Sunday, July 3, 2011

Noi predicăm un Hristos nerăstignit


Unul din cititorii blogului nostru a făcut un comentariu la articolul Trădătorii Cultului Baptist fac plângere penală împotriva eroilor credinţei -rubrică întreţinută de Ioan Târziu

Comentariul este o satiră extreme de reuşită la adresa colaboratorilor securităţii, încât am decis să fie postat pentru a fi citit de cât mai mulţi navigatori. Iată-i conţinutul:

Noi propovăduim un Hristos nerăstignit. Hristosul predicat de noi n-a fost scuipat, nici dezbrăcat, nici pălmuit, nici batjocorit.
Noi propovăduim un Hristos care n-a vrut să bea paharul.
Nici să-şi ducă crucea.
Un Hristos care n-a urcat Golgota.
Un Hristos care a căzut la înţelegere cu Pilat, şi cu Ana, şi cu Caiafa.
Un Hristos asistând la crucificarea lui Baraba, săracul…şi ăilalţi doi. Ce să le faci?…tâlhari.
Noi propovăduim un Hristos colaborator…chemat pe ascuns în Sinedriu, …să nu-L vadă ucenicii…nici Maria Magdalena…nici Lazăr. Chemat să se înţeleagă cum să fie bine pentru popor.

Cu Hristosul predicat de noi nu s-a jucat nimeni baba-oarba, nu L-au legat la ochi, nu L-au lovit rânjind: “prooroceşte, cine te-a lovit?”
Noi predicăm un Hristos de origine nobilă, nu un galileean. Despre Hristosul nostru nu poate nimeni spune:”cum ştie acesta carte fără să fi învăţat”. Hristosul nostru are diplomele în birou, în rame, pe pereţi.
Noi predicăm un Hristos care n-a fost dus legat de la Pilat la Irod, cu gloata talibană de preoţi şi de cărturari urlând în urma Lui.

Hristosul nostru s-a dus singur şi a răspuns la toate întrebările lui Irod. Chiar i-a promis noi întrevederi, regulate, pentru că răstignirea s-a anulat. Trebuiau doar rapoarte săptămânale. La început doar rapoarte, pentru ca mai târziu, Irod a cerut şi temperarea mesajelor:…ştii Isuse, Pilat e problema, vor veni romanii şi ne vor distruge cetatea. Sau ruşii. Gata cu iadul, păcatul, depravarea, căderea omului, predicaţi optimist, omenirea a intrat într-o era nouă, a comunismului triumfător. Ce, har? Năluci. Muncă, tovarăşi.

La ieşirea de la Irod se auzeau pe dealul Capăţânii ultimele vaiete ale lui Baraba.
Noi predicăm un Hristos descurcăreţ, doar se ştie ce crud şi dispreţuitor este Irod. Ce să te pui rău cu el? Să se împrăştie toţi ucenicii? Nu mai bine colaborăm cu el si rămâne templul întreg?
Noi predicăm un Hristos nebiciuit şi nescuipat. Un Hristos onorabil, la costum şi cu diplomat. Chiar şi cu diplomaţie. În diplomat îşi ţine schiţele de predici. Predicile lui sunt pe puncte, bine argumentate, cine a zis ca n-a învăţat? Cu diplomaţia iese din toate încurcăturile. Un Hristos fricos, ziceti? Hristosului nostru i-a fost teamă de Gherla, Periprava, Aiud, Piteşti(brrrrr…), Târguşor, Târgu Ocna, Sighet? De ce spuneţi asta? Păi cine să predice evanghelia de la amvon dacă Hristosul nostru este la Gherla? Ce? Cum adică şi Pavel… în Filipi… miezul nopţii, …cântau… cei închişi ascultau. Cine? Drojdia societăţii… fără cor… fără orchestră… fără repetiţii, nene! Ce temniţă, Filipi? Altă cultură.

Noi predicăm un Hristos nerăstignit, un Hristos colaborator, un Hristos securist, un Hristos delator, un Hristos vânzător de fraţi . Un Hristos prieten cu Ana, tovarăş cu Caiafa, partener cu Irod şi simpatizant al lui Pilat. De fapt chiar prieten cu Cezarul.
Noi predicăm pe Iuda.

No comments: