Saturday, May 21, 2011

Prima mea întâlnire cu fratele Liviu Olah

Îmi amintesc foarte bine de primul meu contact cu fratele Liviu Olah. L-am întâlnit cu ocazia unei înmormântări la Lugoj. Decedatul era fratele dirijor al bisericii, şi copiii lui au ţinut foarte mult ca la înmormântarea tatălui lor să predice şi fratele Liviu. În vederea acestei dorinţe, fratele Liviu Olah a fost invitat de familia fratelui dirijor şi i s-a asigurat transportarea la Lugoj. Nu îl auzisem până atunci predicând pe fratele Liviu, dar ştiam că este un om al lui Dumnezeu care predica cu îndrăzneală Cuvântul Domnului, aşa cum făceau apostolii, ascultând mai mult de Dumnezeu decât de oameni. Oamenii (reprezentanţii guvernului comunist) i-au interzis să mai predice Evanghelia şi l-au destituit din funcţia de predicator. El a continuat însă să proclame Cuvântul lui Dumnezeu oridecâteori avea ocazia şi era solicitat. Aşa se face că atunci când a fost invitat de familia fratelui dirijor de la Lugoj, a răspuns invitaţiei şi a venit la înmormântare.

Era vară. Casa de rugăciune unde se ţinea serviciul de înmormântare a fratelui decedat era plină de oameni, curtea de asemenea plină. Toţi cei prezenţi aşteptau cu nerăbdare ca fratele Liviu Olah să primească cuvântul, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Păstorul local a refuzat să îi dea cuvântul, pe motiv că fratele Liviu nu are dreptul să vorbească. Mulţimea nu ştia ce se petrece la masa unde stătea păstorul bisericii din Lugoj şi până în ultimul moment a anticipat că fratele Liviu Olah va primi cuvântul. Păstorul Bisericii Baptiste din Lugoj (Turcu) a concluzionat însă serviciul de înmormântare de la Biserică şi a cerut celor prezenţi să se deplaseze spre cimitir.

Pe drum oamenii şopteau între ei încercând să desluşească ce s-a întâmplat. Unii ştiau că a fost rea voinţă la păstorul local, dar alţii credeau că fratele Liviu va primi cuvântul la cimitir. Ajunşi în jurul gropii, oamenii s-au apropiat cât mai mult pentru a putea auzi mai bine pe cei ce urmau să vorbească. Dar fratele Liviu Olah nu a primit cuvântul. Astfel, s-a ajuns la sfârşitul serviciului de înmormântare, şi păstorul a fost gata să încheie ceremonia, când din mulţime s-au ridicat glasuri care cereau ca fratele Liviu să fie solicitat să predice Cuvântul lui Dumnezeu. La aceste solicitări păstorul local a spus cu voce tare că fratele Liviu Olah nu are autoritatea şi nici dreptul să predice. Era clar că dispoziţiile primite de la autorităţile comuniste erau urmate fără abatere de cel ce conducea serviciul de înmormântare.

În clipa aceea mi-am dat seama că dacă nu se intervenea în mod hotărât, fratele Liviu Olah nu ar fi putut să predice Evanghelia. Atunci am sărit ca ars de lângă gardul cimitirului unde mă postasem, am trecut printre oamenii adunaţi în jurul gropii, am călcat pe scândurile care aveau pe ele sicriul, şi am dezechilibrat sicriul în goana mea, dar înainte ca predicatorul să zică „Amin”, am fost lângă fratele Liviu Olah, şi m-am adresat atât lui cât şi mulţimii: „Nu ascultaţi de acest trădător! Frate Liviu, vorbiţi în Numele Domnului!” Păstorul local a amuţit. Văzându-mă hotărât în ceea ce făceam, şi observând statura mea impresionantă, a lăsat ochii în jos arătând că nu se opune la ceea ce am cerut. Toată mulţimea adunată era încremenită şi aştepta să vadă ce va urma. Puteai să laşi un ac să cadă jos şi ai fi putut să îi auzi sunetul, aşa mare linişte s-a făcut. Ceea ce a urmat a fost că fratele Liviu Olah a predicat Cuvântul lui Dumnezeu aşa cum se aştepta. Era acolo o dovadă dată de Duhul lui Dumnezeu şi o putere divină care valida cuvintele ce le rostea în faţa mulţimii. Acolo, în acea împrejurare am întâlnit un mare om al lui Dumnezeu! (Va urma)

5 comments:

Leon said...

În ce an s-au întâmplat lucrurile pe care le expuneti în această mărturie?

Nicolae Radoi said...

Sa fi fost prin anul 1967, daca imi aduc bine aminte.

Anonymous said...

IN ziua de 6 iunie 1977am fost la mormantarea fr NITA TOSETIU.Priveghiul si serviciul de inmormantare au avut loc in biserica vehe din lugoj.FR L OLAH a fost prieten cu N TOSETIU si la vizitat de mai multe ori la lugoj.FRATELE la rugat pe l olah sa vina la mormantatrea lui.Din partea de cultelor s i cultului baptist erau insarcinati cu morminarea vturcu si gavagina.Dupa ce au predicat ei doi familia a spuslui gavagina TEBUIE SA PREDICE fr OLAH PENTRU CA ASA A DORIT SOTUL MEU.Raspunsul lui gavagina a fostNICI DACA AMI DATI CU SCAUNELE IN CAP OLAH NU VA PREDICA.La cimitir a predicat gavagina.sifamilia a insistat din nou .Doi frati puneau capacul pe mort doi tragea de el in sus. Atunci muncitorii dela intreprinderea unde a lucrat NITA TOSETIU au inceput sa fluiere in cimitir pe gavagina si pe turcu .Atunci a intervenit fr LAE RADOI.Si fr L OLAH a iceput sa predice SI MIE NU MIE RUSINE DE EVANGHELIA LUI CRISTOS.Incidentul de la mormantare al relateaza in dezvaluiri caz L OLAH la mormantarea din lugojTURCU zis MUNTEANU ANDREI NUME CONSPIRATIV.MIHAI M

Nicolae Rădoi said...

Frate Mihai,
Mulţumesc pentru confirmarea făcută şi pentru completarea informaţiilor ce le-am oferit pe blog. Mă bucur să putem discuta în felul acesta. M-aş bucura dacă aţi scrie şi dv. o mărturie a lucrurilor petrecute la Caransebeş aşa cum le-aţi experimentat. Aveţi e-mailul meu. Multă binecuvântare.

elisa said...

Oare unde era unchiul meu pe vremea aceea, Jorj Mardare?
stiam ca era pastor la Lugoj,
dupa care s-a mutat la Simeria.
Bine ca nu a fost el,
"cel in cauza" cu oprirea predicii
fratelui Olah.
Bine zicea frate Lae, cineva despre dvstra "el era gata cu fizicul sau sa apere evanghelia"