Thursday, August 4, 2011

PLECAT-AU NOUA DIN ATLANTA SI CU SERGENTUL ZECE

Plecat-au noua din Atlanta si cu sergentul zece… si-au scos un comunicat, ce “apa o impietreste”. Am inceput in felul acesta sa fim in asentimentul lui Vasile Alecsandri si in plan mioritic, asta datorita faptului ca suntem romani pe pamant American, sa ne simtim ca si acasa. Poezia lui Alecsandri ne reda vitejia romanilor in lupta cu turcii, insa  bravii nostri frati de la Atlanta, care s-au intalnit cu Iosif Ton, au intors armele spre presedintele Asociatiei baptiste si asupra tuturor care am avut de-aface pana acum, cu sergentul “Matraguna” (asa-i zice in poezie). Il cunoastem foarte bine, avand in vedere luptele care le-a pornit pe “frontul” de vest.  Oare sa fie un commando al anului 2011, impotriva propriilor frati sau poate o sfidare a inteligentei noastre, ori poate dorinta de-a nimici proprii frati? Lasand gluma la o parte, ca deh si pastorii acestia, ne i-au prin surprindere cu “glume” de felul ultimelor clarificari, doresc sa fac si eu cateva precizari ca membru al Asociatiei Baptiste si lucrator intr-o Biserica a Asociatiei.
Fratii nostri se refera la Biserica din Portland, cu specificarea ca: “Retragerea din Biserica din Portland a fost în următoarele circumstanțe: în urma apariției cărții fratelui Timotei Pop, care îl acuza pe Iosif Țon de erezii, fratele Țon a făcut cerere ca situația să fie judecată de Comitet și de Adunarea Generală a Bisericii. Fratele păstor Ioan Brisc a refuzat să facă acest lucru, spunând că problema este una între Timotei Pop și Iosif Țon. Pastorul Brisc a insistat că, în acord cu Scriptura, trebuia sa fie întai o întilnire între Iosif Țon și Timotei Pop și dupa aceea să se meargă mai departe. Ii s-a spus lui Țon că Biserica nu putea fi implicată la faza de inceput. Pentru refuzul ca Biserica să judece situația, fratele Țon și-a restras calitatea de membru în această Biserică.” 
Ai zice in aceste circumstante, dragii mei frati, ca Iosif Ton este un ingeras nevinovat, prigonit si oropsit. Ma intreb oare au uitat fratii acestia, care au dat aceste “glume clarificari”, contextul retragerii lui Iosif Ton?  Oare nu stie Asociatia Baptista  Romana din America (si restul diasporei) ca  Iosif Ton ar fi trebuit sa fie un om al Bibliei si sa respecte ce zice Scriptura in cazul unui conflict? A luat Iosif Ton initiativa sa stea de vorba cu fratele Timotei Pop si sa se impace cu el, daca nu rezolva acolo sa mai fi luat un frate sau doi, daca nici atunci nu rezolva sa-l fi spus Bisericii?  Nu!
Asa, hai sa mergem mai departe, poate ca asa in mod logic vor intelege si fratii nostri ca aceste “glume- clarificari”, isi au rostul doar pentru nestiutori si creduli.
Oare de ce ar fi trebuit sa fie judecat Timotei Pop, pentru faptul ca a indraznit sa-i caracterizeze invatatura lui Iosif Ton si  parerile lui despre misticism? Da ce, Iosif Ton a fost declarat de cineva infailibil sau invatatura lui nu poate fi supusa criticii?
Pe de alta parte, oare de ce Iosif Ton nu  s-a supus autoritatii Bisericii, sa stea de vorba cu Timotei Pop si sa urmeze pasii care i-au fost sugerati? Asta oare nu suna a nesupunere?
In acelasi timp ma intreb, oare au uitat fratii pastori despre devierile lui Iosif Ton de la doctrina baptista si descoperirea unui “crestinism propriu” cu care se lauda in ultimul timp? Oare ati uitat fratilor pastori (cei noua)  ca Iosif Ton a luat-o pe panta strajerilor si face afirmatii de care cunoscatori ai Scripturii, ar trebui sa-si “sfasie hainele”?
Oare ati orbit fratilor, de nu mai vedeti ca ne bagati pe gat un om care nu mai are nimic cu credinta noastra. Pentru ce sa-l fi judecat atunci pe Timotei Pop, fiindca a spus ce mai tarziu s-a adeverit, adica faptul ca Iosif Ton debiteaza erezii?
Mai departe, oare fratii pastori (cei noua), atunci cand au scos din contextual intamplarilor, dezvinovatirea asta a lui Iosif Ton, ei stiau ca omul asta  printr-o grupare din Biserica din Portland,  inca i-a mai ramas vie amintirea, pana acolo incat au vrut sa inlature pastorul Bisericii si comitetul?  Oare stiti, voi noua viteji pastori, ca am avut lupte in Biserica, pana anul acesta in februarie, cand gruparea aceasta a rupt Biserica?
Unul din gruparea aceasta, inca de la inceputul conflictului mi-a marturisit ca era in legatura cu Iosif Ton, pe atunci plecat in Europa. Deci “sergentul nostru din poveste” nu era strain de framantarile din Biserica si probabil ca-i ranjea bunatatea din inima, la durerea Bisericii noastre.
Pai daca pui clarificarile pastorilor nostri (cei noua influentati de Iosif Ton) in contextul ultimelor evenimente, ajungi la concluzia ca ei ori au trait pe luna, ori tin cu Iosif Ton si vor sa-l scoata basma curata. Pe langa toate astea, fratii nostri nici nu au habar ca in Romania, Uniunea Baptista s-a dezis de Iosif Ton, asta bazat pe devierile omului de la invatatura Scripturii, doctrina baptista.
Auziti fratilor din Asociatie, sa mori de ras nu alta, cica Iosif Ton e baptist “sadea” , asta fiindca el stie sa faca teatru. Pe deoparte se declara Baptist carismatic si ne batjocoreste pe unde poate, mai ales in ultimul timp in bisericile penticostale, pe de alta parte in fata comisiei din Atlanta, e baptistul baptistilor. Cred ca daca era judecata atitudinea lui si in fata unei clase de copii, ei si-ar fi dat seama ca Iosif Ton umbla cu “cioara vopsita”.
Ma-ntreb, cum de fratii acestia noua, nu au avut nimic de comentat la faptul ca Iosif Ton s-a urcat la amvonul unei biserici baptiste, sfidandu-ne pe toti, dupa ce ne-a batjocorit luni de zile prin bisericile penticostale? Oare cum de l-ati urecheat pe presedintele Asociatiei, fratele Branzei (multumesc Domnului ca si-a venit in fire), care a vorbit drept in privinta lui Iosif Ton si nu l-ati urecheat pe pastorul care l-a pus la amvon pe Iosif Ton, desi voi n-ati avut un comunicat clar cu privire la deviatile lui Iosif Ton?
In interpretarea Scripturii, un text scos din context, este un pretext. Asta cred ca au dorit sa faca si fratii acestia noua (si cu Iosif Ton zece), care ne-au pus pe tava aceste “glume”, drept clarificari. Acum ma gandesc oare nu le este frica de Dumnezeu, oare nu-i intereseaza de oile Domnului din Asociatia baptista? Oare cum poti sa ai un lapsus asa de mare si sa uiti toate balivernele imprastiate de Iosif Ton, de la un capat la altul al pamantului si sa-l scoti dintr-o data basma curata?
Eu cred ca totu-i facatura si poate-i si influenta de la “sergentul Matraguna”. Asa-i spune sergentului in poezia amintita, sa nu credeti ca am infiintat eu personajul, numele insa sugereaza ceva. Planta asta ii foarte toxica si ucide, pe deasupra ii mai spune si cireasa lupului in denumirea populara. Eu zic, daca va pasa de fratii si surorile din Asociatie, departati-va pana mai puteti de Iosif Ton si tineti-l departe de bisericile din Asociatie, se pare ca el nu-i mai dintre noi si invatatura lui nu se mai potriveste cu invatatura Scripturii, pe de alta parte comportamentul tradeaza faptul ca el nu se mai supune autoritatii Bisericii.
Simion Ioanas, diacon Biserica Baptista Portland, Oregon

2 comments:

petru said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nicolae Rădoi said...

Frate Petru,
Am postat separat comentariul trimis la Pentru cei întruniţi la Atlanta să-l justifice pe Iosif Ţon inteligenţa nu le-a slujit de înţelepciune !
Mulţumesc pentru colaborare.