Tuesday, May 31, 2011

De la catedra Preşedintelui, sau Peştele de la cap se împute


În Timişoara fiind, şi încă afectat de atmosfera plină de „spiritualitate” de acolo,  preşedintele Asociaţiei Bisericilor Baptiste din Statele Unite şi Canada a anunţat planificarea Congresului din toamnă la Cleveland, Ohio. Din moment ce nu a comentat şi nu a condamnat alegerile „democrate” de la Timişoara, ne aşteptăm ca preşedintele să fi luat de bună procedura din patria mamă. Oare o va implementa la Cleveland? Oare o va face procedură standard în Asociaţie? Ne miră că „vocea” Asociaţiei Bisericilor Baptiste din America nu are nimic de spus despre „realităţile” alegerilor din România. De ce o fi plătit Asociaţia cheltuiala preşedintelui pentru participarea lui la Congres, dacă observaţiile şi experienţa câştigată acolo nu sunt folosite în favoarea Asociaţiei? Să fie încă adevărată zicala fratelui Aurel Popescu care spunea că Asociaţia Bisericilor Baptiste din America se aseamănă ca două picături de apă cu Uniunea Baptistă de la Bucureşti? Asta era prin 1981. Ce putem spune după treizeci de ani?! Am evoluat? Am schimbat ceva?

Şi comunitatea baptistă din România şi cea din America este conservatoare! Adică nu vrea să schimbe nimic! Nimic în ce priveşte eliminarea elementelor corupte ce au trădat pe fraţii lor şi au adus pagube imense lucrării lui Dumnezeu! Nimic din realităţile şi procedurile care ne-au fost impuse de comunişti ("alegerea" în fruntea cultului a unor elemente corupte, chiar cu preţul evident al furării de voturi)! Dar în acelaşi timp cele două comunităţi baptiste sunt gata de prefacere! Gata de schimbare când e vorba de principiile transmise de înaintaşii noştri dinainte de perioada comunistă privind integritatea, transparenţa, sacrificarea intereselor personale pentru binele comunităţii, impunerea disciplinei bisericeşti, etc. Pe acestea le credem învechite şi le dăm peste bord! Am nădăjduit că Asociaţia Bisericilor Baptiste din America va avea curajul să spună lucrurilor pe nume!

Ne-am aşteptat, de pildă, ca Asociaţia Bisericilor Baptiste din America să ia poziţie faţă de alunecările doctrinare ale lui Iosif Ţon, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Ne-am  aşteptat ca Asociaţia să ia atitudine faţă de elementele anarhice de la Portland care la instigaţia lui Iosif Ţon încearcă ruperea unei biserici a Asociaţiei, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat! Care este rolul Asociaţiei, dacă nu acela de a asista bisericile care întâmpină greutăţi?! Dacă Asociaţia ar fi intervenit prompt în condamnarea elementelor care fac ruperi în biserici, multe biserici ar fi fost scutite de frământări şi de rupturi! Avem aşteptări prea mari? Ne-am aşteptat ca Asociaţia Bisericilor Baptiste din America să aibă ceva de condamnat cu privire la alegerile de la Timişoara, care au arătat faţa plină de corupţie a unor reprezentanţi ai comunităţii baptiste din România, dar nici lucrul acesta nu s-a întâmplat.Cum poate preşedintele Asociaţiei Bisericilor Baptiste din America să felicite pe fiul unui torţionar care ajunge preşedinte al Cultului Baptist din România prin necinstea furării de voturi? Pe plan politic, guvernele unor ţări respectabile refuză să recunoască un guvern al altei ţări ce a ajuns la putere prin mijloace corupte! Noi suntem mai prejos decât cei ce activează în domeniul politic? Cât blestem îşi adună pe capul lor politicienii corupţi! Oare va fi mai uşor pentru "politicienii" cultului baptist? Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău! Ne aşteptam ca măcar în America să existe curajul expunerii procedurilor necinstite şi a luării de poziţie faţă de ceea ce nu este în conformitate cu Scripturile! Preşedintele Asociaţiei Bisericilor Române Baptiste din America ne-a povestit cu lux de amănunte nimicurile călătoriei sale prin Europa pe banii fraţilor, dar nu ne-a spus nimic despre necesitatea de a schimba odată pentru totdeauna faţa mişcării baptiste române prin eliminarea de la conducerea cultului a elementelor compromise atât în perioada comunistă cât şi după. Nici un protest faţă de neregulile la care a asistat.

Oare care este rolul Asociaţiei Baptiste din America? Să ofere o poziţie de prestigiu unuia sau altuia dintre păstorii Asociaţiei, şi să îi plimbe pe la congrese, măcar că nu sunt în stare de o analiză serioasă a realităţilor cu care se confruntă bisericile baptiste şi sunt paralizaţi când ar trebui să ia atitudine şi să treacă la acţiune? Probabil că ar trebui să readucem pe tapet întrebarea fratelui Aurel Popescu pusă în 1981: Quo vadis, Asociaţie?

10 comments:

Leon said...

"Căci de la cel mai mic până la cel mai mare, toţi sunt lacomi de câştig, de la proroc până la preot, toţi înşală. Leagă în chip uşuratic rana fiicei poporului Meu zicând: Pace, Pace! Şi totuşi nu este pace! Sunt daţi de ruşine, căci săvârşesc urâciuni; totuşi nu roşesc, şi nu ştiu de ruşine. De aceea vor cădea împreună cu cei ce cad, vor fi răsturnaţi, când îi voi pedepsi, zice Domnul." (Ieremia 6:13-15). Iată o descriere în care se încadrează mulţi din vremea noastră.

Anonymous said...

Sugestia mea este sa se repete alegerile pana cand iese Viorel Iuga, omul de paie a lui Paul Negrut. Ce ziceti?

lacrima said...

Leave your comment
Uffffff!
mai e mult Doamne?
pina cind mai rabzi TU, pe cei care zic raului bine si binelui rau?
Fr Daniel Branzei este un om elegant!
Dar este asta oare o calitate pentru un luptator, care trebuie sa biruiasca lumea?
Biruim lumea tacind?
Facem dreptate tacind?
Nu-l inteleg pe fr Branzai Daniel, daca a fost prezent cind se faceau fraudele, cum de a rabdat asta?
Poate ca nu este asa?
Fr Marius Cruceru nu a fost si el prezent?
Pai ce facem fratilor?????

Lacrima said...

Anonimule, ce ar fi daca ti-ai revizui un pic vorbele si le-ai rosti ca si cind ai sta in fata Scaunului de Judecata?
Faci tu bine ca ponegresti pe fratii lui Hristos?
Daca ai avea "ceva" ..ceva pe care nu-l ai, din pacate, nu ai face pe copiii lui Dumnezeu oameni de paie.

Nicolae Rădoi said...

Anonimul ştie foarte bine ce face şi pe cine slujeşte. El încearcă să arunce umbre peste cei care luptă pentru adevăr, ca astfel să mai apere, dacă poate, pe cei mânjiţi şi înglodaţi în compromisuri. De fapt luptă pentru o cauză pierdută. Aşa au luptat şi marii preoţi împotriva Domnului Isus şi împotriva apostolilor Săi. Numai că au rămas în istorie ca unii care s-au împotrivit adevărului din duh de gâlceavă şi şi-au strâns o comoară de mânie pentru ziua judecăţii.

Daniel Branzai - prietenul lui Nicu Radoi said...

Draga frate Nicu
Graba strica treaba, orbul bate mai multi de cati vede si neinteleptul vorbeste mai multe decat intelege.
Suntem prieteni vechi si nu cred ca suntem niciunul in categoriile de mai sus.
Eu zic sa nu dai cu batu-n balta, facandu-te ca sti ce s-a petrecut la Timisoara. Nimeni nu le stie pe toate, iar Internetul nu este calea pe care se rezolva lucruri intre frati. La ce ne-am mai deplasa mii de kilometrii, dava treaba s-ar face mai bine scriind prin ziare si reviste sau afisand posturi fara post si rugaciune?
Nici Marius, nici Viorel Iuga si nici Paul Negrut n-au nevoie de un post ca cel scris de matale. As indrazni sa spun ca nici Domnul. Altfel, cu prieteni ca noi doi, cine ar mai avea nevoie si de dusmani veritabili?
Vorbeste cu pastorul bisericii matale si sfatuieste-te putin cu fratii spirituali din adunaa unde esti membru si ... speram amandoi in mai bine.

Daniel
P.s. -cand mai mergem odata in Israel?

Mihai said...

Mihai,
Fii credincios in biserica unde te afli. Domnul va purta grije de cei de la uniune. Daca sint corupti si daca ai dovezi in privinta aceasta, spune-le pacatul.
Sint alte lucruri care trebuie sa ne framinte pe fiecare din noi: sa intarim pe frati, folosind darul pe care ni l-a dat Duhul Sfint, si sa vestim Evanghelia celor ce n-o cunosc.

Nicolae Rădoi said...

Frate Daniel,
Am postat un raspuns mai lung pe blog. Sper sa putem continua dialogul si colaborarea.

Anonymous said...

Nu stiu ce sa mai spun?
Daca este asa, de ce este asa?
De ce mai bine tacem?
Pentru cine?
Nu mai e de folos nimanui adevarul?
Fr Marius Cruceru de ce s-a rtetras din functiile de conducere?
desi e un frate destoinic?
Pentru ca a vazut ca singur nu poate face nimic.
I s-o fi acrit si lui; de atitia ani nu se intimpla nimic.
Lozinci...numai lozinci
S-au dus luptatorii.

Cornelius Tica said...

Anonimule ,
Luptatorii nu au disparut dintre noi. Ei mai exista, dar din pacate ei sint marginalizati ptr ca sint incomozi cind spun adevarul gol golut in fata multimilor. Luptatorii sint intodeauna in linia intii, si nu ii vei vedea stind in biroul din spate pe scaune moi de plus. Sint printre noi multi care se dau luptatori, si care nu au curaj si nici sira spinarii ptr a sta ptr cei drept si adevarat in momente de criza si restriste. Astfel de oameni pretind a fi oameni finuti si super educati, considerind cu un aer de superioritate si intr-un mod dispretuitor mai controlat in fata multimilor, ca numai ei sint capabili sa intelega complexitatile diplomatiei si a compromisului. Sforariile necinstite din culise au fost si sint intodeauna murdare. Exemplul personal al unui luptator dedicat, sincer si cinstit vorbeste pentru sine. Oricit de dureros si inconvenient este adevarul vremurilor in care traim, trebuie sa recunoastem realitatea ca din pacate... pestele de la cap se impute atit la uniune cit si la associatie...