Monday, July 11, 2011

De ce nu a mai ţinut Liviu Olah botezul la Criş? Ne spune un martor ocular, Mihai de la Caransebeş

Este trist că oameni care nu cunosc istoria vin să ofere judecăţi de valoare asupra istoriei. Aşa este cazul păstorului Teofil Cocian, care încearcă să inducă în eroare pe cei ce nu ştiu ce s-a întâmplat la Oradea. Oferim aici mărturia noastră, a celor ce am fost prezenţi acolo, la Oradea, când a avut loc evenimentul memorabil al botezului programat la Criş, dar care în ultimul moment a fost anulat din pricina intervenţiei lui Iosif Ţon, şi ţinut de aceea în Biserică.
Fratele Liviu Olah a zis:  “DUMNEZEU MI-A VORBIT SĂ FAC BOTEZUL LA APĂ!” Apoi, el a stabilit cu alţi doi păstori ca în cazul în care va fi arestat, cei doi să preia conducerea serviciului divin şi să continue botezul. Se pare că şi cei doi păstori au vorbit la rândul lor cu alţii, să le ia locul în caz de arest. Bineînţeles că securitatea nu ar fi riscat să dea naştere unor proteste internaţionale prin arestarea lui Liviu Olah, care era aşa cunoscut în ţară şi peste hotare. În cazul în care lucrurile ar fi evoluat aşa după cum a planificat fratele Liviu Olah cu Biserica Baptistă din Oradea, păstorii din România nu ar mai fi avut frică de autorităţi şi ar fi început şi alţii să.boteze în aer liber. Cine poate spune ce binecuvântare ar fi fost pentru România să aibă, la ora aceea, când Dumnezeu cerceta ţara, păstori neînfricaţi?

Dar a venit trimisul securitatii, Iosif Ţon şi a grăit, spunând mieros lui Liviu Olah: “Tu ai mers ca Avraam cu Isaac şi Dumnezeu a văzut credinţa ta! Nu poţi să mergi să te lupţi cu gărzile patriotice care sunt înarmate cu bastoane şi câini lup pe malurile Crişului!” Iată ce încurajare a adus Iosif Ţon lucrătorilor din România acelor vremuri! Le-a spus că nu pot…! În loc să le spună de puterea mare a lui Dumnezeu care poate înfrânge puterea vrăşmaşului, Iosif Ţon le-a cerut să capituleze în faţa autorităţilor, folosindu-se de argumente viciate.
În timpul botezului fratele Liviu Olah era necăjit şi trist! La terminare a zis: “Eu nu mai sunt Olah, căci mi-e mi-a vorbit Dumnezeu şi eu nu l-am ascultat!

Iată care a fost lucrarea lui Iosif Ţon în relaţie cu Liviu Olah. L-a determinat să cedeze în faţa autorităţilor şi să nu se încreadă în Dumnezeu pentru victorie! A cui lucrare a făcut-o Iosif Ţon atunci? Pe cine a slujit Iosif Ţon? Securitatea voia cu orice preţ să oprească botezul în aer liber la Criş. Iosif Ţon a făcut atunci lucrarea securităţii debusolând pe un om al lui Dumnezeu, şi determinând o Biserică ce lupta pentru evanghelizarea ţării să se retragă dintr-o luptă care era deja câştigată! Cine l-a trimis pe Iosif Ţon la Oradea? Nu Dumnezeu, ci securitatea.

Consecinţele? După cum a mărturisit fratele Liviu Olah, ceva radical s-a întâmplat atunci. Mulţi au constatat că el nu a mai avut puterea pe care o avusese înainte. Iosif Ţon şi-a atins scopurile, scopuri care erau comune cu ale celor de la securitate. Este o ruşine că ulterior Iosif Ţon a publicat cărţi despre martiraj şi a încercat să pozeze în miel de jertfă. Departe de a fi miel de jertfă, el a fost şi este un lup în piele de oaie.

Pentru adevăr Ioan Botezătorul a sfârşit cu capul tăiat de Irod Antipa. Majoritatea ucenicilor au murit pentru adevăr, unii fiind ucişi cu sabia, alţii fiind răstigniţi, ca apostolul Petru. Apostolul Pavel a fost decapitat la Roma. Acesta a fost exemplul care l-am primit de la înaintaşii noştri în credinţă. Şi acum vine un oarecare Teofil Cocian să ne spună că fratele Liviu Olah a fost greşit când a vrut să lupte pentru adevăr şi Iosif Ţon a fost corect când a făcut jocul securităţii înăbuşind o lucrare a lui Dumnezeu şi deturnând de la acţiune pe fraţii care voiau să depună o mărturie în faţa societăţii şi a autorităţilor comuniste? Este o ruşine că un păstor (Teofil Cocian) condamnă memoria frumoasă a unui martir cum a fost fratele Liviu Olah şi preamăreşte pe un laş care a trădat pe fraţii săi sub communism şi a trădat şi acum pe fraţii săi alăturându-se unor grupări cu învăţături eretice. Iosif Ţon a declarat că trezirea făcută de Dumnezeu prin Liviu Olah la Oradea nu a fost completă, ci a avut nevoie de manifestări ca şi cele ale măscăricilor cu care el s-a asociat!

Cei care au admiraţie pentru Iosif Ţon, sunt îndemnaţi să îl urmeze, să se dea şi ei de partea măscăricilor ce se proclamă străjeri, şi să lase bisericile Domnului în pace. Atunci ar mai fi şi pentru cultul Baptist o speranţă!
Mihai Mihuţ - Caransebeş

4 comments:

MIHAI said...

Multe botezuri baptiste s-au tinut afara la apa in regimul LUI ANTONESCU.La noi la CARANSEBES au fost botezuri la riul TIMIS unde au participat foarte multa lume. Au botezat fratii DUMITRU DRAGILA din LUGOJ si fratele PAVEL RADULA din BORLOVA .Am pozele alb negru cu aceste botezuri.Aici la CARANSEBES era EPISCOPIA ORTODOXA si seminarul teologic ortodox.Era foarte greu si atunci sa faci botez la apa , trebuia sa ai curaj.Slava DOMNULUI ca si atunci s-au gasit frati care s-iau pus viata in joc pentru DUMNEZEU.Acesti frati au luate multe batai de la jandarmi de atuncea FRAtele PAVEL RADULA a ramas cu semne pe corp si sa dus cu ele in vesnicie.Si sant ferm convins ca multi frati din tara noastra au mers tot pe drumul acesta.LInga ei este si pastorul LIVIU OLAH care la slujit pe DOMNUL toata viata lui.OAMENI ca ei nu se nasc in fiecare zi.Unde sant acesti frati!!?"Omul care a condus pe EZECHEL, e gata sa te ia de mina,in bratele lui si te va introduce treptat pina cand vei fi spalat deplin si atunci te va aseza pe malul; riului ca sa privesti la EL.Sa stai la umbra pomilor cu frunze vindecatoare ,sa te veszelesti in fiecare zi in mintuirea DUMNEZEULUI tau."Si pe marea de sticla ,cu alautele in mina stateau biruitori fiarei si cintau cintarea lui MOISErobul luiDUMNEZEU SI CANTAREA MIELULUI.Apoc. 15:2-3

MIHAI said...

Frate IOAN AVRAM TIRZIU VAROG SA VA UITATI: CULTUL- CRESTIN-BAPTIST-IN-COMUNISM V-526-550.AICI SE POATE VEDEA CUM SAU UNIT TOTI IMPOTRIVA FR LIVIU OLAH LA BOTEZUL DE LA ORADEA SI CUM IOSF TON CERE SUPUN ERE FATA DE AUTORITATI. ACOLO ,LA ORADERA AU FOST MULTA LUME DIN MAI MULTE JUDETE DIN ROMANIA.DACA SE POATE SA PUBLICATI.ASA CEVA NU SA MAI VAZUT. ATITA LUME IMPOTRIVA UNUI ROB AL DOMNULUI LIVIU OLAH

Anonymous said...

Frumoase comentarii, dar departe de principiul sfânt care ni la poruncit Domnul Isus: ,,De ce nu.ţi vezi bârna din ochiul tău"
Uită fraţii răzvrătiţi de la Caransebeş prea uşor perioadele urâte din viaţa lor când din rebeli se dădeau drept victime?
Încă nu-i târziu pentru puţină pocăinţă! Un frate al votru din Caransebeş cu teamă de Dumnezeu

Nicolae Rădoi said...

Fratelui cu teamă de Dumnezeu,
Dragă frate, dacă ceea ce spui este adevărat, atunci trimite-ne mărturia personală şi informaţiile pe care le ai şi le vom publica. Acest site este interesat de adevăr, şi nu de propagandă, aşa cum sunt altele. Faptul că nu aveţi curajul răspunderii de a vă da numele atunci când atacaţi mărturia noastră mă face să mă îndoiesc de teama de Dumnezeu pe care susţineţi că o aveţi!