Saturday, July 9, 2011

În numele păstorilor Asociaţiei… sau Regretele vice-preşedintelui


Mai în toamnă, după dezlănţuirea controversei pornite cu ocazia dezertării lui Iosif Ţon, vice-preşedintele Asociaţiei Bisericilor Baptiste din USA şi Canada (Teofil Cocian) s-a pronunţat în numele păstorilor Asociaţiei. Ce a spus vice-preşedintele în numele păstorilor Asociaţiei? A scris o epistolă în care îşi arăta revolta pentru că doi predicatori români (Richard Wurmbrand şi Iosif Ţon au fost criticaţi într-o carte publicată de fratele Timotei Pop de la Portland pentru învăţăturile eretice pe care cei doi le-au elaborat în scris. Ne aşteptam cel puţin ca păstorii Asociaţiei să ceară cuiva să citească cartea (dacă nu au timp să o citească ei înşişi) şi să facă o recenzie a acesteia, pentru a fi informaţi şi pentru a se putea pronunţa în cunoştinţă de cauză în legătură cu cele publicate. Dar se vede că unii păstori ai Asociaţiei nu au timp pentru informare sau nu vor să fie informaţi. Mai degrabă s-a trasat sarcina unuia (care nici el nu are timp să citească) să treacă la anatemizarea lui Timotei Pop pe motivul că cei doi atacaţi ar fi mari personalităţi, şi prin urmare, în conformitate cu logica vice-preşedintelui, nu pot greşi. Sunt prea mari ca să greşească! Şi iată cum se pronunţă vice-preşedintele:

Acesti doi oameni au fost folositi cu mari rezultate de Dumnezeu in generatia noastra, atat in bisericile baptiste cat si in celelalte ramuri ale bisericilor crestine, chiar si dincolo de granitele vorbitorilor de limba romana.
Suntem indurerati de tonul atacurilor care denatureaza invatatura si caracterul acestor slujitori ai lui Dumnezeu si consideram ca este potrivit sa exprimam pe aceasta cale aprecierea si recunostinta noastra pentru rolul pe care Richard Wurmbrand si Iosif Ton l-au avut in predicarea Evangheliei si in cresterea unei generatii de slujitori ai Evangheliei.
"Va rugam fratilor sa priviti bine pe cei ce se ostenesc intre voi si va carmuiesc in Domnul si care va sfatuiesc. Sa-i pretuiti foarte mult, in dragoste, din pricina lucrarii lor." (1 Tes. 5:1-13)
Regretam ca aceasta carte a fost scrisa de un frate care este membru al uneia din bisericile Asociatiei noastre si ne exprimam tristetea pentru aceasta.

Onestitatea profesională l-ar fi obligat pe vice-preşedinte să spună care este denaturarea pe care cartea o face cu privire la învăţătura celor doi. Dacă ar fi citit cartea şi dacă ar cunoaşte teologie, vice-preşedintele i-ar fi dat dreptate lui Timotei Pop. Şi apoi regretul lui în numele păstorilor (Suntem îndureraţi de tonul atacurilor care denaturează învăţătura şi caracterul acestor oameni) este total gratuit, deoarece Timotei Pop nu s-a pronunţat cu privire la caracterul celor doi, ci numai la învăţătura lor pe care a prezentat-o fidel cu citate extensive. Astfel de exprimări ne fac să ne îndoim de caracterul celor ce le avansează. În loc să exprime regrete, vice-preşedintele ar fi trebuit să exprime mulţumirea că un membru al Asociaţiei a fost vigilant şi a descoperit abaterile doctrinare ale unuia care face pe învăţătorul în comunitatea baptistă.

Şi acum să analizăm meritul argumentării vice-preşedintelui. El nu poate accepta că nişte oameni de care Dumnezeu s-a folosit cândva pot cădea în greşală. După logica vice-preşedintelui prorocul Ahia, care l-a mustrat pe Solomon pentru ereziile la care a ajuns să subscrie la bătrâneţe, a fost total greşit. Probabil că şi Ahia a avut aceleaşi motive ascunse ca şi cele de care vice-preşedintele acuză pe criticii celor doi.
Imi pare rau de cei ce vad in viata fr. Ton doar lucruri negative, care-l vad doar omul care vrea sa fie in fata, care-l vad doar ca cel ce vrea sa se afirme. Am impresia citind asemenea referinte ca fr. Ton a fost o piedica in calea acestor oameni nemeritorii dar care ar fi vrut sa se afirme si sa fie in fata ei. Ii compatimesc si ma rog pentru ei, pentru ca fara sa-si dea seama, de fapt ei sunt o problema si o piedeca in calea Lucrarii lui Dumnezeu printre romani.

Da, prorocul Ahia merită să fie compătimit de vice-preşedinte, deoarece a văzut numai lucruri negative la Solomon! Şi apoi critica lui Ahia nu însemna altceva decât că voia să fie el în faţă. După priceperea duhovnicească a vice-preşedinelui prorocul Ahia a fost o problemă şi o piedică în calea lucrării lui Dumnezeu... Câtă maturitate spirituală la vice-preşedinte! Aşa se înţelege de ce păstorii Asociaţiei l-au desemnat să vorbească în numele lor (dacă l-au desemnat)!

Să fim serioşi! În loc să exprime regrete, vice-preşedintele ar fi trebuit să exprime mulţumirea că un membru al Asociaţiei a fost vigilent şi a descoperit abaterile doctrinare ale unuia care face pe învăţătorul în comunitatea baptistă. Fratele Timotei Pop a fost cel puţin cu un pas înaintea unor păstori care abia acum au trecut la rezoluţii de condamnare a lui Iosif Ţon. Să vedem ce va face vice-preşedintele.  Se pare că nu mai poate vorbi în numele păstorilor Asociaţiei!  Şi pentru el lucrul acesta este regretabil.

No comments: