.Nu mai mariti nelegiuirea vorbind de vechii naintasi Cand ori ce vorbe si-alor fapte va intineaza ai vostri pasi.Nu va faliti cu naintasi cind nu calati dupa parinti Si nu porniti pe calea sfinta cand nu puteti fara arginti. Si daca naveti nici sfiala nici dragoste sa va-n frinati.Lasati la alti slujba sfinta si mergeti catre ce adorati.

Nicolae Radoi said...

Frate Mihai, tocmai lucrul acesta îl încercăm prin astfel de articole şi memorii, să sensibilizăm noua generaţie de lucrători în ce priveşte necesitatea de a lua în serios chemarea pe care au primit-o. Într-o zi fiecare vom da socoteală înaintea Domnului de fiecare faptă şi de fiecare vorbă ce am spus-o. Mi-e milă de toţi trădătorii fraţior, că stau fără să facă nimic în privinţa aceasta. Domnul Isus spune celor ce au de mărturisit să se împace cu fratele lor cât sunt pe drumul spre judecată. Dacă ajung la judecată vor plăti ultimul bănuţ! Mă miră lipsa lor de cercetare. Probabil că sunt lepădaţi, altfel nu înţeleg cum pot continua în negarea faptelor lor şi în promovarea fiilor lor în practicarea aceloraşi păcate.

Anonymous said...

Parerea este ca ar trebui sa-l punem pe Paul Negrut sef peste tot. In felul acesta ar fi si el multumit si nu ar mai lansa atacuri suburbane la adresa altor slujitori. Se pare ca atunci cand pierde, iti foloseste psihologia perimata pentru a arunca umbra de indoiala asupra altor slujitori. Sunteti singur ca Negrut nu este infiltrat de catre Biserica Ortodoxa Romana ca sa provoace tensiuni in randul baptistilor? Un frate adventist imi spunea ca adventistii toti sunt una pe cand "evanghelicii" se injughie intre ei pana nu vor mai ramanea nici unul pt ca sunt vremurile de pe urma iar ce e pleava trebuie sa piara. Ei sunt un grup restrans de oameni dar detin o sumedenie de canale mediatice, au reviste in care nu se impung unii pe altii iar in fata cititorilor si ascultatorilor seculari, ei castiga teren. Nu va vine sa credeti cati baptisti au trecut la adventisti in ultima perioada.

Lacrima said...

Anonimule, ai vazut cumva ca fr paul Negrut a candidat pentru presedinte?
Atunci cum de afirmi ca i-ar place sa fie sef peste tot?
Un pic de deminitate ne lipseste.
Ori esti cumva rubedenie cu fostii vinzatori de frati? de Hristos?
Numai aceia nu incap nicidecum de frPaul Negrut;
pentru ca are o coloana dreapta, care nu s-a plecat comunistilor si securistilor vostrii;
nu-i nimic; asteapta ca vei primi ceea ce cauti.
Rasplata>

petru anghel said...

ptr. anononul.Ai citit cite voturi a primit actualul ppresedinte al cultului baptist .FR. PAUL NEGRUT Care a candidat ca vicepresedinte a primit incodata atitea voturi. Se pune intrebarea dece!!!!?

Nicolae Rădoi said...

Anonimule, ai revenit ca să continui misiunea pe care ţi-au trasat-o noii stăpâni pe care îi ai. Că este clar că nu Domnul Isus îţi este stăpân. Câtă vreme aperi trădarea şi condamni pe cei virtuoşi, este clar de partea cui lupţi. Ştie o ţară întreagă că domnul Bunaciu a fost un trădător al fraţilor săi şi a colaborat cu securitatea sub nume conspirativ. O ţară întreagă ştie de asemenea că în toţi anii comunismului fratele Negruţ a rămas un om integru care nu a putut fi corupt prin nici o maşinaţie a securităţii. Poziţia ta este clară: Slăveşti pe trădători şi condamni pe luptătorii ce s-au consacrat luptei pentru adevăr. Ei bine, cu mine ţi-ai găsit naşul. Eu nu am cedat în faţa prigoanei comuniste şi nici nu îţi voi permite să terfeleşti numele bun al fraţilor mei cu care am luptat pentru Domnul sub comunism şi continui să lupt împotriva imposturii care se vrea perpetuată şi astăzi de aceiaşi trădători care nu au curajul nici măcar numele să şi-l spună, dar au pretenţia să li se dea spaţiu public pentru a-şi vărsa veninul şi a-şi coace ouăle de basilic.
Dacă ai aşa admiraţie pentru adventişti, nu ai decât să te uneşti cu ei şi să aduci închinare Doamnei White. Se pare că nu este nici o problemă să te închini atât doameni White cât şi noului stăpân ce îl ai. Numai Domnul Isus nu primeşte închinători ce vor să slujească la doi stăpâni, dar aceasta nu este problema ta, din moment ce nu Îl ai pe El ca Domn. Mă rog ca El să se îndure de tine, dacă mai există această posibilitate. Eşti în aceeaşi postură ca Simon Magul, care era plin de fiere...

Nicolae Rădoi said...

Pentru acelaşi Anonim,
Dacă situaţia nu este prea roză în cultul baptist, ar trebui să mulţumeşti domnului Bunaciu şi colaboratorilor săi apropiaţi, care su slujit vechiul regim şi vor şi la ora actuală să menţină cultul baptist într-o stare de semidependenţă de statul român. Dacă nu ştiai, fratele Negruţ şi cei care au fost la conducere cu ani în urmă au menţinut linia sănătoasă a neacceptării de fonduri de la guvern. Domnul Otniel Bunaciu, fără aprobarea forurilor în drept, a hotărât unilateral să accepte astfel de fonduri de la guvern, pentru a cumpăra influenţă şi voturi. De ce nu eşti revoltat împotriva acestei situaţii?