Friday, June 24, 2011

În derivă - vasul Asociaţiei plutind la întâmplare

A fost un an dificil. Aşa ne-a spus preşedintele Asociaţiei Bisericilor Baptiste Române din Statele Unite şi Canada. Dar să îl lăsăsm pe el să vorbească.
Ne rugăm împreuna ca să nu lăsăm evoluția fratelui Iosif Țon să ne dezbine sau să ne învrăjbească artificial cu frații pentecostali. Cam aceasta a fost strădania mesajelor mele din ultima vreme.
Astfel de strădanii pot explica de ce anul a fost dificil. E greu să spui adevărul, mai ales atunci când ai de pierdut din cauza adevărului. E mai profitabil să încerci să menţii o relaţie prietenească plasându-te la mijloc, aşa ca nimeni să nu ştie ce crezi şi ce poziţie ai, şi fiecare parte angajată într-un conflict doctrinar să creadă că îi dai dreptate!  Dacă totuşi trebuie să intreprinzi ceva, atunci să iată cum trebuie procedat:

Va trebui să incepem un dialog pe Internet si, eventual, sa ne intalnim ca sa vedem ce pozitie comuna sa luam. Fratele Iosif Serac si fratele Viorel Clintoc au vorbit deja cu fratele Iosif Țon și dânsul a acceptat în principiu o intâlnire de lămurire. Dacă vreți să participați la o astfel de întâlnire, vă rog să comunicați cu unul dintre cei doi menționați. Eu nu cred că mă voi duce. Președintele trebuie ținut departe de stările de conflict și păstrat pentru o poziție de reprezentare colectivă.
Da, un dialog pe internet. Acest lucru va mai intârzia procesul luării de poziţie şi luării unei decizii. Şi apoi o “întâlnire de lămurire”. Oare cine va lămuri pe cine? Că în privinţa poziţionării lui Iosif Ţon alături de eretici ne-am lămurit de mult. Şi totuşi, preşedintele mai vrea lămuriri. Apoi este imperios ca preşedintele să nu participe la desluşirea lucrurilor. Nu de alta, dar când va trebui luată o decizie, să poată invoca ignoranţa, şi să amâne decizia. Sau, dacă se poate, să fie împinşi alţii la a lua decizii când e vorba de hotărâri care au potenţialul de a  strica relaţii.

Mai mult, cred că ar trebui să-i cerem fratelui Iosif Țon un document detailat și complet al convingerilor și poziției dumnealui. Altfel la o astfel de viitoare întâlnire se va pierde prea mult timp cu „lămuririle“. În prezent nu cred că știm foarte clar despre ce este vorba. Suntem siliți să pescuim de pe Internet ce apare scris de dânsul.
De ce oare preferă preşedintele Asociaţiei să plutească în derivă purtat de vânt, fără a cârmui precis vasul Asociaţiei? Oare ca preşedinte al Asociaţiei nu ar fi trebuit să dea o direcţie acesteia şi să arate că Asociaţia ţine la puritatea doctrinelor baptiste? Oare de ce când este vorba de luarea unei poziţii clare în privinţa unuia care a declarat că nu mai crede în suficienţa Scripturii, nici în suficienţa crucii, nici în suficienţa credinţei şi a harului, se invocă atâtea motive de amânare şi tărăgănare? Probabil la Seminariile unde a studiat preşedintele s-au predat şi cursuri pe tema Cum să tărăgănezi lucrurile dacă nu vrei să acţionezi!

No comments: