Wednesday, July 6, 2011

Iată ce spun martorii… Mărturia lui Petru Anghel cu privire la evenimentele de la Caransebeş din 1978


Am avut in Caransebes pe cel mai mare informator din Banat, OPREA ROMULUS, zis RUSU. Era membru în Biserica Baptistă din Caransebeş şi avea un rol de conducere. Acest om a dus pachete la inchisoarea din Caransebes lui GHEORGHE GHEORGHIU DEJ, cind comunismul era in ilegalitate, ceea ce ne arată adevărata lui faţă şi identitate. Acest satrap a dus in decursul anilor la militie pe multi frati care au facut parte din diferite comitete de conducere a Bisericii. Deşi era un om stricat, adică afemeiat si betiv, totuşi conducea biserica noastra si era in relatii foarte bune cu Departamentul Cultelor si Uniunea Baptista. Era prieten intim cu IOAN STANCA si cu Gheorghe BALEANU.
Dupa ce fratele LIVIU OLAH a fost destituit ca pastor, pe acest informator l-a chemat MIHAI TEPERDEL, seful inputernicitilor de BANAT, şi i-a zis: Du-l undeva pe OLAH, unde nu sunt centre universitare, la Resita sau la CARANSEBES. Acest om l-a cautat pe fratele LIVIU la apartamentul unde locuia, si i-a zis: Frate OLAH, am auzit de dumneata si vreau sa va ajut. Asa a ajuns fratele LIVIU OLAH şi pe la Caransebes. Fratele OLAH ca si fratele MARCU NICHIFOR nu cunosteau oamenii versati. Amândoi erau oameni sinceri. Numai ca fratele OLAH când era aprope de Caransebes (atunci cind venea sa predice) era amendat de militie. Când mergea la satele din jur, era iarasi amendat. Amenzile erau aranjate de acel om care l-a invitat.  Pâna in final comitetul a fost schimbat, deoarece s-a votat secret şi astfel au avu loc alegeri corecte prin care au fost alesi fraţii Nicolae RADOI, Petre COCIRTEU, Viorel VUC, MIHUT Martin,  Ioan TELEAGA, MADINA Ion si altii. Acest informator a fost exclus de conducerea Bisericii.  Fratele Liviu s-a lamurit. Când a fost exclus, acest informator a pus o întrebare fratelui Olah: “Eu ti-am facut bine, sau rau? Fratele Olah i-a raspuns: “Daca ai facut bine, DUMNEZEU a văzut şi timpul va dovedi.”
La dezvaluiri, când a fost solicitat să depună mărturie împotriva fraţilor ce nu admiteau compromisuri, el a zis, ca un bun informator: “IN SINUL BISERICII A IZBUCNIT UN SCANDAL” şi ne-a acuzat ca noi am avut o atitudine dusmanoasa cu scopul de a descredita organele de partid şi de stat, ca am amenintat cu diferite organizatii de peste hotare, precum si interventia postului dusmanos EUROPA LIBERA. Apoi a explicat cum s-a manifestat aceasta atitudine: “In localitatea Oradea exista un fost pastor baptist pe nume Liviu OLAH, caruia datorita manifestatiilor sale dusmanoase si antisociale i s-a ridicat dreptul de a fi pastor si a tine predici, etc. Pe acest element dusmanos s-au gasit cei de mai sus sa-l invite la Caransebes pentru a predica la amvonul Bisericii, etc.” După aceste vorbe şi cei care au mai avut îndoieli, au ştiut că era informator.
Pe de alta parte Ioan STANCA zis BARBU si GAVAGINA Irimia zis PETRESCU, au lucrat la denigrarea fratelui OLAH in rândurile tineretului din Timisoara şi peste hotare. Acolo au avut pe Arsenie LUCACIU, care venea des în România şi aducea osanale lui Ceausescu si conducerii de stat. Fratele Liviu OLAH, cât şi membrii ALRC au fost expulzaţi din România, o spune DORIN DOBRINCU, directorul arhivelor de stat in articolul ''Libertate religioasa si contestare in ROMANIA LUI NICOLAE CEAUSESCU”.

No comments: