Tuesday, May 24, 2011

"Ce ar fi fost dacă?" Să ne răspundă cititorii! Rubrică întreţinută de Ioan Târziu

1. De ce au fost atât de hotărâţi cei din eşaloanele superioare ale organelor de stat să termine cu comitetul Bisericii Baptiste din orăşelul acela neînsemnat, numit  Caransebeş? A fost “experimentul” de la Caransebeş aşa de periculos pentru autorităţile comuniste încât să necesite o intervenţie atât de brutală?
2. De ce în urma unor acţiuni pentru care au fost toţi trei interogaţi şi ameninţaţi, Aurel Popescu şi Pavel Nicolescu au fost daţi afară din cultul Baptist, iar Iosif Ţon a fost avansat? Ar putea apărătorii lui Iosif Ţon să explice acest lucru? De la Iosif Ţon nu aşteptăm nici o explicaţie!
3. Cum se explică faptul că păstorul Teodor Vereş a efectuat o întoarcere atât de bruscă în ce priveşte relaţiile sale cu Iosif Ţon, din susţinător devenind un detractor al acestuia? Probabil că răspunsul cel mai bun ni l-ar putea da fratele Vereş, care a avut informaţii de mâna întâi despre evenimentele invocate de mărturia fratelui Nicolae Rădoi.
4. Cum se explică faptul că seminaristul Filip Dincă, ce luptase pentru promovarea lui Iosif Ţon ca professor la Seminarul Baptist din Bucureşti riscându-şi statutul de student al Seminarului, să scrie o scrisoare denunţătoare la adresa lui Iosif Ţon, doar la câteva luni după ce luptase pentru promovarea acestuia?
5. De ce Iosif Ţon a fost dispus să discute în Scrisoarea Deschisă din noiembrie 1978 “greşelile” tinerilor din Caransebeş (Nicolae Rădoi, Petre Cocârţeu şi Ionel Prejban, pe care nu îi numeşte fraţi, ci doar “tineri”), dar nu a fost dispus să discute "dreptul" Uniunii din Bucureşti de a interveni în problemele interne ale unei Biserici, de a chema autorităţile în Biserică şi de a face reclamaţie în scris împotriva fraţilor lor aleşi statutar în comitet?
6. Oare se putea scrie altfel istoria baptiştilor din România , aşa cum susţine fratele Nicolae Rădoi, sau lucrurile ar fi evoluat la fel, indiferent de poziţia lui Iosif Ţon în problema de la Caransebeş?

9 comments:

Anonymous said...

Cine va putea da raspunsurile corecte?
Multi au plecat la Domnul.
Citi mai sunt doritori de o istorie corecta? cind apostazia face ravagii in rindul credinciosilor, cu ajutorul acestor domni care isi trimbiteaza
doctoratele.
Asta o fi scopul unor scoli mai inalte? sa ne laudam cu ele, sau sa nu stie nimeni?
Dr.pastor...suna atit de omenesc;
ceea ce apostolul Pavel a socotit ca pe un gunoi....

Anonymous said...

Cine a contribuit la demolarea iubitului pastor de la Caransebes?frate Chicin Gheorghe despre care doar la inmormintare s-a aflat ca i se insecenase o minciuna ca ar fi curvit cu o sors;
fratele avea Seminarul la Bucuresti, dar s-a dus sa lucreze ca muncitor; dindu-se smerit la o parte ; e limpede ca securitatea l-a aranjat.
A fost un om a lui Dumnezeu; ridurile sapate de vreme ,erau ale unui om plin de bunatate.
Ca un proscris si-a dus zilele.
Cind l-am intrebat daca e adevarat, mi-a spus:Dommnul stie.
Nu s-a disculpat niicodata.
Smerenia acestui om sfint poate fi exemplu pentru noi toti.
Nu fac parte din istorie si acest om a lui Dumnezeu; era epoca Iosif Ton, m-as mira sa nu fi avut nicio legatura, cunoste cineva amnunte?

MIHAI CARANSEBES said...

Ma bucur forte mult ca cineva si-a adus aminte de fr. GHEORGHE CICIN.FR CHICIN afost pastor la bis nr1 caransebes si trebuia sa ajunga presedinte la com baptista TIMISOARA.A sosit o echipa prin anul 1963in frunte cu GAVAGINA IRIMIA vice presedinte trimis de dep cultelor si i-au spus ca vor sal mute in alta parte si daca acepta e in regula.IN timpul acela a fost dat afara si IUOAN BACU care era pastor la bis nr 2 timisoara. Si inlocuit cu IOAN STANCA omul departamentului cultelor.Si fr bacu i sa gasit o femeie!!!. Inlocul fr CHICIN a venit gavagina irimia zis georgescu .MIHAAI.

Anonymous said...

Securitatea i-a pus la pamint;
pentruca fratii credeau ca ei au cazut in starea de curvie;
era cel mai facil mod de a-i denigra.
Pastorul care mergea cu bicicleta la farti, si la 86 de ani, desi nu era de multa vreme pastor, care avea un zimbet larg si cald pe buze, si o inima deschisa, a fost fr Chicin.
Foarte repede fratii"l-au uitat";
el insa niciodata pe noi.

Anonymous said...

IN LEGATURA CU CEL CE afost fr chicin vreau sa spun ce ar putea spune si atatia fr din oltenia vidimiresti girdoaia sovarna,si atatea altele dar va veni ziua rasplatirilor si abia atunci vom vedea totul pentru fiecare nu va grabiti sa judecati nici sa aparati lasati morti sa se odihnesca caci faptele lor ai urmeaza nu uitati iubitiva uni pe alti salom patru cs

MIHAI CARANSEBES said...

Inainte de a se ajunge la cazulGH. CHICIN AU FOST CHEMATI LA ORGANELE DE PARTID DE CATRE PRIM SECRETARUL DE ATUNCI DRAGOI DIRIJORII DE COR MANOLE OVIDIU INGINER SI CONSERVATOR DE MUZICA SOTIA SA MANOLE FIBIA SI MATUSA MEA MUNTEANU FLOARE.DRAGOI LEA SPUS V-AM CHEMAT AICI CA SA HOTARITI ACUMA ORI CATEDRA ORI RELIGIA .PENTRU CA ERAU PROFESORI.SI FRATI AU ZIS CA MAI BINE CU RELIGIA.AU FOST DATI AFARA DIN INVATAMINT SI 4 ANI AU FOST FARA SERVICI, DUPA CE AU TERMINAT CU EI I-AU FABRICAT DOSARUL LUI CHICIN. CU DOSARUL LUI CHICIN AU VENIT LA CARANSEBES SCOBERCEA SI GAVAGINA.L-AU CHRMAT PE FR CHICIN IN CAMERA ANEXA A BISERICII SI I-AUZIS DACA ACEPTI SA FI MUTAT IN ALTA PARTE NOI NU PUBLICAM DOSARUL FRATELE NU A ACEPTAT PROPUNEREA LOR SI EI AU OPRIT BISERICA. SI AU DERUTAT PE MULTI .,DAR NU MULT TIMP. FRATELE SIA DUS CRUCEA PINA LA CAPAT.A FOST RESPECTAT CHIAR DE LUMEA ORTODOXA.

Nicolae Rădoi said...

Mai zilele trecute s-a postat ceva informaţie despre Ieremia Gavagină şi înmormântarea lui. Mulţi i-au adus laude. Nimeni n-a spus nimic pe blog despre cealaltă faţă a lui I. G., sau probabil că nu li s-a permis.
Nădăjduiesc că I. G. s-a pocăit înainte de a muri de toate nedreptăţile făcute împotriva fraţilor săi. Ştiu că l-a scos samavolnic pe păstorul Pavel Gavrilovici din poziţia de păstor şi din casa pastorală din Oraviţa, şi fratele Gavrilovici a trebuit să părăsească locuinţa cu un copil mic. Multe au fost faptele reprobabile ale lui I. G. Printre ele şi cea descrisă de dv.

mihai said...

Vreau sa scriu ceva cei sa intimplat frCHICIN G.Dinsul a lucrat la fabrica de mobila balta sarata caransebes acolo si-*a pierdut trei degete.La plecarea dela servici cineva ia pus niste scule de val;oare in geanta stiind ca paznicul ai controleaza pe toti mincitorii.Paza ia gasit fratelui sculele si paznicul a zis;Pe mine nu ma pacalaste nimeni donmul CHICIN NU FURA. SANTETI LIBER.

mihai caransebes said...

Cear fi fost daca!!!?UN Imparat a pruncit ca toti sa se inchine chipuluide aur.sa faca o plecaciune atit. Trei tineri nu aua scultat de ordinul IMPARATULUI.Babilonu avea mai multi zei printre care si zeul focului.numit IZBOR.Dumnezeu nu face nimic la intimplare.Dumnezeu are mai multe metode :ori te scapa de foc s-au daca intri in foc intra si el cu tine acolo.Dumnezeu a aratat in babilon ca cei ce au crezut in el au scapaT din foc fara sa li se atinga nici un fir de par.Infata lui DUMNEZEU focul nu a avut nici un efect ADICA ZEUL LOR ERA MORT,Si Dumnezeu a aratat ca el este DUMNEZEUL intregii lumi si al BABILONULUI.Cei trei frati de la caransebes au riscat cu DUMNEZEUL lor RADOI PRESBAN SI COCIRTEU. Si pentru prima oara sa vazut ca nu toata lumea e corupta nu toata lmea are nevoie de carnet ca sa predice VEZI LIVIU OLAH..NU toata lumea trebuie sa fie supusa dep cultelor care era un departament al securitatii direct sub indrumarea lui N CEAUSESCU. La CARANSEBES sa platit cu sange.MULT timp am fost lasati in pace.Avem FRATI CU GRADE INALTE CARE S-AU POCAIT.mihai